IFA 2019

Nå kommer de nye kjøkkenviftene

Glem vifter som kun fjerner matos fra matlagingen din.

INGEN LAMPESKJERM: Men kjøkkenvifta fra Miele kommer med LED-lys i forskjellige farger som kan styres fra en app. Foto: Berit B. Njarga
INGEN LAMPESKJERM: Men kjøkkenvifta fra Miele kommer med LED-lys i forskjellige farger som kan styres fra en app. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer stadig ny innovasjon på kjøkkenet med alt fra mer eller mindre vellykket kjøkkenutstyr som tar opp plass på kjøkkenbenken, til stadig nye funksjoner på komfyr, stekeovn og kjøleskap.

Nå er også tiden kommet for kjøkkenvifta sin del, som i hovedsak har hatt som oppgave å trekke ut damp og matos fra kjøkkenet og unngå at den sprer seg i hele boligen.

Produsentene Miele og Bosch er blant dem som nå prøver å gjøre kjøkkenviftene til noe mer enn bare vifter. På årets store elektronikkmesse i Berlin, IFA, kunne de vise frem to varianter som på hver sin måte tar viftene et steg videre.

Aura 4.0 Ambient

AURA 4.0 AMBIENT: Slik ser den ut over koketoppen. Foto: Berit B. Njarga
AURA 4.0 AMBIENT: Slik ser den ut over koketoppen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Det som åpenbart skiller denne fra tradisjonelle ventilatorer, er fasongen: Dette ser langt mer ut som en taklampe enn en kjøkkenvifte.

Til en viss grad er det også dét - vifta kommer med justerbart LED-lys i forskjellige farger som du kan styre fra en app. Lyset kan også dimmes.

I tillegg skal kjøkkenvifta ifølge Miele regulere fuktigheten på kjøkkenet gjennom funksjonen HumidityBalance. En sensor overvåker temperatur og fuktighet, og et eget filter absorberer fuktigheten - og frigjør denne igjen etter behov.

DEFINITIVT VIFTE: En kikk på undersiden bekrefter at det er en vifte. Foto: Berit B. Njarga
DEFINITIVT VIFTE: En kikk på undersiden bekrefter at det er en vifte. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

En annen fiffig, og kanskje ikke så nødvendig funksjon om du ikke er noen stor fan av luftfriskere eller annen «romparfymering»: Ambient Aura 4.0 kommer med luftfriskere som enten lukter blomster, mint - eller franske bakervarer ...

Miele har også tidligere kommet med en rund og flatere variant av kjøkkenvifta, Aura 3.0, men med mindre fokus på belysningen og uten luktfrisker.

Vifte med heis

Mens Miele forsøker å få kjøkkenvifte til å ligne noe helt annet, er Bosch sin løsning å kunne gjemme den bort når den ikke er i bruk:

På IFA i Berlin kan de vise frem flere nyheter innen kjøkkenventilasjon, deriblant deres kjøkkenvifte med heis! Denne kan altså holde seg i takhøyde, som en slags taklampe, når den ikke er i bruk, og heises ned når man skal lage mat.

MED HEIS: Ikke i bruk? Da kan den fungere som taklampe - øverst oppe i taket. Foto: Bosch
MED HEIS: Ikke i bruk? Da kan den fungere som taklampe - øverst oppe i taket. Foto: Bosch Vis mer

Navnet skjemmer som kjent ingen, og denne svarte varianten går ifølge Bosch under navnet Serie 8, DRH18LT65.

I tillegg til å fjerne matlukt og damp, har denne (som en av flere Bosch-vifter) egne pollenfilter som hjelper til med å rense luften for pollen, og som også selv skal oppdage pollen og skru seg på ved behov.

Kjøkkenvifta kommer med variert LED-belysning, fra sterkt til dempet lys og skal også være stillegående.

VEGGVIFTER: Her presenterer Bosch sine kjøkkenvifter som festes til veggen. Foto: Berit B. Njarga
VEGGVIFTER: Her presenterer Bosch sine kjøkkenvifter som festes til veggen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Også veggfestede ventilatorer er blant nyhetene fra Bosch, ett skrått og ett som sitter inntil kjøkkenveggen, også disse med pollenfilter og LED-belysning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer