Nå må du lese av vannmåleren

Vet du hvorfor du må betale mer for avløpsvannet enn for det rene vannet?

HUSK DENNE: Har du vannmåler, er det tid for avlesing. Visste du at du betaler mer for det vannet som går ut, altså avløpsvannet, sammenliknet med prisen på det rene vannet du får inn i boligen din? Og ja, det er en fornuftig forklaring på det - som du kan lese i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal
HUSK DENNE: Har du vannmåler, er det tid for avlesing. Visste du at du betaler mer for det vannet som går ut, altså avløpsvannet, sammenliknet med prisen på det rene vannet du får inn i boligen din? Og ja, det er en fornuftig forklaring på det - som du kan lese i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg slutten på året, som for mange av oss betyr tid for å lese av vannmåleren.

Du har kanskje allerede fått en påminnelse på mail, sms eller i posten.

Her er fire ting du bør vite om betaling av vannet i boligen din:

#1: Selvkost

For alle kommunale avgifter gjelder det at de kommunale gebyrene som kreves inn, ikke skal være høyere enn selvkost. Med andre ord: Gebyrene til skal ikke overstige hva det koster å levere tjenesten. Dette gjelder også for vann- og avløpsgebyrene.

Ida Stabo-Eeg, controller for Norsk Vann, forteller til Dinside at selve utformingen av de kommunale vann- og avløpsgebyrene reguleres av vass- og avløpsanleggslova, forurensningsforskriften kapittel 16 og kommunenes lokale gebyrforskrifter.

- Gebyrene avhenger av kostnadene ved å levere de ulike tjenestene (selvkostprinsippet), som betyr at de samlede gebyrene ikke kan være høyere enn de nødvendige kostnadene som følger av å produsere tjenesten, forteller Stabo-Eeg til Dinside.

#2: Dette betaler du for

Selv om det er selvkost, er det forskjell på hva du betaler for vannet avhengig av i hvilken kommune du bor. Ifølge SSB, kan for eksempel årsgebyret for vannforsyning variere fra 794 kroner i Eigersund til 8752 kroner i Flakstad.

- De som mottar tjenestene betaler et engangsgebyr, et såkalt tilknytningsgebyr, når de kobler seg til det kommunale anlegget. I tillegg betaler de et årlig gebyr som kan utformes med en fast del (lik for alle) og skal alltid ha en variable del avhengig av vannforbruket., forteller Stabo-Eeg.

- Vannforbruket kan enten stipuleres etter størrelsen på boligen eller måles ved en vannmåler, sier hun videre.

#3: Du betaler mer for vann ut, enn vann inn

Dersom du tar en kikk på vannregningen din, vil du se at det er ulike priser på det vannet som kommer inn i boligen og det vannet som renner ut.

I Oslo koster for eksempel vannet inn 14,04 kroner per m³, mens vannet ut koster 21,06 kroner per m³.

Ifølge Stabo-Eeg beregnes avløpsgebyret også ut fra vannforbruket, og baserer seg på en tanke om at vann inn i boligen er det samme som vann ut av boligen.

- Når det gjelder forskjellen på vann som går inn og avløpsvann så skyldes prisforskjellen at det er dyrere å transportere og rense avløpsvann ut av boligen, enn å behandle og transportere rent vann inn i boligen, forklarer Stabo-Eeg til Dinside.

#4: Dyrt å glemme

Dersom du har vannmåler som skal leses av, bør du gjøre dette mens du husker det - og før fristen. For det kan bli veldig dyrt å glemme:

Ifølge en tidligere artikkel på Dinside, varierer det fra kommune til kommune hvordan de håndterer manglende rapportering om vannmåleravlesing.

Noen stipulerer forbruket ved manglende avlesing, andre ilegger deg et straffegebyr og stipulerer i tillegg forbruket - mens andre igjen sender en fagperson (eksempelvis en rørlegger) for å lese av vannmåleren hjemme hos deg – og så må du betale for jobben, inkludert reisetid og arbeidstid.

Vi har sett eksempler på gebyr for uavlest vannmåler på fra 500 til drøye 800 kroner (Flå kommune).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer