- Nå kommer rottene

Advarer: Nå trenger rotter og mus inn i boligene.

ROTTER: Når det blir kaldere ute, trekker skadedyr som mus og rotter inn. Ifølge Frende koster et skadedyrangrep i snitt rundt 60.000 kroner, men de verste skadene koster det flere millioner å utbedre. Foto: Frende forsikring
ROTTER: Når det blir kaldere ute, trekker skadedyr som mus og rotter inn. Ifølge Frende koster et skadedyrangrep i snitt rundt 60.000 kroner, men de verste skadene koster det flere millioner å utbedre. Foto: Frende forsikring Vis mer
Publisert

Forsikringsselskapet Frende og Norsk Hussoppforsikring advarer mot at vi nå går inn i høysesongen for skadedyr som mus og rotter.

- De skadedyrene vi ser mest av om høsten er mus, rotter og veggedyr, sier fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, Øyvind Magerøy.

Størst problem fra september til januar

- Når det blir kaldere i været og nedbøren øker søker gnagerne inn for å overvintre. Hver høst ser vi en økning i henvendelser om skadedyr, sier fagsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Stein Norstein, skadesjef og biolog i Anticimex, bekrefter overfor Dinside at det er nå det begynner, men da spesielt for mus.

- Det er mye fordi det blir kaldt i været, da kommer de inn i husene. Spesielt musene er gjerne ute om sommeren men inne om vinteren. Rotter er nok litt mer at de går ut og inn hele året, sier Norstein til Dinside.

Frende forsikring viser til tall fra Norsk Hussopp Forsikring som viser at 65 prosent av alle henvendelser om mus meldes fra september til januar. 56 prosent av skadesaker om rotter meldes i samme periode.

Sjekk huset nå

Gnagerne trekker inn i husene om høsten, og de trenger ikke mye plass for å komme seg inn. Ifølge skadedyrselskpet Anticimex, kan rotter klatre opp loddrette vegger, hoppe ned fra 16-17 meter uten å ta skade, og presse seg gjennom hull på rundt 20 millimeter - som er på størrelse med et kronestykke.

- Det aller viktigste er å gå over og sikret huset. Hvis man tetter huset får man ikke rotter og mus i huset sitt, sier Norstein - og understreker at de kun trenger en liten åpning eller sprekk for å komme inn.

En kontroll av huset er noe du kan gjøre selv - men ifølge Norstein kan det til tider være såpass vanskelig at man må ha hjelp.

- Rotter kan komme opp i kloakken og inn i skjulte steder i huset, så særlig rotter kan være vanskelige å holde ute. Mus er nok litt lettere, sier han.

Han forteller at mus ofte klatrer opp i trær og inn i taket under takskjegget. Og i hjørnekassene på hus med stående kledning, hvor det ofte er åpninger på undersiden. Det er ifølge Norstein det vanligste stedet mus kommer inn i bygg.

- Rotter kan også klatre, men de kommer nok mere inn gjennom grunnmur, kloakk eller gjennom bakken, sier Norstein.

Ifølge Frende koster et skadedyrangrep i snitt rundt 60.000 kroner, men de verste skadene koster det flere millioner å utbedre.

Dette bør du se etter

Tegnene som du bør de etter, og som bør få alarmlampene dine til å lyse, er ting som ødelagt isolasjon og ledninger, avføringsrester, skrapelyder, spor og lukt.

- Hvis du oppdager disse tegnene bør du handle raskt. Start med å gå en runde rundt huset eller hytta og sjekk at alle åpninger er tette, sier Øystein Øren.

Her bør du lete godt. Rådet fra ekspertene er å tette alle åpninger som er større enn seks millimeter.

- Når de først er kommet inn er det helt nødvendig å tette hull mens bekjempelsen pågår. Helst bør du selvsagt ta denne runden før de får etablert seg i det hele tatt, sier Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

Anticimex minner også om at det er viktig å holde det rent og ryddig rundt huset, for å ikke gi gnagerne mat og gjemmesteder.

Stein Norstein i Anticimex uttaler i en artikkel på deres nettsider at åpne søppelkasser, matkompostering, sekker med dyrefôr og nedfallsfrukt som ligger på bakken, er populær rottemat.

Museår - men ikke rotteår

Det er variasjoner i forekomst av mus fra år til år.

- Mus har store variasjoner. Vi har gjerne det man kaller museår, hvert 3. eller 4. år, og da er det mange mus som kommer i hus.

Ifølge Norstein var det museår for to år siden, og han tror dermed ikke det er museår i år.

Når det gjelder rotter, varierer det mer fra sted til sted - og ikke fra år til år.

- Det er mattilgangen som styrer rottene. De liker seg der det er en stabil matkilde over lengre tid, fra et halvt til ett år, og der de får være uforstyrret, forteller Norstein.

Slik kommer rottene seg inn i huset ditt:

Ifølge Anticimex, kan rotter og mus komme seg inn i husene på mange måter:

1. Sprekker i bygningen: Sprekker større enn 12 millimeter er en invitasjon til rotter. Mus kan ta seg gjennom hull på 7 millimeter.

2. Grunnmuren: Støpt dekke i kjeller/krypkjeller er viktig. Ellers vil rotter grave seg inn under grunnmuren og komme inn i krypkjelleren, og derfra vandre inn i bjelkelaget.

3. Ytterveggen: Overgang mellom grunnmur og kledning på yttervegg gir ofte åpninger for rotter. Her bør du sikre med lusing, gitter eller andre tetteformer som ikke ødelegger luftingen.

4. Ventiler og rør: Sjekk rundt kloakkrør, vannrør og el-kabler der disse kommer inn i huset. Sjekk at alle ventilasjonsluker har rottesikker netting.

5. Dører og vinduer: Her må det være tette slutning. Sjekk også at det ikke er sprekker mellom karm og vegg.

6. Kloakk og soilrør: Rotta trives i fuktige rør. Brudd på soilrør må repareres. Avstengte soilrør må være sikret med metallplate.

7. Sluk: Alle innvendige sluk må ha rist. Sluk som ikke er i bruk må ha jevnlig tilsyn og skal være fylt med vann. Lufting av kloakk på loft eller tak må sikres med netting. Kommer rotter opp gjennom toalettet bør det installeres rottestopp på soilrøret eller rottesperre i nærmeste kum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer