Nå kan du prute på husleien

Markedet flommer over av utleieboliger.

Det er gode tider for å forhandle om pris eller tilleggsytelser fra husverten. Foto: iStock
Det er gode tider for å forhandle om pris eller tilleggsytelser fra husverten. Foto: iStock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har en så stor andel av boligannonsene vært for utleieboliger, viser tall fra Finn.no. I snitt er 38 prosent av boligannonsene nå for utleieboliger, og i de største byene nærmer andelen seg nå halvparten, melder Newswire.

I fjor var andelen annonser for leieboliger på 19 prosent. Grunnen til den store veksten er at det har blitt flere utleieobjekter, ikke at færre boliger er til salgs.

– I flere år har trenden vært at flere nordmenn velger å leie bolig isteden for å eie. Finansuroen vi opplever nå, bidrar til at denne utviklingen går enda raskere, sier Tom A. Andersen i Utleiemegleren til Newswire.

Lønner det seg å eie eller leie?

Sjekk med vår kalkulator

Slik får du billigere husleie

Ifølge daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, er det viktigste du gjør før du skal inn på leiemarkedet å sjekke markedet godt.

Ikke like lett alle steder


Mange unge er bekymret for å finne husly i hovedstaden, der markedet fortsatt er presset.

Les mer: - Jeg har ikke noe sted å bo


- Det er ganske lett å få oversikt, fordi det ligger mange prisantydninger ute på nett, på portaler som finn og zett - i tillegg til mange andre. Her er det veldig greit å få opp priser slik at man kan sammenligne hva utleiere kan ta, sier Aasen til DinSide.

Best utgangspunkt for å forhandle frem en lavere husleie har du om du er alene på visning, og boligen har stått ledig en stund. - Er man en av flere interessenter, er vår erfaring at det ikke er like lett å prute. Men det man bør være nøye med er å gå grundig gjennom leiligheten og sjekke at den holder den standarden som er riktig i forhold til prisen.

I tillegg bør du bruke tid på å gå igjennom boligen, og si raskt og tydelig fra om det mangler noe, eller om standarden ikke er slik den burde være.

Får du ikke prutet på prisen har du andre muligheter. - Det går an å forhandle om tilleggsytelser, sier Aasen. - For eksempel, er gulvet veldig slitt kan du be utleier om å slipe - eller legge nytt. Du kan også be om å få lagt inn bredbånd, om dette ikke er der, et cetera.

Sjekk papirene

Fanget av tidsbestemt leieavtale


Det finnes heldigvis en helt lovlig vei ut av en tidsbestemt leieavtale, og den kan du lese mer om her: Slik kommer du deg ut av leiekontrakten før tiden


Aasen understreker at det er veldig viktig at du får med deg alt som står i leiekontrakten. - Vilkår kan alltids diskuteres.

- Det er viktig å prøve å få inn mulighet for å si opp leieforholdet, sier Aasen. Spesielt i nedgangstider er det mange utleiere som ønsker å binde opp leietakere for lange perioder. De vanligste leiekontraktene er tidsbestemt for ett eller tre år.

- Det er nylig vedtatt en lovendring i Stortinget i forhold til dette, men den har ennå ikke trådt i kraft, sier Aasen. - Dette er at alle leieavtaler er oppsigelige, med mindre annet er avtalt. Slik det er i dag er det mange som ikke får med seg at de binder seg for en lengre periode uten mulighet for å si opp.

Snakk med husvert

Leier du allerede, men synes husleien din er urimelig høy i forhold til tilsvarende boliger? Er kontrakten din slik at du nå har anledning til å si opp bør du kontakte utleier.

- Forklar at du kan få liknende boliger med samme standard til enn lavere pris, og fortell at du vurderer å bruke oppsigelsesretten din, med mindre huseier er villig til å gå i dialog om husleie.

Det lønner seg å ta med dokumentasjon, for eksempel utprint av lignende boliger i området. Et annet utfall enn lavere husleie kan være at huseier går med på å heve standard på boligen, for eksempel ved å bytte ut hvitevarer, et cetera.

- Når utleier sier opp er det krav om at det skal begrunnes, men leieboer trenger ikke det. Det forutsetter selvfølgelig at man har mulighet til å si opp.

Her kan du laste ned gratis husleiekontrakt

Flest leier i byene

Ubehagelig jakt på leiebolig


- Det var ufattelig ubehagelig. Jeg måtte lese mailen flere ganger før jeg skjønte hva han hadde tilbudt meg, sier Anette (25) til DinSide Bolig.

Les hele saken her


Andelen nordmenn som leier bolig har steget siden 1990, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I fjor leide 17 prosent av nordmenn bolig. Det er særlig unge voksne og enslige som leier. Andelen leietakere er langt større i byene enn i distriktet, noe som kan ses i sammenheng med at byene har høyere boligpriser. Boligprisene har nesten firedoblet seg siden 1992.

– Nordmenn er i ferd med å ta etter resten av Europa. I Sverige er det rundt 60 prosent som leier bolig, i Tyskland 58 prosent og i Danmark 46 prosent, sier Andersen.

Han mener årsaken til at mange unge velger å legge boligplanene på hylla, er at de opplever det som utrygt å eie. Dessuten forventer mange at boligprisene skal ytterligere ned.

Alt om boligpriser og prisutvikling på DinSide finner du her

Tvunget til å leie

En rekke boligeiere kjøpte konjunktursensitive boliger da markedet var på topp, med lave innskudd og høy fellesgjeld. Slike boliger er det nå vanskelig å få solgt, i tillegg til at prisene i noen tilfeller har falt så mye at flere sitter igjen med negativ egenkapital.

- Mange unge førstegangskjøpere har brent seg på slike kjøp. Siden de ikke får solgt, må de leie ut sin egen leilighet og selv finne

Da boligprisene var på topp, ble mange leiligheter solgt med lavt innskudd, men høy fellesgjeld.

– Mange unge førstegangskjøpere har brent seg på slike kjøp. Nå sitter de med lavere egenkapital enn før de kjøpte. Siden de ikke får solgt, må de leie ut sin egen leilighet og selv finne seg noe rimeligere for å klare utgiftene, sier Andersen.

Lav rente har gjort at folk som ikke får solgt boligen sin, nå kan få dekket kostnadene gjennom utleie.

– De som har et realistisk forhold til hva de kan få i leieinntekter, får leid ut nå til tross for at det er et overskudd av utleieboliger, sier Andersen.

Selge eller leie ut?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer