Nå kan nødetatene finne deg lettere når du ringer nødnummer

En ny løsning gjør at nødetatene raskere og mer nøyaktig kan fastslå hvor innringeren befinner seg og posisjonere nødsamtaler mye bedre enn før.

NØDTELEFON: Ny teknologi gjør det enklere for nødetaten å hjelpe personer i nød. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NØDTELEFON: Ny teknologi gjør det enklere for nødetaten å hjelpe personer i nød. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Den nye løsningen som nå er i drift i Norge kalles Advanced Mobile Location (AML).

– Dette er et viktig bidrag i å styrke nødetatenes evne til å hjelpe personer i nød. Rask responstid og nøyaktig stedsangivelse er essensielt. AML vil potensielt kunne redde liv. Etatene har allerede informert om tilfeller hvor AML-posisjon har vært viktig, sier direktør Pål Wien Espen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Til nå har nødanrop fra mobiltelefon til nødnumrene 110, 112 og 113 blitt posisjonert ved hjelp av mobilnettbaserte løsninger. Denne posisjoneringen har vært viktig for nødetatene, men den har vært forbundet med stor grad av unøyaktighet, ofte flere kilometer.

AML er en teknologi for posisjonering som kombinerer informasjonskilder som satellitt, WiFi-nettverk og basestasjoner for å få mest mulig nøyaktig posisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer