Nå kan du kreve lavere husleie

BOLIGLEIE: Har du leid den samme leiligheten i over ett år? Da kan du snart be om lavere husleie med loven i hånd. Forklaringen får du her.

Publisert
Sist oppdatert
Nå kan du kreve lavere husleie
[Ugjyldig objekt (NAV28512)]


Har utleier sagt at han vurderer å øke husleia, eller har du allerede irritert deg over at husleia er for høy? Fortsetter prisutviklingen kan du faktisk be om lavere husleie med loven i hånd fra februar måned, det bekrefter Lars Aasen fra Leieboerforeningen til DinSide.

Husleieloven gir både utleier og leietager mulighet til å kreve indeksregulering av husleien uten at leieforholdet opphører.

Betingelsen er at det har gått ett år etter kontraktsinngåelsen, eller at det er ett år siden husleien sist ble endret. Dette følger direkte av husleielovens regler, og er også gjengitt på Leieboerforeningens nettsider.

Men hvorfor ned?

Det er konsumprisindeksen som er utgangspunktet for den årlige husleiereguleringen. Og ser vi på tallene fra SSB gikk konsumprisindeksen ned med 1,7 prosent fra januar til desember 2003.

Dette er imidlertid kun 11 måneder. For at du skal kunne kreve leiekutt, må denne trenden fortsette også ut januar 2004. Per dags dato er imidlertid ikke disse tallene klare.

- Dette har vi god tro på, sier Lars Aasen. Det lave rentenivået og strømprisene er gode indikatorer på konsumprisindeksen. Vi venter derfor i spenning til tallene fra januar 2004 blir offentliggjort.

Slår Leieboerforeningens spådom til, kan det bety lavere husleie for mange leieboere. Fortsetter trenden, og du inngikk kontrakt med utgangspunkt i indeksen for januar 2003, kan du nemlig kreve å få husleien redusert med rundt 1,7 prosent.


Hva blir det i kroner og øre?

Er husleien 10.000 per måned betaler du 120.000 kroner i året. Med 1,7 prosent nedgang i konsumprisindeksen utgjør det en prisreduksjon på 2.040 kroner.

Betaler du 5.000 i måneden utgjør ord leiekuttet 1.020 kroner per år, osv. osv.

Leiers marked: Prut på prisen

I følge Leieboerforeningens nettsider har de registrert et fall i leieprisene på mellom 10 og 20 prosent det siste halvannet året.

Det betyr at det uansett er på høy tid å prute på pris og betingelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer