Nå kommer boligtallene

Nye tall presenteres senere i dag, men tendensene er klare.

Publisert
Sist oppdatert
...prisene har ligget relativt flatt.Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret


I dag kl. 11.00 presenterer eiendomsmeglerbransjen utviklingen av boligprisene i mai. DinSide oppdaterer direkte fra pressekonferansen.

Det er lite som tyder på hverken et prishopp eller prisdropp.

- De indikasjonene vi har fått er at prisene har ligget relativt flatt, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Sist måned tippet han at boligprisene hadde gått opp 0,3 prosent. Fasiten var ikke langt unna, for prisene hadde steget i snitt 0,1 prosent.

Sjekk hva boligen din er verdt

Leiligheter trekker ned

Selv om prisene ser ut til å holde seg noenlunde stabile, er det store prisvariasjoner avhengig av type bolig og beliggenhet.

- Mindre leiligheter i byer synker i pris, og holder tallene nede. Nedgangen er relatert til små leiligheter i store byer, forklarer Øye.

Han sier det utviklingen i leilighetsmarkedet har gått i samme retning den siste tiden.

- Tendensen er den samme måned for måned, sier Øye. Han har helt rett.

Prisstatistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser at leilighetsprisene gjorde et lite hopp i begynnelsen av året. Fra desember til januar økte prisen med 2,1 prosent. Deretter har prisøkningen blitt mindre og mindre. Den foreløpige bunnen ble nådd i april, da leilighetsprisene gikk ned 0,1 prosent.

PRIS PÅ LEILIGHETER: Så mye koster 1 kvadratmeter bolig i snitt her i landet. 2008 startet med en prisvekst på 2,1 prosent fra desember til januar, mens prisene gikk så vidt ned fra mars til april. Tallene er hentet fra Norges Eiendomsmeglerforbunds nettsider. Illustrasjonsfoto: Notar. Graf: DinSide.no
PRIS PÅ LEILIGHETER: Så mye koster 1 kvadratmeter bolig i snitt her i landet. 2008 startet med en prisvekst på 2,1 prosent fra desember til januar, mens prisene gikk så vidt ned fra mars til april. Tallene er hentet fra Norges Eiendomsmeglerforbunds nettsider. Illustrasjonsfoto: Notar. Graf: DinSide.no Vis mer


Boliglånskalkulator

Kjølig marked

Når Norges Eiendomsmeglerforbund i dag legger fram boligprisstatistikken, er det under tittelen "Renta kjøler ned leilighetsmarkedet", noe som står i samsvar med indikasjonene om lavere leilighetspriser og dårlig salg av leiligheter.

I skrivende stund ligger 21.669 leiligheter til salgs på Finn.no. Mer enn halvparten av disse, 12.645 boliger, er leiligheter.

- Vi ser at tilbudsoverskuddet er ganske stort, sier Øye. Han legger til at en prisoppgang på leiligheter ikke vil skje før dette overskuddet er gjort noe med.

Populære eneboliger

- Markedet er svært selektivt, har nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) sagt de siste gangene boligtallene er blitt presentert.

For det er ikke alle boligtyper som går ned i pris. Fortsatt er attraktive boliger, gjerne eneboliger, fortsatt høyt oppe på prisstigen.

Eneboliger er den boligtypen med størst prisstigning hittil i år. Fra desember til januar steg eneboligprisene med 3,9 prosent. Fra mars til april steg prisene med 0,8 prosent, noe som er 0,7 prosentpoeng høyere enn snittet for alle boligtyper.

Så mye koster en kvadratmeter
 EneboligerDelte boligerLeiligheterSnittSesongkorr.
snitt
Januar1700021400289002450024300
Februar1730021300290002460024400
Mars1750021400292002480024500
April1760021500291002480024500
Tall for 2008. Tabellen viser gjennomsnittlig pris for per kvadratmeter


Venter prisnedgang

Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer at prisene på boliger vil øke 2,4 prosent i 2008. Tallet ligger ikke langt fra anslaget til NEF om en prisoppgang på drøyt 3 prosent.

NEF har riktignok åpnet for at prisveksten kan bli noe mindre, og ende på rundt 2 prosent.

Torbjørn Ek i EFF har tidligere uttalt at boligprisene kan synke noe de neste månedene.

- Vi er ikke klare for å endre prognosene for året ennå, men det er større sannsynlighet at markedet går ned enn opp på kort sikt, det vil si over sommeren, eller i verste fall ut året. Men det er veldig små ting som kan være utslagsgivende. Det skal ikke veldig mye til før markedet går ned, sa Ek da boligtallene ble presentert for en måned siden.

Har boligprisene gått opp eller ned? Følg med på DinSide fra kl. 11.00

AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer