Nå må du imponere banken

Bankene har blitt langt mer kresne på hvilke lånekunder de vil ha.

Bankene har blitt strengere, men husk at de er avhgengig av deg som kunde. Foto: Colourbox.com
Bankene har blitt strengere, men husk at de er avhgengig av deg som kunde. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I det siste har flere kunder enn før fått blankt nei. Dagens Næringsliv


Bankene har blitt langt mer kresne på hvilke lånekunder de vil ha, og har strammet kraftig inn på lån til mellomfinansiering, skriver Dagens Næringsliv i dag.

- Vi er ikke så veldig hissige på nye utlånskunder, sier banksjef Geir Tore Nilsen i Lillestrøm Sparebank.

Krisen i finansmarkedet har gjort det dyrere for bankene å låne pengene de skal låne ut til deg. Derfor er de mer opptatt av innskuddskundene enn av lånekundene akkurat nå.

Også DnB NOR, som står for cirka 30 prosent av alle boligutlån i Norge, vurderer potensielle kunder med argusøyne, skriver DN. I det siste har flere kunder enn før fått blankt nei fordi betjeningsevnen har blitt dårligere.

Også Nordea har strenge krav til sine låntakere nå.

- I tillegg til å vurdere betjeningsevne og sikkerhet, gjør vi en vurdering av hvor attraktiv låntakeren er i arbeidsmarkedet og hvor følsom hun eller han er for svingninger i arbeidsinntekten, sier utlånsansvarlig Anne Stärk-Johansen i Nordea.

Disse bransjene er mest utsatt for å miste jobben

Sier nei til mellomfinansiering

Frykten for at boliglånskundene skal bli sittende med to boliger har ført til at bankene strammer inn på praksisen med å innvilge mellomfinansiering.

- Omsetningshastigheten i boligmarkedet påvirker hvor lenge vi vurderer at kundene skal tåle å ha både boliglån og mellomfinansiering. Det er derfor vårt klare råd at i dagens marked bør man selge boligen før man kjøper ny, sier Stärk-Johansen.

- I verste fall kan du bli sittende med to hus som synker i verdi. Det prøver vi å få kundene til å hoppe over, sier Nilsen i Lillestrøm Sparebank.

Rentemøtet påvirker ikke boligprisene

Du kan stille krav

Bankene har altså blitt mer restriktive med hvem de låner ut penger til, men bankene er fortsatt avhengige av deg som lånekunde for å tjene penger. Dessuten er bankene ekstra glad i sparepengene dine nå som de betaler nærmere åtte prosent rente i pengemarkedet. Derfor er det ingen grunn til at du som kunde ikke skal stille krav til banken din.

Banken din er ikke slem

DinSide anbefaler deg å oppsøke bankene personlig. Prut, sett bankene opp mot hverandre, og se om du klarer å forhandle deg frem til en enda bedre rente enn det som oppgis i listene.

Er du sikker på at boligen din har sunket i verdi, eller har den kanskje steget siden du inngikk låneavtalen med banken din? Prøv DinSides boligtakstkalkulator og se om du kan gå til banken med en ny takst. Kanskje er det grunnlag for å refinansiere boliglånet og få en bedre avtale?

Har du markedets beste rente på sparepengene dine?

Rådgiver i Forbrukerrådet, Bjørnar Eilertsen, har følgende råd til dem som begynner å føle renteøkningene på kroppen:

- Sørg for å ha det rimeligste boliglånet. Mobiliteten er fryktelig lav, det er få som bytter bank, sier han til DinSide.

- Folk tror det er mye jobb, men i nedgangstider der renten går opp er det ekstra viktig å være aktiv i forhold til å passe på at man har det billigste boliglånet.

Nye regler gjør det lettere å bytte bank. Slik gjør du det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer