Sikkerhet på trampoline

Nå kommer trampoline­­skadene

Her er reglene du bør følge på trampolinen.

HEI OG HOPP OG AU!: Trampoline er supermoro men ikke risikofritt. Derfor er det visse regler som bør følges på trampolinen. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix.
HEI OG HOPP OG AU!: Trampoline er supermoro men ikke risikofritt. Derfor er det visse regler som bør følges på trampolinen. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Trampolinesesongen er i gang, til stor glede for både liten og stor. Ikke bare er det moro, det er også en super måte å snike inn litt mosjon på uten at vi nødvendigvis ser på det som trening. Derfor er det mange som vurderer å gå til innkjøp av en trampoline når sommeren er her.

Men som med mye annet, innebærer bruk av trampoline en viss risiko for å skade seg. Og det er særlig to typer personskader som går igjen.

Mørketall på trampolineskader

Per i dag finnes det ikke noen offentlig statistikk over hvor mange som skader seg i forbindelse med trampolinebruk her til lands.

For noen år siden ble det imidlertid beregnet at forsikringsbransjen i Norge får inn rundt 120-150 henvendelser om trampolineskader i året.

- Det er barn og ungdommer i begynnelsen av tenårene som skader seg oftest, forteller Stian Falk, kommunikasjonsrådgiver i Storebrand.

Men siden det er gratis legehjelp for barn og unge i Norge, meldes ikke alle skader som skjer på trampoliner inn til forsikringsselskapene.

- Derfor er tallet på skader langt høyere enn det forsikringsbransjen får melding om, forteller Sigmund Clementz, informasjonssjef hos If.

Tann- og bruddskader

Det man vet er at skader på trampoliner ofte oppstår når flere barn hopper sammen.

- Da kan for eksempel det ene barnet treffe ansiktet til det andre barnet med et kne, opplyser Falk.

Tannskader og bruddskader er de vanligste skadene som skjer på trampoline.

- Tannskader skjer som regel ved at to barn hopper inn i hverandre, opplyser Clementz.

- Ved siden av tannskader er bruddskader i armer og bein vanlig. Bruddskader skjer gjerne ved at barnet faller av trampolinen, legger han til.

For å forebygge slike skader, anbefaler Clementz å være maks to personer på trampolinen samtidig, og at de veier omtrent det samme.

- Hvis det er stor vektforskjell, blir det raskt trøbbel med balansen i hoppene, sier han.

Før du kjøper trampoline

Men før du kjøper en trampoline, bør du definere hvem som skal bruke trampolinen, og bestemme deg for hvor trampolinen skal stå.

Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), råder deg å sjekke følgende når du skal kjøpe trampoline:

 • Det følger med sikkerhetsnett og polstring/kantmatte
 • Trampolinen er CE-merket
 • Det følger med veiledning til riktig montering, bruk og vedlikehold.
 • Emballasjen er tydelig merket med advarsler og informasjon om størrelse på trampolinen, og krav til sikkerhetsavstander ved plassering.

Sjekk også:

 • Hva er maksvekten som trampolinen tåler?
 • Hvor ofte skal sikkerhetsnettet byttes?
 • Hvor stor er trampolina når den er ferdig montert og hvor mye fritt areal vil det kreve å plassere den sikkert?

9 trampolinevettregler

 1. Les bruksanvisningen før montering, og monter i henhold til denne.
 2. Kontakt forhandleren hvis du er i tvil om hvordan bruksanvisningen skal forstås.
 3. Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er forsvarlig montert.
 4. Ha god plass over og rundt trampolinen, og sørg for å plassere den på et plant underlag, helst med noe støtdempende effekt.
 5. Fest trampolinen til underlaget hvis det er fare for at vinden kan ta tak i den.
 6. Voksne bør vurdere egne og barnas ferdigheter, og følge med når barn hopper.
 7. Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én.
 8. Husk ettersyn og vedlikehold av trampolinen. Sjekk fjærer, kantpute, sikkerhetsnett og lignende før bruk.
 9. Unngå å hoppe på trampolinen når den er våt.

Kilde: Storebrand

Regler for bruk av trampoline

Når trampolinen er riktig montert og sikret, bør de voksne lage noen enkle kjøreregler til barna for hvordan trampolinen skal brukes, mener Clementz.

- Bor dere i et nabolag med mange barn og trampoliner, kan det være greit å koordinere reglene litt. Det kan være veldig vanskelig for barn å plutselig måtte forholde seg til andre regler hos en lekekamerat enn de som er hjemme. Og så bør de voksne følge med på at reglene dere har satt blir overholdt, tipser han.

Det aller verste er imidlertid at barn ikke får hoppe på trampoline i det hele tatt, mener Clementz.

- I en tidsalder hvor strømmetjenester, mobil og nettbrett virker som magneter på barn og unge, er fysisk aktivitet viktig. Det er mye bedre å hoppe og ha det gøy enn å sitte stille! Noen enkle sikkerhetstiltak er nok for å gjøre trampolinehopp rimelig risikofritt, forsikrer han.

Stian Falk hos Storebrand har en siste oppfordring til alle foreldre:

- Følger du alle disse rådene, er det bare å hoppe inn i sommeren!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer