Juridisk rådgivning om bolig

Nå kan du bruke en digital boligadvokat

Det er likevel tilfeller der «ekte» advokater er et bedre valg.

SVAR PÅ UNDER FEM SEKUND: Du kan stille chatboten til Huseiernes Landsforbund juridiske spørsmål om bolig, og du får svar raskt. Likevel finnes det tilfeller der du bør snakke med en ekte advokat. Foto: Eilin Lindvoll.
SVAR PÅ UNDER FEM SEKUND: Du kan stille chatboten til Huseiernes Landsforbund juridiske spørsmål om bolig, og du får svar raskt. Likevel finnes det tilfeller der du bør snakke med en ekte advokat. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Roboter du kan stille spørsmål til, såkalte chatboter, har blitt fast inventar på flere nettsider, blant annet i bank- og reiselivsbransjen. Siri for iPhone og Nova for Nordea er et par eksempler på chatboter.

HILS PÅ LUCY: Chatboten til Huseierne heter Lucy, og kan svare på spørsmål om nabokonflikter, blant annet. Foto: skjermdump.
HILS PÅ LUCY: Chatboten til Huseierne heter Lucy, og kan svare på spørsmål om nabokonflikter, blant annet. Foto: skjermdump. Vis mer

Og nå lanserer Huseiernes Landsforbund en chatbot ved navn Lucy, som er den første til å tilby juridisk rådgivning. Det er flere andre aktører i markedet som jobber med lignende tjenester, så derfor var det ekstra viktig for Huseierne å være først ute.

- Målet med denne tjenesten er å tilby medlemmene våre raske råd, døgnet rundt, sier advokat Morten Fæste.

Chatboten er utviklet i samarbeid med Convertelligence og skal kunne svare på spørsmål innen de fleste rettsområdene knyttet til å eie bolig, for eksempel skatt, utleie, nabokonflikter, arv, kjøp og salg. Jo flere som stiller chatboten samme spørsmål, desto smartere blir den.

- Ikke alltid så intelligente

Det er, derimot, ikke slik at Huseiernes chatbot kan løse alle juridiske konflikter, erkjenner advokat Fæste. Chatboten er flott å bruke til å få informasjon og råd om hvordan lovverket fungerer, samt hvordan man kan gå fram juridisk i ulike tilfeller.

- Men, dersom du ønsker råd i konkrete saker, vil advokatene og konsulentene våre være et bedre alternativ, sier han.

Pia Cecilie Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet, understreker at chatbot-teknologien ennå er i startgropen, og mange forbrukere opplever nok at botene ikke er særlig intelligente.

- Det blir spennende å følge mottakelsen til Huseiernes chatbot. Det er en ruvende utvikling innen dette kommunikasjonsfeltet, sier Høst.

Forbrukerrådet undertreker at det er viktig at virksomhetene som bruker chatboter er tydelige på at det er en robot som snakker med forbrukerne, samt at de tar vare på personvernet. Videre anbefales det at forbrukerne prøver chatbotene, men kan de ikke svare deg, kontakter du en menneskelig rådgiver.

- Chatboten erstatter ikke ekte advokater

Hva synes en ekte eiendomsadvokat om chatboten Lucy, da? Finn Linde Eriksen, advokat i Codex, er på ingen måte negativ.

- Fordelen med chatboter er at du kan få raske svar på enkle, juridiske spørsmål. Menneskelige advokater har ofte mange klienter og en tett timeplan, som gjør det vanskelig å betjene alle klienter like raskt, sier Eriksen.

Likevel mener han ay chatboter aldri vil kunne erstatte den menneskelige advokaten. For det første er den menneskelige faktoren i seg selv avgjørende for at klienten og advokaten skal kunne føre en dialog der ulike løsninger på et problem diskuteres.

- Ofte har ikke klientene en klar oppfatning av hva de underliggende juridiske problemstillingene i en sak er, eller hvilke løsninger vedkommende er best tjent med. En menneskelig advokat vil fange opp dette og hjelpe klienten i riktig retning, sier Eriksen.

EKTE EKSPERT: I noen tilfeller er det kun en menneskelig advokat som kan hjelpe deg, for eksempel i de tilfellene der du ikke helt vet hvilke juridiske problemstillinger som passer til situasjonen du er i. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
EKTE EKSPERT: I noen tilfeller er det kun en menneskelig advokat som kan hjelpe deg, for eksempel i de tilfellene der du ikke helt vet hvilke juridiske problemstillinger som passer til situasjonen du er i. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Altså, mens chatboten bare vil svare på de spørsmålene klienten faktisk stiller, vil den menneskelige advokaten i tillegg ha kunnskap om hvilke spørsmål klienten bør stille.

For det andre er det slik at strategi og taktikk ofte er en viktig del av en advokats arbeid, og denne typen vurderinger vil heller ikke en robot kunne bistå klienten med, mener Codex-advokaten.

- En chatbot vil være en bidragsyter overfor dem som kun skal orienterer seg om sine rettigheter, mens den menneskelige advokaten må på banen hvis klienten vil gå videre for å få løst saken, oppsummerer Eriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer