Nå kan du forsikre deg mot krav fra boligkjøper

Siden du er økonomisk ansvarlig for feil og mangler i fem år etter at du har solgt boligen, risikerer du store krav fra kjøper. Dette kan du til en viss grad forsikre deg mot ved å benytte deg av eierskifteforsikring til noen få tusen kroner.

Publisert

Innføringen av ny avhendingslov fra 1993 har gjort flere boligkjøpere klar over at de har rett til å kreve erstatning av selger dersom de oppdager skjulte feil eller mangler ved boligen.

Mangler og feil

Loven fastslår at det er å regne som en mangel ved boligen dersom den er i vesentlig dårligere stand enn det kjøper hadde grunn til å forvente. Rettspraksis tilsier at en mangel eller feil som koster 3 til 5 prosent av salgsverdien å rette opp, er en vesentlig mangel. For en bolig som selges for 500.000 blir dette beløp som overstiger 15.000 til 25.000 kroner. I dagens boligmarked koster boligene i pressede strøk gjerne over millionen. For en bolig som selges for 1.5 millioner er selger rettslig ansvarlig for beløp høyere enn 45.000 til 75.000 kroner. Er det omfattende feil knyttet til for eksempel taktekking, elektrisk anlegg eller røranlegg blir beløpene lett mangedoblet. Dermed kan selger bli økonomisk ansvarlig for uventede og høye beløp, selv om han ikke kjente til mangelen. Det hjelper altså ikke at man selger boligen i "god tro".

Forsikringsmarkedet

Ettersom antall rettsaker og tvister om mangler ved boliger har eksplodert siden 1993, er det ikke overraskende at forsikringsbransjen har øynet muligheten til å presentere et nytt produkt: Eierskifteforsikringen. Foreløpig er det etter vår erfaring selskapene Vesta, Storebrand, Cigna, Gerling og Zurich Protector som tilbyr slike forsikringer i forskjellige varianter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer