Nå må alle kaffetraktere skru seg av automatisk

Nye EU-regler for kaffemaskiner skal spare strøm.

AUTOSTOPP: Fra 1. januar i år må alle nye kaffetraktere skru seg av automatisk. Denne modellen er gammel og står på varming i to timer, men alle Moccamasters nye traktere skrur seg av etter 40 minutter.  Foto: ELISABETH DALSEG
AUTOSTOPP: Fra 1. januar i år må alle nye kaffetraktere skru seg av automatisk. Denne modellen er gammel og står på varming i to timer, men alle Moccamasters nye traktere skrur seg av etter 40 minutter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har EU skjerpet energikravene til blant annet lyspærer og støvsugere. Nå er det kaffetraktere som står på tur.

Nye regler krever at alle elektriske kaffebryggere automatisk skrur seg av, eller går i standby-modus.

AUTOAV: Nespresso er blant produsentene som har produsert kaffemaskiner som slår seg av automatisk i flere år. Her er modellen Pixie. Foto: NESPRESSO
AUTOAV: Nespresso er blant produsentene som har produsert kaffemaskiner som slår seg av automatisk i flere år. Her er modellen Pixie. Foto: NESPRESSO Vis mer

Det stilles ulike krav til ulike maskiner:

  • Espressomaskiner må skru seg automatisk av etter 30 minutter.
  • Kaffetraktere med termokanne må skru seg automatisk av etter fem minutter.
  • Kaffetraktere med glassmugger må skru seg automatisk av etter 40 minutter.

I tillegg får ingen kaffemaskiner trekke mer enn 0,5 watt i standby. Tidligere gikk grensen ved 1 watt.

Forbudet gjelder selvsagt ikke maskiner som er i bruk, og butikkene kan selge ut de modellene som allerede er inne, men det vil ikke lenger være lov å produsere nye maskiner som ikke tilfredsstiller disse kravene.

Ny kaffemaskin? Se vår test av ti kaffetraktere

Watt som kvalitet, feil fokus

De nye reglene har vært i emning en god stund og flere produsenter er allerede godt innenfor hva det nye regelverket krever.

Da Dinside testet kaffetraktere i høst, skrudde de aller fleste kaffetrakterne seg av automatisk, med unntak av den aller rimeligste.

Begge Wilfas modeller hadde 40 minutters autostopptid. Alle den norske produsentens maskiner har vært tilpasset de nye kravene fra årsskiftet 2013/2014.

- Jeg tror det har vært litt feil fokus på watt som en kvalitet. Vi jobber for å finne mer effektive løsninger med lavere energiforbruk, sier Arild Jørgensen hos Wilfa til Dinside.

Det er imidlertid ikke alle trakterne vi testet som nå vil komme gjennom nåløyet, flere hadde for lang varmetid: OBH Nordica; Philips og testvinner Moccamaster hadde først autostopp etter to timer.

Det er imidlertid verdt å merke seg at nye maskiner fra disse produsentene blir produsert med autostopp i henhold til dagens regelverk, blant annet stopper testvinneren vår fra Moccamaster nå etter 40 minutter.

Derfor bør du sjekke energimerkingen: Så mye kan du spare på å velge energieffektive hvitevarer

Energisparing

ENERGIMERKING: Energimerkeordningen fornyes stadig, og nå er også nettbutikker pliktig å vise energimerker. Foto: ENERGIMERKING.NO
ENERGIMERKING: Energimerkeordningen fornyes stadig, og nå er også nettbutikker pliktig å vise energimerker. Foto: ENERGIMERKING.NO Vis mer


Lovendringen er ikke, som en kanskje skulle tro, innført for å forhindre branner, men for å spare energi. Automatisk standbymodus for kaffetraktere er bare én av flere energirelaterte EU-regler som trådte i kraft 1. januar i år.

Flere andre produkter blir berørt av lovendringen, blant annet stilles det krav til automatisk standby for produkter som modemer, TV-er, printere, receivere, dekodere, et cetera.

Energibevisste nettshoppere kan glede seg over at energimerking skal være synlig i nettbutikker, slik at det skal være lettere å sammenligne.

Det er heller ikke bare elektriske produkter som kommer under lupen: Nå må også gasskomfyrer og -koketopper energimerkes.

Nå er det påbudt med
komfyrvakt, den viktigste brannsikringen du kan installere hjemme.

Bruk termokanne

Er du en av dem som lar kaffetrakteren stå på i timesvis, kan vi anbefale å bruke en termokanne til kaffen i stedet. Du sparer noe strøm og noen kroner, og kaffen blir ikke så sur.

Se vår test av ti termokannerVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer