Nå kommer corona-dørhåndtakene

Flere varianter som skal hindre smitte via hendene.

ARMEN, IKKE HÅNDA: Vipu-håndtaket fra Fortum lar deg åpne dører ved å bruke underarmen, så slipper du å gripe om håndtaket. Foto: Fortum
ARMEN, IKKE HÅNDA: Vipu-håndtaket fra Fortum lar deg åpne dører ved å bruke underarmen, så slipper du å gripe om håndtaket. Foto: Fortum Vis mer
Publisert

Vi har alle blitt mer forsiktige i disse corona-tider, og spesielt dørhåndtak sees på som en stor potensiell smittekilde, siden viruset kan overleve på overflater i flere døgn.

Nå er det mange aktører som vil «oppgradere» dørhåndtakene slik at man slipper å gripe om dem.

Albuehåndtak fra Fortum

Det finske energiselskapet Fortum viser i dag frem sin variant, Fortum Vipu. Dette håndtaket er laget av resirkulert plast fra finske husholdninger og er rett og slett en innretning som lar deg åpne døra ved å bruke underarmen snarere enn hånda:

Fortum Vipu er laget av resirkulert plast. Foto: Fortum
Fortum Vipu er laget av resirkulert plast. Foto: Fortum Vis mer

"For å hjelpe til med å bekjempe COVID-19, er vi nødt til å redusere berøring og unngå å ta på blant annet håndtak. Ved å skape innovative løsninger, kan vi forhindre spredning av viruset og gjøre folks daglige gjøremål tryggere. Vi tester nå de 3D-trykte håndtakene i butikker i Helsinki, og hvis alt går som planlagt, er vi klare til å utvide produksjonen vår", sier kommunikasjonssjef i Fortum Stian Mathisen i en pressemelding.

3D-modeller til egen utskrift

Arkitektstudentene Ivo Tedbury og Freddie Hong har laget et håndtak man kan feste på et eksisterende håndtak, slik at det da kan betjenes med underarmen, melder Dezeen.

3D-designet fra handsfreearchitecture kan brukes av alle.
3D-designet fra handsfreearchitecture kan brukes av alle. Vis mer

3D-modellen er lagt ut åpent på handsfreearchitecture.com slik at alle med 3D-skriver kan skrive den ut selv, sammen med en plakat om hvordan man betjener håndtaket. Utskriften vil typisk ta et par timer med en 3D-skriver, og håndtaket festes til det eksisterende håndtaket med et par strips.

Rengjør seg selv

En av vinnerne i fjorårets James Dyson awards var dette dørhåndtaket, som steriliserer seg selv ved å bruke ultrafiolett lys.

Nå kommer corona-dørhåndtakene

Håndtaket er et glassrør med aluminiumslokk i hver ende og er dekket av et lag med titaniumdioksid som dreper 99,8 prosent av bakterier når det blir utsatt for UV-lys.

Vi kan ikke se at produktet har blitt kommersielt tilgjengelig siden den gang, men det er utviklet av de kinesiske studentene Sum Ming Wong og Kin Pong Li.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer