Nå må du huske å måke taket

Store snømengder kan koste deg dyrt. Hvor mye taket ditt tåler, avhenger av når huset er bygd.

MÅK: Ser taket ditt slik ut i vinter, bør du snarest finne fram stige og måkeredskap. Foto: SHUTTERSTOCK/LESTER BALAJADIA/SCANPIX/NTB
MÅK: Ser taket ditt slik ut i vinter, bør du snarest finne fram stige og måkeredskap. Foto: SHUTTERSTOCK/LESTER BALAJADIA/SCANPIX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var det ekstreme snømengder i Norge - spesielt på Vestlandet. Nå frykter forsikringsbransjen enda en sesong med potensiell skade på hus på grunn av for stor vekt på taket.

- Hver vinter meldes det inn hundretalls skader grunnet store snømengder på tak, sier informasjonssjef for skadeforsikring Bjarne Aani Rysstad i forsikringsselskapet Gjensidige.

Han understreker at folk selv har et ansvar for å holde taket fritt for snø.

LES OGSÅ: Når bør du måke taket?

Hytter det største problemet

- Dette er en del av avtalen mellom kunde og selskap. Hvis det skjer noe, vil det bli en vurdering fra sak til sak. Man vil da vurdere om det foreligger grov uaktsomhet eller om dette noe man kan ha forståelse for at kunne skje. I det første tilfellet kan man risikere avkortning.

EGET ANSVAR: Du må selv passe på å holde taket fritt for tung snø, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige. Foto: GJENSIDIGE
EGET ANSVAR: Du må selv passe på å holde taket fritt for tung snø, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige. Foto: GJENSIDIGE Vis mer


Det er først og fremst hytter som er problemet, ifølge Bjarne Aani Rysstad. Privatboliger er mindre utsatt, og for eksempel i Oslo-området forekommer det nesten ikke snøskader på hus.

Du bør også sjekke når huset eller hytta di er bygd.

LES OGSÅ: Det kan være farlig å fjerne snø fra tak

Før og etter 1979

Ifølge en pressemelding Sparebank1 sendte ut i 2014 er tommelfingerregelen at hus og hytter som er satt opp før 1979 ikke tåler mer enn en halvmeter snø, og enda mindre hvis snøen er våt. Nyere tak skal normalt tåle opptil 120 cm tørr snø, og 90 cm våt snø.

SETT DEG I BILEN: : Om hytta di ser sånn ut, bør du snarest komme deg dit. Foto: SHUTTERSTOCK/ BBBB/SCANPIX/NTB
SETT DEG I BILEN: : Om hytta di ser sånn ut, bør du snarest komme deg dit. Foto: SHUTTERSTOCK/ BBBB/SCANPIX/NTB Vis mer


- Selv om det er forskjell på nye og gamle hytter når det gjelder tålegrad, bør man uansett måke taket. Selv om taket ikke akkurat deiser ned, kan det jo bli skader på verandaer og rekkverk, sier Bjarne Aani Rysstad.

Han sier videre at de har forståelse for at det kan være en utfordring å sette seg i bilen for å måke snø på hytta som ligger fem timers kjøring unna, dersom man ikke hadde planer om å dra dit akkurat der og da.

- Men det går jo an å alliere seg med folk på stedet, legger han til.

SINTEF Byggforsk har i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) utarbeidet retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket.

 • I hus bygget mellom 1949 og 1969 er kritisk snølast for lette takkonstruksjoner 150 kilo per kvadratmeter, mens tunge tak tåler noe mer.
 • For hus bygget bygge mellom 1970 og 1979 er kritisk snølast rundt 150 kilo per kvadratmeter.
 • For hus som er bygd etter 1979 antar SINTEF at kritisk snølast på tak vil være 150-350 kilo per kvadratmeter.
 • Snøtype og vanmendge i snøen har også stor betydning. Her er SINTEFSs tabell som viser en oversikt over hva som er en kritisk snømengde:

  TOMMELFINGERREGLER: Sintefs egne tall for kritisk snømasse. Foto: SINTEF
  TOMMELFINGERREGLER: Sintefs egne tall for kritisk snømasse. Foto: SINTEF Vis mer


  LES OGSÅ: Dingsen som redder taket ditt fra snøen

  Taket har betydning

  Hva slags tak du har kan også ha betydning for hvor godt huset tåler store snømengder. Noen forsikringsselskaper vegrer seg mot å forsikre flate tak, og ifølge Gjensidige kan taktypen påvirke størrelsen på forsikringspremien.

  FLATT ER FARLIG: Tak som dette er utsatt både for snøskader og fuktskader. Foto: IFI
  FLATT ER FARLIG: Tak som dette er utsatt både for snøskader og fuktskader. Foto: IFI Vis mer


  På et skråtak forsvinner som oftest snøen av seg selv i mildvær. På et flatt tak blir snøen liggende helt til det blir så varmt at den blir til vann. Dét kan bli et problem i neste instans.

  - De flate takene gir stor risiko for vanndannelser på grunn av isen, uttalte assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet If til Byggmesteren i 2014.

  LES OGSÅ:
  Utstyret som gjør snømåkingen lettere
  Velg riktig utstyr til snømåkingen
  Spray gjør snømåkingen lettere
  Ett av to tak burde fikses
  Du har selv ansvaret for snøen på taket
  Funkistak er fuktfeller

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer