Feil og mangler ved bolighandel

Nå kommer automatisk boligdokumentasjon

Det er skjulte feil i norske boliger for minst seks milliarder kroner. Ny digital tjeneste skal gi både eier, selger og kjøper bedre oversikt.

SKJULTE, FARLIGE FEIL: De vanligste skjulte boligfeilene finnes ofte på det elektriske anlegget, for eksempel i sikringsskapet. Les mer om hvordan en ny tjeneste skal gjøre det enklere både å oppdage og unngå slik feil og mangler. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
SKJULTE, FARLIGE FEIL: De vanligste skjulte boligfeilene finnes ofte på det elektriske anlegget, for eksempel i sikringsskapet. Les mer om hvordan en ny tjeneste skal gjøre det enklere både å oppdage og unngå slik feil og mangler. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I januar 2021 er en lovendring ventet å tre i kraft, som blant annet gjør at boliger ikke lenger kan selges «som de er». Det innebærer at feil som koster over 10.000 kroner automatisk blir selgers ansvar.

Dette vil gjøre dokumentasjon enda viktigere i bolighandelen.

Dessverre er det mange boligeiere som ikke har god nok oversikt over arbeid de har utført på boligen, og det som eventuelt ble gjort før de kjøpte. Derfor er samarbeidet mellom Elfag og Boligmappa en kjærkommen nyhet.

Selv beskriver de nye samarbeidspartnerne dette som et mulig gjennombrudd for komplett digitalisering og automatisering av boligdokumentasjon, som skal få alle skjulte feil og mangler ved boligen fram i lyset.

Skjulte el-feil for seks milliarder

Blant de alvorligste skjulte feilene er elektriske feil.

- Med tydelige lovkrav til dokumentasjon og ansvar, kan vi også minske risikoen for brann og skader på grunn av arbeid som er utført av ikke-kvalifiserte elektrikere, sier kjedeleder Tom Erik Eie i Elfag.

En ny undersøkelse viser at 600.000 norske boligeiere tror det finnes slike skader i boligen deres, tilsvarende en kostnad på over seks milliarder kroner.

- Positivt

- Det nye samarbeidet gjør at elektrikere fra Elfag vil laste opp dokumentasjon i Boligmappa på alt arbeid som gjennomføres, slik at du automatisk får tilgang og oversikt. Målet er at hele håndverkerbransjen skal ta systemet i bruk, forklarer markeds- og kommunikasjonssjef Erik Vigeland i Boligmappa.

- Da kan vi også helt erstatte de gamle papirpermene, redusere svart arbeid og bidra til en tryggere bolighandel, sier Vigeland videre.

Olav Kasland i Forbrukerrådet synes det er positivt at informasjon blir enklere å få tak i og oppbevare, både kjøper og selger. De har ikke oversikt over hva som er de vanligste feilene, men de kostbare feilene er knyttet til tak og drenering for eneboliger og rekkehus

- Informasjonen blir bedre og mer tilgjengelig når den nye avhendingsloven kommer i 2021. Da vil boligkjøper med den nye tilstandsrapporten bli tilbudt en skikkelig gjennomgang av boligen. Det betyr at boligkjøper får bedre informasjon enn i dag, og derfor mindre grunn til å klage. Det er en sikkerhet for både kjøper og selger, sier Kasland til Dinside.

- Det er veldig positivt det arbeidet Boligmappa gjør med registrering av utført håndverkerarbeid på boliger. Elektro er svært viktig, da det favner arbeide som gir høy risiko for brann og personskade, sier fagdirektør Espen Fuglesang i Norsk Takst til Dinside.

Mange useriøse aktører bidrar til feil og mangler

Fuglesang peker på andre vanlige feil og mangler i boliger utenom det elektriske.

- Mange feil er knyttet til fuktskader som følge av at rom og konstruksjoner utføres feil. Bad, innredede underetasjer og kjellere er gjengangere for fuktskader og feil utførelse, samt drenering og tak, sier Fuglesang.

Etterisolering av loft gjøres også ofte feil, og ombygginger generelt.

- Mye av dette skyldes egeninnsats eller bruk av ikke-fagkyndig arbeidskraft. Slik oppussingsmarkedet er i dag, har ikke seriøse firmaer mulighet til å konkurrere på pris med useriøse aktører som operer med svart arbeide eller prisdumping på arbeidskraft, samt utstrakt bruk av ufaglærte, sier Fuglesang.

- Summen av dette, gjør at det vil fortsatt være dårlige statistikker på bygningsskader i framtiden dersom useriøse selskaper fortsatt får operere uten tilsyn eller dokumentasjon av utført arbeid, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer