Paracet

Nå kan du ta mer

Statens legemiddelverk endrer doseringsanbefalingene for det populære legemiddelet paracetamol.

OSLO  20150730.Apotek interiør.  Diverse varer utstilt.Smertelindrende. ParacetFoto: Berit Roald / NTB
OSLO 20150730.Apotek interiør. Diverse varer utstilt.Smertelindrende. ParacetFoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere har de fleste paracetamol-produsentene anbefalt at man tar legemiddelet inntil tre ganger i døgnet, skriver Legemiddelverket på sine nettsider.

– Doseringen var tre doser i døgnet, men ettersom paracetamol brytes ned fort, vil det ikke gi tilstrekkelig smertelindring ved store plager, sier overlege Morten Finckenhagen i Statens legemiddelverk til NTB.

– Vi har derfor oppjustert anbefalingen for døgndosering til 4 doser i døgnet for å sørge for at denne målgruppen ikke får for lav konsentrasjon av legemiddelet mellom hver dose, sier han.

Kan brukes i kombinasjon

Paracetamol er virkestoffet i smertestillende tabletter som ofte selges reseptfritt, som Paracet, Panodil og Pinex. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjorde slike legemidler halvparten av det reseptfrie salget av legemidler mot feber og smerte i 2021, målt i doser.

– Det finnes naturligvis ikke noe vidundermiddel mot alt som er vondt i livet. Men det som er positivt med Paracet fremfor for eksempel Ibux, er at det kan kombineres med andre legemiddel uten risiko, sier overlegen.

Han forklarer at Ibux i kombinasjon med blodfortynnende medisiner for eksempel i verste fall kan føre til hjerneblødning, ettersom Ibux også er blodfortynnende. Det er ikke tilfellet med Paracet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer