Nå kan du dusje med rakett-teknologi

Dusj som en astronaut, hjemme. Det kan spare deg for mye vann!

DUSJ SOM I EN ROMRAKETT: Svenske Orbital systems har videreført et romprosjekt om gjenvinning av vann, til boliginstallasjoner. Dusjene renser og gjenbruker vannet. Foto: ORBITAL SYSTEMS
DUSJ SOM I EN ROMRAKETT: Svenske Orbital systems har videreført et romprosjekt om gjenvinning av vann, til boliginstallasjoner. Dusjene renser og gjenbruker vannet. Foto: ORBITAL SYSTEMS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Astronauter som skal på en tre års romreise i en romrakett, vil også dusje. Men de har begrenset med vann ombord, og kan ikke sløse bort 150 liter vann hver gang de skal ta seg en skyll. Dermed trenger de en mulighet for å rense og gjenvinne en liten mengde vann, som de kan bruke til å dusje igjen og igjen.

Det er denne teknologien det svenske selskapet Orbital systems tok med seg tilbake til Sverige og utviklet en løsning for til bruk i vanlige boliger, trygt plassert på landjorda.

Resultatet er et dusjsystem som renser og gjenbruker vannet, slik at vannforbruket går dramatisk ned.

Systemet er allerede installert og i bruk i mange svenske institusjoner, sykehus, hoteller, ofentlige bad og annet. Og nå er dusjene klare for det norske markedet.

- Hovedsaklig satser vi mot proff-markedet i Norge, det er det vi markedsfører oss mot og jobber mot i dag. I fremtiden vil man også se på privatmarkedet gjennom lokale forhandlere, uttaler Audun Follerås, som er ansvarlig for det norske markedet hos Orbital systems.

Det er imidlertid allerede mulig for privatpersoner å kjøpe Orbitals dusjsystemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer