Nå kommer de smarte stekeovnene

Siemens nye smarte stekeovn lager nesten maten for deg. Det eneste du trenger å gjøre er å vite hva du setter inn.

FROSSENPIZZAFUNKSJON: Den nye stekeovnen har flere automatiske innstillinger, blant annet denne frossenpizzafunksjonen, som må være skreddersydd for en rekke nordmenn. Ovnen har forøvrig også et pizzaprogram for deg som liker å lage mat fra bunnen. Foto: ELISABETH DALSEG
FROSSENPIZZAFUNKSJON: Den nye stekeovnen har flere automatiske innstillinger, blant annet denne frossenpizzafunksjonen, som må være skreddersydd for en rekke nordmenn. Ovnen har forøvrig også et pizzaprogram for deg som liker å lage mat fra bunnen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ville det ikke vært deilig å bare kunne fortelle nettbrettet ditt hva du ville ha til middag - og når - for så å kunne lene seg tilbake og la hvitevarene gjøre jobben?

Akkurat dette scenariet er nok langt frem i tid, men smarte nye funksjoner skal gjøre matlagingen lettere. Og hvitevarer vi før kun har sett prototyper på, lanseres snart på det europeiske markedet.

Komfyren som gjør jobben for deg

En av dem, er den nye hvitevareserien iQ700 fra Siemens. Du må selv sette maten i komfyren, men du trenger ikke ha inngående matlagingskunnskaper.

Det eneste du trenger å gjøre er å fortelle ovnen hva du har satt inn, og hvordan du ønsker det tilberedt, og så skal ovnen styre temperatur og steketid.

SNAKKER NORSK: Still inn, manuelt eller velg et autoprogram. Fjernstarten du ser her vil ikke kunne aktiveres før HomeConnect-appen lanseres i Norge i 2016, men ovnen får du kjøpt allerede neste år. Foto: ELISABETH DALSEG
SNAKKER NORSK: Still inn, manuelt eller velg et autoprogram. Fjernstarten du ser her vil ikke kunne aktiveres før HomeConnect-appen lanseres i Norge i 2016, men ovnen får du kjøpt allerede neste år. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Smarte sensorer i ovnen, eventuelt i kombinasjon med steketermometer, hjelper stekeovnen å ha full kontroll, slik at du kan senke skuldrene og tenke på noe annet.

Hva er det egentlig med Bosch og Siemens? Like hvitevarer, ulikt design

Smart, kjapt og enkelt

I fjor kartla Siemens og Bosch (BSH Hvitevarer) europeerne sine hvitevareønsker og -behov.

- Nå ser vi at disse langt på vei er tatt med inn i produktdesignet, sier Katrin Ohlander i BSH Hvitevarer til Dinside.

Det er ikke overraskende hva vi ønsker oss. Det skal være kjapt, enkelt og intuitivt å bruke. I tillegg skal det se pent ut, og vi vil gjerne styre hvitevarene fra mobil eller nettbrett.

Med den nye iQ700-serien skal man få alt dette, dog i ulike trinn.

Varmeskuffene med det lille ekstra: Her kan du steke pizza

Smarte matlagingsprogram

SENSOR: En sensor som sitter i himlingen inni komfyren skal, med eller uten steketermometer, hjelpe ovnen å sjekke om maten er klar.  Foto: ELISABETH DALSEG
SENSOR: En sensor som sitter i himlingen inni komfyren skal, med eller uten steketermometer, hjelpe ovnen å sjekke om maten er klar. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


iQ700-serien til Siemens består av flere hvitevarer, blant dem to ovner. En av dem en ren dampovn, den andre en kombinert damp- og mikrobølgeovn.

Her kan du velge mellom en rekke forhåndsinnstilte programmer, i tillegg til å bruke ovnen på vanlig måte, dersom du ønsker det.

Kombinasjonen damp, varmluft og mikrobølgeovn i én, gjør at spesielt oppvarmingsfunksjonen går ekstra hurtig.

Fra du setter på ovnen og slenger inn frossenpizzaen til den er ferdig skal det kun ta tolv minutter. I dag tar dette cirka 20 minutter. Tiden det tar å få middagen på bordet er nesten halvert.

Er du ikke glad i frossenpizza, kan du lage selv. Det er kjempeenkelt, og vi har testet utstyret som gjør den hjemmelagete pizzaen enda bedre. Se også vår test av takeawaypizza, der nykommeren Domino's får bryne seg på de gamle traverne Dolly Dimple's og Peppes Pizza.

4D varmluft

Ovnen har også det Siemens valgt å kalle 4D hot air, firedimensjonal varmluft om du vil. Det betyr er at den varme luften pumpes inn på sidene fra bakre kant i ovnen, og en vifte midt i ovnen suger til seg luften, slik at den sirkulerer fritt. Slik skal luften sirkulere ekstra godt.

Rent praktisk skal dette bety at du kan steke flere brett samtidig.

Programmér fra sofaen

HOMECONNECT: Bosch & Siemens app som lar deg styre hvitevarene lanseres nå i Tyskland, mens vi må vente til 2016 før det er tilgjengelig her. Foto: ELISABETH DALSEG
HOMECONNECT: Bosch & Siemens app som lar deg styre hvitevarene lanseres nå i Tyskland, mens vi må vente til 2016 før det er tilgjengelig her. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


iQ700-serien lanseres allerede i høst i Tyskland. Først ovn og oppvaskmaskin, så kjøleskap, kombiskap, fryser, kaffemaskin og vaskemaskin i løpet av 2015. I Norge må vi vente litt lenger, da ovnen og oppvaskmaskinen vil først lanseres på nyåret.

iQ700-serien skal forøvrig være mulig å koble på HomeConnect, Siemens og Bosch' app for å kontrollere hvitevarer over wi-fi.

Kort fortalt vil du kunne fjernstyre komfyren med mobil eller nettbrett. De fleste hvitevareprodusentene har gått for en løsning der de etter hvert kan kontrollere alle sine hvitevarer, samtidig som de presiserer at andre produsenter kan henge seg på med sine hvitevarer, dersom de ønsker det.

Også her ligger Tyskland og kontinentet litt foran. Allerede i høst vil man her kunne koble til appen som lar deg styre hvitevarene fra nettbrettet, mens forventet lanseringsdato for HomeConnect i Norge ikke er før i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer