Ikea Trådfri smarte lyspærer

Nå kan du styre de nye Ikea-lyspærene fra mobilen

Ble lagt ut i butikkene før helgen.

SMART STYRING: Styr lyssettingen og fargetemperaturen med app på mobilen eller fjernkontroll (på bordet). Foto: Produsenten
SMART STYRING: Styr lyssettingen og fargetemperaturen med app på mobilen eller fjernkontroll (på bordet). Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikeas Trådfri-serie ble lansert allerede i september i fjor, men inntil fredag forrige uke var det bare pilotlandene Sverige, Tsjekkia, Italia og Belgia som hadde dem for salg i varehusene.

Før helgen kom imidlertid produktserien til Norge. Ifølge Ikea kom produktene opp i varehusene i løpet av fredagen.

Trådfri er Ikeas bidrag innen smartbelysning, og består blant annet av LED-pærer med justerbar fargetemperatur og trådløs dimming. Pærene kan styres med egne trådløse dimmere, via fjernkontroll eller via en app, som skal lanseres i slutten av april.

Kaldt og varmt

Hos norske forhandlere er det foreløpig ikke så altfor mange konkurrenter, men det er mulig å få tak i både Philips Hue og Osram Lightify. Disse er veldig like Ikeas løsning, bortsett fra at det inntil videre ikke finnes Trådfri-pærer med fargevalg, slik både Philips og Osram tilbyr.

Det du imidlertid kan justere er fargetemperaturen. Du har tre valg: 2200K (varm glød), 2700K (varmt hvitt lys) og 4000K (kjølig hvitt lys). Bokstaven K står for Kelvin.

Legg merke til at det selges to typer lyspærer: Med og uten justerbar fargebalanse.

TRE FARGER: Dimmerne kommer i gult, svart og hvitt. Foto: Produsenten
TRE FARGER: Dimmerne kommer i gult, svart og hvitt. Foto: Produsenten Vis mer

Pærene kan også dimmes, men vær klar over at de kun kan dimmes med Ikeas egne smartsystemer. Du vil altså ikke få dimmet pærene om de står i en lampe som er koblet til en dimmebryter på veggen, eller som har egen dimmer på ledning.

Dimmerne som følger med kan festes på vegg med et veggfeste. De er også magnetiske og kan henges opp på lampestammen eller for eksempel kjøleskapet. Det følger også med dobbeltsidig teip, om du ikke vil ha skruehull i veggen.

PASS PÅ: Ikke alle pærene kan justere fargetemperaturen. Til høyre ser du sirkelen som viser at pæra kan regulere fargetemperaturen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
PASS PÅ: Ikke alle pærene kan justere fargetemperaturen. Til høyre ser du sirkelen som viser at pæra kan regulere fargetemperaturen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Styr med app

Pærene og dimmer/fjernkontroll kommuniserer ikke over vanlig Wi-fi, men over et annet trådløst grensesnitt: ZigBee Light Link. Dette er det samme systemet Philips Hue bruker.

Men i det øyeblikket du kobler på en Ikea gateway, vil den kommunisere med mobilappen Trådfri over Wi-fi. Med gateway og app kan du kontrollere alle lyskildene dine, og skal vi tro bruksanvisningen er systemet koblet til internett også, noe som i fremtiden kan åpne for at du kan kontrollere lysene også når du er borte fra boligen. Dette er foreløpig ikke mulig.

Vi ser at noen medier har skrevet at denne appen ikke er klar før 28. april, men appen ble faktisk lagt ut på Apples App Store allerede 29. mars og hos Google Play tre dager tidligere, så løsningen er klar allerede nå. Mobilappen er gratis å laste ned.

Husk imidlertid at smarte LED-pærer bruker mer strøm enn vanlige LED-pærer, ettersom de smarte pærene må «lytte» etter kommandoer mens de er i standby. En gateway vil også trekke strøm, så hvis målet ditt er å spare mest mulig strøm bør du styre unna smartbelysning.

MAGNETISK: Er lampen av metall kan du feste dimmeren på lampen. Det følger også med veggfeste og dobbeltsidig teip. Foto: Produsenten
MAGNETISK: Er lampen av metall kan du feste dimmeren på lampen. Det følger også med veggfeste og dobbeltsidig teip. Foto: Produsenten Vis mer

Ikke altfor dyrt

En enkel pære i varmhvitt koster 95 kroner, mens en med regulerbar fargetemperatur koster en hundrelapp mer. Et sett med pære og dimmer koster 195 kroner. Pærene skal holde 25.000 timer/sykluser.

En gateway koster 295 kroner, mens fjernkontroll får du for 145 kroner.

Ikea har også satt sammen en startpakke med gateway, fjernkontroll og to lyspærer til 795 kroner.

FJERNKONTROLL: Med denne kan du kontrollere opptil ti lyskilder samtidig. Foto: Produsenten
FJERNKONTROLL: Med denne kan du kontrollere opptil ti lyskilder samtidig. Foto: Produsenten Vis mer

Du får også kjøpt en pakke med en pære og en bevegelsessensor. Denne sensoren kan stilles i dag- og nattmodus, og du kan velge om lyset skal slukkes etter 1, 5 eller 10 minutter. Denne pakken koster 295 kroner.

Sammenlignet med Philips Hue er ikke dette så altfor dyrt, men så har også Hue litt flere muligheter.

Da vi snakket med Ikea fredag var de allerede i gang med å sette opp Trådfri i varehuset på Slependen. Produktene skal bli tilgjengelig for kjøp via de norske nettsidene innen 7. april, men inntil videre kan du i det minste få en oversikt over produktene på Ikeas hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer