Skjeggkre:

Nå kommer de

Dette må du gjøre nå.

UØNSKET GJEST: Skjeggkre er en svært uønsket gjest både hjemme og på hytta. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
UØNSKET GJEST: Skjeggkre er en svært uønsket gjest både hjemme og på hytta. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er i full gang, og det nærmer seg snart vinteren. Det er tiden på året da mange reduserer bruken av hytta si, eller stenger den helt.

Se opp for insektene som kan invadere både huset og hytta di. Nå er det høysesong for skjeggkre.

­– Vi ser flere tusen skadetilfeller hvert år og flertallet av henvendelsene kommer i vinterhalvåret, sier Maren Trones Christiansen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

SKJEGGKRE: Visste du at det å lagre pappemballasje i boder, på loft og kjeller eller i garasjen, kan gi deg større problemer enn at det ser rotete ut? Vis mer

Høysesongen

Høst og vinter er høysesong for å oppdage skjeggkre, viser tall fra Norsk Hussopp Forsikring.

Dersom du mener at skjeggkre ikke var noe man snakke om i din barndom, så har du helt rett.

De første skjeggkreene ble oppdaget i Norge så seint som i 2013, og antall bekjempelser har eksplodert siden den gang.

Her han du se dem

Skjeggkre kan «flytte inn» i hytta di, men også ta plass hjemme hos deg.

– Du kan finne skjeggkre i hele boligen, og i motsetning til sølvkre klarer de seg også bra i tørre rom.

Skjeggkre trives likevel best i fuktige miljø, derfor finner du dem ofte på våtrom.

De er lyssky og nattaktive, så du oppdager dem gjerne når du skrur på lyset om morgningen. Da kan man se skjeggkreene pile over baderomsgulvet på vei til gjemmestedet, sier Christiansen.

Dette spiser de

Skjeggkre er så godt som altetende og kan spise alt fra matavfall, døde insekter, tørre planter, papir, tapet, til andre organiske materialer.

– Skjeggkre er ikke farlige og skaden de kan gjøre i en bolig er minimal, likevel behandler vi dem som skadedyr fordi de oppleves som sjenerende og ubehagelige. De fleste vil slippe å ha kryp pilende rundt i boligen, sier Christiansen.

Forskning gir håp om å bli kvitt problemet.

Norsk Hussopp Forsikring, Folkehelseinstituttet (FHI) og skadedyrbransjen har i samarbeid gjennomført et kunnskapsprosjekt for skjeggkre.

Ny metode virker

Forskningen har funnet fram til bedre metoder for bekjempelse av skjeggkre, og nå er Norge helt i front på bekjempelse.– I forskningsprosjektet fant FHI ut at bruk av forgiftet åte er den mest effektive måten å bekjempe skjeggkre.

Før var det vanlig å bruke større mengder forgiftet åte, men nå vet vi at det holder å bare bruke 1 gram. Av hensyn til innemiljøet, er denne metoden mye mer bærekraftig, forklarer biologen.

Kannibaler

– Siden skjeggkre er altetende, så spiser de også hverandre. Skjeggkreet som blir drept av åte inneholder nok gift til å ramme også de som spiser det døde individet. Åten har dermed god effekt i lang tid etter at den har blitt lagt ut, sier Christiansen.

De nye metodene har gitt gode resultater og det er forventet at vekstraten hos skjeggkre vil avta i åra framover.

Dette bør du gjøre

Inntil videre må vi fortsatt stri med krypene. Når de først er i hytter og hus, er det lurt å tilkalle profesjonell hjelp.

Noen ting kan du likevel gjøre selv, for å holde dem ute av hjemmet.

– Skjeggkre kommer ofte inn i boligen gjennom emballasje. De kan bo i pappesker, bygningsmaterialer og liknende. En ting man kan gjøre er å pakke ut nye ting ute og kaste emballasjen så raskt som mulig, sier Christiansen.

Vask godt

– Du kommer også langt med en tett bolig. Reparer gulvbelegg og tett lister, sprekker, rør- og kabelgjennomføring med fuging. På denne måten fjerner du gjemmestedene og begrenser bevegelsesfriheten.

I tillegg forteller Christiansen at det er viktig å redusere tilgang på næringskilder.

– Godt renhold med jevnlig og grundig støvsuging kan holde bestanden i sjakk, og dette vil også virke forebyggende for en rekke andre insekter man kan få inn, sier biologen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer