Nå må du måle radon i utleieboligen

Målesesongen nærmer seg slutten, og leier du ut bolig er du pålagt å utbedre i år.

Det følger mange plikter med å leie ut bolig. En av dem er å sørge for at radonnivået i boligen ikke overskrider 200 Bq/m3. Foto: Colourbox.com
Det følger mange plikter med å leie ut bolig. En av dem er å sørge for at radonnivået i boligen ikke overskrider 200 Bq/m3. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leier du ut bolig? Det følger en rekke plikter med, og regelverket blir stadig oppdatert. 1. januar neste år slår den nye strålevernforskriften inn, og alle utleieboliger må oppfylle nye krav, melder Statens strålevern.

Radonnivået skal være så lav som det er praktisk mulig å få til, og aldri over 200 Bq/m3. Ved registrerte nivå over 100 Bq/m3 skal utleier iverksette tiltak for å utbedre boligen.

Rent praktisk betyr det at du har under ett år på deg til å måle verdiene, og foreta eventuelle utbedringer. Men du bør handle raskt, for du må måle over tid - og dette bør helst skje i de kaldeste månedene, fra november til mars, litt avhengig av hvor i landet du bor.

Les mer om hvorfor du bør måle radon om vinteren

Slik sjekker du

Det kan derfor lønne seg å ta en sjekk, det vanligste er å bruke sporfilm. Statens strålevern anbefaler at du foretar målinger fra midten av oktober til midten av april. Siden radonkonsentrasjonen kan variere fra dag til dag og uke til uke, anbefaler de at du har sporfilmen hos deg over en periode på minst to måneder. Og som minimum bør du ha to sporfilmer per bolig, minst én per etasje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer