Nå kan du dusje med rakett-teknologi

Dusj som en astronaut, hjemme. Det kan spare deg for mye vann!

DUSJ SOM I EN ROMRAKETT: Svenske Orbital systems har videreført et romprosjekt om gjenvinning av vann, til boliginstallasjoner. Dusjene renser og gjenbruker vannet. Foto: ORBITAL SYSTEMS
DUSJ SOM I EN ROMRAKETT: Svenske Orbital systems har videreført et romprosjekt om gjenvinning av vann, til boliginstallasjoner. Dusjene renser og gjenbruker vannet. Foto: ORBITAL SYSTEMS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Astronauter som skal på en tre års romreise i en romrakett, vil også dusje. Men de har begrenset med vann ombord, og kan ikke sløse bort 150 liter vann hver gang de skal ta seg en skyll. Dermed trenger de en mulighet for å rense og gjenvinne en liten mengde vann, som de kan bruke til å dusje igjen og igjen.

Det er denne teknologien det svenske selskapet Orbital systems tok med seg tilbake til Sverige og utviklet en løsning for til bruk i vanlige boliger, trygt plassert på landjorda.

Resultatet er et dusjsystem som renser og gjenbruker vannet, slik at vannforbruket går dramatisk ned.

Systemet er allerede installert og i bruk i mange svenske institusjoner, sykehus, hoteller, ofentlige bad og annet. Og nå er dusjene klare for det norske markedet.

- Hovedsaklig satser vi mot proff-markedet i Norge, det er det vi markedsfører oss mot og jobber mot i dag. I fremtiden vil man også se på privatmarkedet gjennom lokale forhandlere, uttaler Audun Follerås, som er ansvarlig for det norske markedet hos Orbital systems.

Det er imidlertid allerede mulig for privatpersoner å kjøpe Orbitals dusjsystemer.

- Man kan bestille det på hjemmesiden vår, men man står da selv ansvarlig for montering via egne innleide håndverkere, sier Follerås til Dinside.

LES OGSÅ: Vi dusjer oss til vannskader

Slik virker det

Løsningen består av en gulvmodul på 90 x 90 centimeter med en systemhjerne som blir installert i gulvet. Når du dusjer, går vannet gjennom en sensor som sjekker vannkvaliteten: Dersom vannet er for møkkete, er det ikke gunstig å rense det - og dette vannet sendes rett ut i avløpet.

Når du har dusjet av deg den verste gjørma fra for eksempel fotballbanen, og vannet oppnår en normal vannkvalitet, vil vannet renses via micro- og nanofilter, før det varmes opp til samme temperatur som det hadde - og gjenbrukes.

Systemet har en kapasitet på fem liter vann som gjenbrukes. Når noe av det blir for skittent til å renses, fylles det på med nytt vann fra den øvrige vanntilførselen, slik at det hele tiden er fem liter i systemet. Sensorene vurderer hva som er mest hensiktsmessig; å rense eller å fylle på nytt.


Bygg det inn som du selv vil

Gjenvinningsdusjene kan fås som dusjkabinett eller som integrert dusj. I nybygg feller man enheten ned i gulvet, og dersom man skal renovere kan man sette det oppå eksisterende fliser, eller som dusjkabinett.

Selv om du bygger inn denne enheten i gulvet, kan du selv velge hvilke dusjvegger du vil ha, i en integrert dusj.

LES OGSÅ: Oppvaskmiddel og eddik gjør underverker i dusjen

- Renere enn drikkevannet

Follerås forteller til Dinside at de har kommet langt med utbredelsen av dette systemet i Sverige, og at de har bare gode tilbakemeldinger og erfaringer å vise til.

- Det har kommet inn også på sykehus i Sverige, og tester utført av Smittskyddsinstitutet i Sverige viste at dette vannet var renere enn i drikkevannet fra Lund kommune, hevder Follerås.

PRISVINNENDE GRUNNLEGGER: Den svenske romfartsingeniøren Mehrdad Mahdjoubi er mannen bak Orbital systems og ideen med gjenbruksdusjene. Han utviklet vannresirkuleringssystemet i forbindelse med et prosjekt med den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Han har mottatt mange priser for oppfinnelsen. Foto: ORBITAL SYSTEMS
PRISVINNENDE GRUNNLEGGER: Den svenske romfartsingeniøren Mehrdad Mahdjoubi er mannen bak Orbital systems og ideen med gjenbruksdusjene. Han utviklet vannresirkuleringssystemet i forbindelse med et prosjekt med den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Han har mottatt mange priser for oppfinnelsen. Foto: ORBITAL SYSTEMS Vis mer


Men det koster ...

All ny teknologi koster, også dette.

Follerås forteller at platået, som altså er enheten du bygger ned i gulvet, koser rundt 4.000 euro. Med dagens kurs tilsvarer dette 36.971 norske kroner.

- Men de potensielle besparelsene der det dusjes mye, er stort, hevder Follerås.

En 10 minutters dusj med normalt trykk kan ifølge Follerås forbruke 150 liter vann (15 liter per minutt). Med gjenvinningsdusjen fra Orbital bruker du kanskje 6-7 liter vann på de samme ti minuttene, ifølge Follerås.

- I utgangspunktet hadde ikke Orbital systems fokus på Norge, fordi det ser ut som vi har billig vann og lave strømpriser. Men de så at miljøfokuset er veldig sterkt, og at det i tillegg er en rell vannkostnad også her, uttaler Follerås til Dinside.

Andre dusjsparetips

Dersom du synes at 40.000 kroner pluss-pluss er litt i overkant når det kommer til investering i dusjsparetiltak, finnes det andre rimeligere muligheter.

Dusjsteinen Waterpebble hjelper deg til å passe tiden du dusjer - med mål om å få deg til å dusje kortere og dermed spare vannforbruk og vann- og strømutgifter.

Dinside har tidligere skrevet om den her.

Bytter du fra et vanlig dusjhode til en sparedusj, kan du også spare mye i lavere vann- og strømforbruk. En familie på fire hvor alle dusjer hver morgen, kan spare flere tusen kroner i året bare på å bytte dushode.

En effektiv varmtvannsbereder har også mye å si med tanke på kostnader til strømforbruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer