Nå kommer 3D-boligene

Denne 3D-printeren kan printe ut et helt hus på 24 timer.

Et døgn skal det ta å printe ut en bolig med teknikken fra Contour Crafting. Foto: Contour Crafting
Et døgn skal det ta å printe ut en bolig med teknikken fra Contour Crafting. Foto: Contour Crafting Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3D-printing er ikke lenger bare for produktdesignere, oppfinnere og andre Petter Smarter. Nå kommer også byggebransjen på banen.

Dr. Behrokh Khoshnevis fra University of Southern Cafornia har utviklet en teknologi som kan printe ut hele boliger på et døgn, melder MSN Innovation.

Teknologien kalles Contour Crafting (CC) og er en gigantisk robot som "printer" med betong. Tegningene lages på PC,

Les også: Snart er 3D-bilene her

Ti år siden den første veggen

Deler design: 3D-printing og -fresing:

Dette hexakopteret har Jens Dyvik frest ut fra tegninger delt på Opensource.

Globalt design, lokal produksjon: Derfor gir Jens Dyvik bort tegningene til designene sine


Teknologien er langt fra splitter ny, Khoshnevis har jobbet med 3D-printing i flere år. I 2004 printet han ut den første betongveggen.

– Målet er å fullføre et helt hus, med rørarbeid, elektrisitet og fliser på én dag, sa han den gang til Daily Telegraph. [Hus]bygging er egentlig ikke noen jobb for mennesker i dag. Når teknologien gir oss mulighetene, burde vi overlate repetitive oppgaver til maskiner, og heller frigjøre mennesker til kreativt arbeid.

Hos Komplett i Sandefjord har robotene tatt over lageret. Se video fra vårt besøk

Smart eller stygt?

Mulighetene med 3D-boliger er mange: Reduserte byggekostnader kan gjøre boligmarkedet lettere tilgjengelig for flere. Og med et par slike roboter vil det gå langt raskere å bygge opp både nødboliger og gjenoppbygge områder som har vært rammet av naturkatastrofer.

Kritiske røster har imidlertid hevdet at det vil være katastrofalt for estetikk og arkitektur, om vi igjen, som på 50-tallet, vil produsere helt like boliger som vil ligge som pregløse perler på en snor.

Dette tilbakeviser Khoshnevis:

– Hvert eneste [Contour Crafted] hus kan lages forskjellig - de trenger ikke se ut som tract houses (typehusfelt der alle hus er like, red. anm.).

For dem som kjenner TV-serien Weed, er tract houses slike områder som blir satirisert over i introen.

Slik gjør de det

Se en animasjon av hvordan husene kan lages under:


Om de tilfredsstiller alle særnorske krav, blant annet gjennom TEK10, er imidlertid en annen sak, men det må vi komme tilbake til.

Flere animasjoner og videoer finner du på Contour Craftings nettsider.

En oppfinner i magen? veien fra produktidé til ferdig produkt, trenger ikke være lang. Det gjelder bare å kjenne til hjelpemidlene. Her er programmene som lar deg designe for 3D-printing hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer