Nå kan du kreve husleiekutt!

BOLIGLEIE: Fra og med i dag kan mange leieboere kreve husleiekutt med loven i hånd. Grunn? Konsumprisindeksen har falt med 1,8 prosent fra januar 2003 til januar 2004. Hos Leieboerforeningen står jubelen i taket.

Publisert
Sist oppdatert
Nå kan du kreve husleiekutt!
[Ugjyldig objekt (NAV28512)]


Den 2. februar fortalte vi at mange av landets leieboere kunne kreve kutt i husleia, forutsatt at konsumprisindeksen gikk ned.

Nå er tallene fra SSB klare:

  • Konsumprisindeksen har falt med 1,8 prosent fra januar 2003 til januar 2004 – hovedsaklig på grunn av de høye strømprisene.

Hva betyr det for deg?

- Alle leietagere som enten inngikk en leiekontrakt i januar 2003, eller som fikk regulert husleien etter konsumprisindeksen i januar 2003, kan nå kreve husleien satt ned med 1,8 prosent, sier Knut Helland Hansen – advokat i Leieboerforeningen til DinSide.

- Dersom det står i kontrakten din at husleien skal reguleres i takt med konsumprisindeksen hver januar måned, vil dette gå automatisk. Hvis dette derimot ikke står i kontrakten din, må du sende et skriftlig krav om nedsettelse, og utleier har da en måned på seg til å sette ned husleien, avslutter en fornøyd Helland Hansen fra Leieboerforeningen.

Hvor mye sparer du?

Nedgangen i konsumprisindeksen fra januar -03 til januar -04 er på 1,8 prosent, og det er denne prosentsatsen som utgjør husleiekuttet.

Er husleien på 10.000 kroner i måneden betaler du 120.000 kroner i året, og den årlige besparelsen blir med det 2.160 kroner.

Betaler du 5.000 kroner i måneden sparer du 1.080 kroner, osv.osv.

Mer om reglene


Husleieloven gir både utleier og leietager mulighet til å kreve indeksregulering av husleien uten at leieforholdet opphører.

Betingelsen er at det har gått ett år etter kontraktsinngåelsen, eller at det er ett år siden husleien sist ble endret. Dette følger direkte av husleielovens regler.

Det er konsumprisindeksen som er utgangspunktet for den årlige husleiereguleringen. Og ser vi på tallene fra SSB gikk konsumprisindeksen ned med 1,8 prosent fra januar 2003 til januar 2004.

Leiers marked: Prut på prisen

I følge Leieboerforeningens nettsider har de registrert et fall i leieprisene på mellom 10 og 20 prosent det siste halvannet året.

Rådet er derfor klart: Det er nå på høy tid å prute på pris og betingelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer