Sprengkulde-tips

Nå kommer kulda: Unngå trøbbel med bil, hus og dingser

Slik takler du kulda på best mulig måte.

KALDT: Når termometeret viser tosifret minustall, skjer det ting både med kroppen, huset, bilen og mobilen. Foto: Tore Meek/NTB scanpix
KALDT: Når termometeret viser tosifret minustall, skjer det ting både med kroppen, huset, bilen og mobilen. Foto: Tore Meek/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er det meldt temperaturer ned mot -20 grader flere steder i landet. Spesielt østlendingene og finnmarkingene må belage seg på temperaturer på fryseboks-nivå.

Dette er vi nordmenn vant til, og de fleste av oss vet nok både hvordan vi skal kle oss og innrette oss hjemme når verden der ute forvandler seg til et trøstesløst isøde.

Likevel kan det være greit med en repetisjon av forholdsreglene du bør ta, både på hjemmebane og ute i det kalde været. Og kanskje er det ting du ikke visste?

Helsa først

Kulda gjør ting med kroppen din. Den snevrer inn blodkarene, slik at det blir mindre blod i fingre og tær. Nerver og muskler kjøles ned, slik at bevegeligheten blir dårligere. Blodtrykket øker, og du føler oftere trang til å late vannet. Og ikke minst blir kinnene røde, fordi blodårene rett og slett lammes.

KALDT: Kulda byr på utfordringer, spesielt for eldre med dårlig helse. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
KALDT: Kulda byr på utfordringer, spesielt for eldre med dårlig helse. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

For de som prøver å gå ned noen kilo etter utskeielsene i jule- og nyttårshelga, er derimot kulda en gavepakke. Når det er kaIdt, forbrenner du nemlig flere kalorier.

I større byer kan oljefyring (som heldigvis fases ut i 2020), svevestøv, eksos og vedfyring sammen lage en kvelende blanding. De som har problemer med hjerte eller pust må derfor være særlig aktsomme.

Pass også på å unngå frostskader. For øvrig bør du unngå hardtrening og passe på huden.

Hus og hjem

Hjemme bør du ha det godt og varmt. Man aller viktigst, økonomisk sett, er det å sikre seg mot vannskader.

Om du føler kulda på ryggen eller beina når du sitter i sofaen, bør du sjekke tetninglistene.

Du bør også vurdere å endre fyringsmetode. Du kan spare mange penger på smartstyring av panelovner og andre oppvarmingskilder som varmekabler og varmepumper.

BEST INNE: Tom Hansen i Karasjok viser hvordan vannet fryser til is med en gang det forlater koppen hans. Bildet er fra 2016. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix
BEST INNE: Tom Hansen i Karasjok viser hvordan vannet fryser til is med en gang det forlater koppen hans. Bildet er fra 2016. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix Vis mer

De lærde - og også mange av oss andre - strides om hva som er best: Å porsjonere varmen i kuldeperioder, eller å holde det jevnt varmt hele tiden.

Det beste er kanskje å prøve seg fram med energimåler, siden det jo er stor forskjell på ulike boliger og boligtyper.

På soverommet vil de fleste gjerne ha det litt kaldere, også om vinteren. Det sies at kvinner gjerne vil ha det varmere enn menn, men dette er det ikke grunnlag for i forskningen.

Inneklimaet kan bli dårlig i moderne, tette hus med effektiv oppvarming. De fleste vil nok vegre seg mot å sette alle vinduer på vidt gap i minus 20, men i mer normale vintertemperaturer anbefales det å lufte annenhver time når du oppholder deg innendørs.

Kulda er for øvrig en kjærkommen anledning til å ta livet av midden i sengetøyet. Men mot mange andre insekter og skadedyr hjelper ikke dette.

Når bilen fryser

Gode vinterdekk er en selvfølge når kulda setter inn. Men det er også andre ting som er viktig å passe på når doningen skal ut i tosifrede minusgrader.

Står du fast på en fjellovergang i timevis i sprengkulde, kan det være smart å ha ressurser til tomgang.

Låser som fryser er også en klassiker. Ett råd er å lime tape over låssylinderen før vask, slik at det ikke setter seg fuktighet som kan fryse i låsen.

Mange opplever startvansker når kuldegradene siger på. Å sjekke batteri, frostveske og olje er gode forholdsregler.

Elbilfolket har et særproblem i kulda: Rekkevidden kan på det kaldeste reduseres med så mye som 60-70 prosent. Ved moderat kulde på minus fem til minus 10 snakker vi derimot bare en en halvering.

I en fersk tysk test av elbiler under vinterforhold (som riktignok mangler populære biltyper som Tesla, Nissan Leaf og BMW i3) får Hyundai, Renault og KIa gode skussmål, mens Volkswagen e-Up kommer dårligst ut. Den når bare 49 prosent av den oppgitte rekkevidden på 160km.

Pass på mobilen

Da Dinside kuldetestet et knippe mobiltelefoner i januar 2016, fant vi ut at samtlige greide seg forbausende godt i minus 12.

Først etter fire timer og 45 minutter gå den første telefonen opp - en LG G4. Apples iPhone S6 Plus holdt ut i fem timer og femti minutter, mens telefonene fra Samsung, Sony og Microsoft holdt ut lenger enn vi orket å fortsette testen.

Flere av våre lesere påpekte ganske riktig at telefonene nok ville ha tatt kvelden tidligere om de hadde stått i standby istedenfor å stå og filme, som tilfellet var i testen vår.

Uansett kan du ikke regne med at mobilen din oppfører seg likt i minusgrader som i romtemperatur.

Du kan komme til å oppleve at den plutselig slår seg av, at skjermen får «spor» eller at batterimåleren viser feil.

Sørg derfor for at mobilen din har det mest mulig lunt og godt, for eksempel i en innerlomme nær kroppen din. Og vent helst med å bruke den til du kommer inn når du er ute i virkelig streng kulde.

Om du trosser helserådene ovenfor og tar deg en rask skitur eller for den saks skyld sykkeltur, bør du legge mobilen i en plastpose. Ved aktivitet dannes det ofte mye fuktighet når det er kaldt.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer