Sprengkulde-tips

Nå kommer kulda: Unngå trøbbel med bil, hus og dingser

Slik takler du kulda på best mulig måte.

KALDT: Når termometeret viser tosifret minustall, skjer det ting både med kroppen, huset, bilen og mobilen. Foto: Tore Meek/NTB scanpix
KALDT: Når termometeret viser tosifret minustall, skjer det ting både med kroppen, huset, bilen og mobilen. Foto: Tore Meek/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er det meldt temperaturer ned mot -20 grader flere steder i landet. Spesielt østlendingene og finnmarkingene må belage seg på temperaturer på fryseboks-nivå.

Dette er vi nordmenn vant til, og de fleste av oss vet nok både hvordan vi skal kle oss og innrette oss hjemme når verden der ute forvandler seg til et trøstesløst isøde.

Likevel kan det være greit med en repetisjon av forholdsreglene du bør ta, både på hjemmebane og ute i det kalde været. Og kanskje er det ting du ikke visste?

Helsa først

Kulda gjør ting med kroppen din. Den snevrer inn blodkarene, slik at det blir mindre blod i fingre og tær. Nerver og muskler kjøles ned, slik at bevegeligheten blir dårligere. Blodtrykket øker, og du føler oftere trang til å late vannet. Og ikke minst blir kinnene røde, fordi blodårene rett og slett lammes.

For de som prøver å gå ned noen kilo etter utskeielsene i jule- og nyttårshelga, er derimot kulda en gavepakke. Når det er kaIdt, forbrenner du nemlig flere kalorier.

I større byer kan oljefyring (som heldigvis fases ut i 2020), svevestøv, eksos og vedfyring sammen lage en kvelende blanding. De som har problemer med hjerte eller pust må derfor være særlig aktsomme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer