Nå må du lese av vannmåleren

Vet du hvorfor du må betale mer for avløpsvannet enn for det rene vannet?

HUSK DENNE: Har du vannmåler, er det tid for avlesing. Visste du at du betaler mer for det vannet som går ut, altså avløpsvannet, sammenliknet med prisen på det rene vannet du får inn i boligen din? Og ja, det er en fornuftig forklaring på det - som du kan lese i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal
HUSK DENNE: Har du vannmåler, er det tid for avlesing. Visste du at du betaler mer for det vannet som går ut, altså avløpsvannet, sammenliknet med prisen på det rene vannet du får inn i boligen din? Og ja, det er en fornuftig forklaring på det - som du kan lese i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg slutten på året, som for mange av oss betyr tid for å lese av vannmåleren.

Du har kanskje allerede fått en påminnelse på mail, sms eller i posten.

Her er fire ting du bør vite om betaling av vannet i boligen din:

#1: Selvkost

For alle kommunale avgifter gjelder det at de kommunale gebyrene som kreves inn, ikke skal være høyere enn selvkost. Med andre ord: Gebyrene til skal ikke overstige hva det koster å levere tjenesten. Dette gjelder også for vann- og avløpsgebyrene.

Ida Stabo-Eeg, controller for Norsk Vann, forteller til Dinside at selve utformingen av de kommunale vann- og avløpsgebyrene reguleres av vass- og avløpsanleggslova, forurensningsforskriften kapittel 16 og kommunenes lokale gebyrforskrifter.

- Gebyrene avhenger av kostnadene ved å levere de ulike tjenestene (selvkostprinsippet), som betyr at de samlede gebyrene ikke kan være høyere enn de nødvendige kostnadene som følger av å produsere tjenesten, forteller Stabo-Eeg til Dinside.

#2: Dette betaler du for

Selv om det er selvkost, er det forskjell på hva du betaler for vannet avhengig av i hvilken kommune du bor. Ifølge SSB, kan for eksempel årsgebyret for vannforsyning variere fra 794 kroner i Eigersund til 8752 kroner i Flakstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer