Nå må fagfolk installere varmepumper

Fra og med 1. september 2013 er det ulovlig å montere varmepumpen selv.

NYE KRAV TIL VARMEPUMPER: Etter 1. september 2013 blir det ULOVLIG å installere varmepumper uten et spesielt sertifikat. Dette gjelder også demontering og reparasjoner på varmepumpa som inkluderer arbeide i kulde/varmekretsen på pumpa. Foto: ABK Klimaprodukter AS
NYE KRAV TIL VARMEPUMPER: Etter 1. september 2013 blir det ULOVLIG å installere varmepumper uten et spesielt sertifikat. Dette gjelder også demontering og reparasjoner på varmepumpa som inkluderer arbeide i kulde/varmekretsen på pumpa. Foto: ABK Klimaprodukter AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye forbudet gjelder også endel reparasjoner av varmepumpen, og demontering. Bransjen har riktignok hele veien advart privatpersoner fra å installere pumpen selv, og har lenge ønsket et forbud mot dette.

Og nå kommer det: Fra og med 1. september 2013 blir det ulovlig å ta dette i egne hender. Da trer de nye reglene om krav til sertifisering av varmepumpemontører i kraft.

– Veldig bra

Ikke bare blir det ulovlig for ufaglærte å drive med, men det innebærer også at montøren skal være sertifisert. Alle fagfolk som jobber med montering, reparasjoner eller demontering av varmepumper må snart være F-gass sertifisert.

Hovedmålet med forordningen er å redusere utslippene av F-gasser.

Bård Baardsen, daglig leder i NOVAP. Foto: NOVAP
Bård Baardsen, daglig leder i NOVAP. Foto: NOVAP Vis mer


– Vi tror det vil være veldig bra, både for bransjen og for sluttbrukeren, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til DinSide. – Feilmontering er en av de største feilkildene i forbindelse med varmepumper som ikke fungerer, så vi synes det er veldig bra at dette kommer, sier Baardsen videre.

Også Einar Smidesang, markedssjef i Miba AS, som importerer Mitsubishi Electric klimasystemer til Norge, uttrykker at dette er positivt for bransjen.

– Vi er glad for at kravet kommer, det vil jo øke kvaliteten på installatørene. Og så har det vært litt sånn at folk gjerne tenker at "alle greier vel det" og gjør det selv - og man får det jo til, men det er ikke sikkert at det blir montert riktig, sier Einar Smidesang, markedssjef i Miba AS, importør av Mitsubishi Electric klimasystemer i Norge.

Ifølge en undersøkelse fra forsikringsselskapet If, monterer én av ti varmepumpen selv. Dette er ikke så lurt, heller ikke av forsikringsgrunner.

Smidesang sier videre at de er glade for at det kommer lover og regler på dette området, hvor akkurat dette har vært totalt fraværende. Men han ser likevel en utfordring i at fristen nærmer seg og at det ennå er ganske få montører som har tatt sertifiseringskurset.

– Her må bransjen ta ansvar, sier Smidesang.

Baardsen sier også til DinSide at det nye regelverket vil kunne begrense den useriøse delen av markedet, altså døgnfluer som dukker opp på jakt etter raske penger, men som raskt forsvinner - og tar reklamasjonsmulighetene dine med seg.

Les også: Nå bør du rense varmepumpen.

Dette er F-gass

F-gass er samlebetegnelsen for gasser av typen HFK, som er en gruppe fluorforbindelser som blant annet brukes som kuldemedium i kjøle- og fryseanlegg, varmepumper og luftkondisjoneringsanlegg for bygninger og kjøretøy.

Den nye forordningen gjelder dermed ikke kun for arbeide med varmepumper, men omfatter alle disse ovenfor nevnte installasjonene.

HFK-gasser er drivhusgasser som bidrar til global oppvarming, og det er et ønske om å redusere utslippet av F-gasser som er bakgrunnen for forordningen.

Om forordningen

EU-forordningen for å redusere utslippene av F-gasser ble vedtatt 17. mai 2006. I Norge trådte forordningen samt tilhørende underforordninger i kraft 6. mai 2010.

De viktigste konsekvensene av forordningen er at det stilles krav til lekkasjekontroll og forsvarlig håndtering av kuldemedier i anlegg som inneholder HFK, PFK og SF6-gass. Sertifisering av personell og bedrifter som er i befatning med gassene er også en av konsekvensene.

I en varmepumpe er denne gassen samlet i en lukket krets og såfremt alt arbeid på anlegget blir utført av personer med rett kompetanse vil ikke denne gassen lekke ut i atmosfæren.


Varmepumper i kulden:


Dette må du sjekke

Både firmaet og personen som installerer anlegget skal være F-gass sertifisert.

Hos NOVAP finner du oversikt over godkjente varmepumpe-forhandlere. Dersom du skulle bli misfornøyd med installering eller service i etterkant av å ha valgt en godkjent forhandler, kan du klage til NOVAP.

De oppfordrer deg som skal kjøpe og installere varmepumpe, til å be om å få se bevis på at installatøren er sertifisert via enten NOVAP eller en anerkjent importør i Norge. Installatører skal også kunne fremvise et personlig F-gass sertifikat.

Gjelder også visse reparasjoner

Ifølge NOVAP, er det også svært risikofylt for de som ikke er faglært å montere eller demontere en varmepumpe.

Dette fordi pumpen inneholder gass under høyt trykk og temperaturer som kan gi forbrenning eller frostskader.

Dersom du har en gammel varmepumpe som skal demonteres, må dette også gjøres av fagfolk. Dette er en tjeneste du må betale for, men det er "gratis" å levere inn den gamle pumpen på et mottaksanlegg - dette er det allerede betalt for.

Husk at også reparasjoner på varmepumpen skal gjøre av F-gass sertifisert montør. Dette gjelder alle reparasjoner som innebærer at man skal inn i kulde-/varmekretsen. Er det derimot et kretskort eller en elektrisk feil, trenger du imidlertid ikke F-gass-godkjent montør for å reparerer det.

Les også: Dyrt å demontere alarm

Forsikringen

Vi nevnte over at én av ti monterer varmepumpen selv. Sånn rent borsett fra farene ved dette som beskrevet ovenfor, og sett bort i fra at dette nå faktisk blir ulovlig fra 1. september 2013, så er det også et forsikrings- og garantiaspekt ved dette.

– Det er gjerne produktet som får skylden når noe blir ødelagt, men så er det egentlig monteringen som er gjort feil sier Smidesang.

Garantien gjelder kun ved montering av godkjent installatør, og forsikringsselskapene vil stille krav til bevis for godkjet installering, før utbetaling av en eventuell forsikring.

Ifølge Baardsen i NOVAP, jobbes det med å klarlegge sanksjoner for brudd på forordningen.

Råd til deg som skal kjøpe varmepumpe:

For å være sikker på at man kjøper en luftvarmepumpe av god kvalitet bør man ta disse forhåndsreglene for å være sikret en god økonomisk investering, ifølge Novap.

Vær kritisk til supertilbud: Ikke la deg bli forført av fine brosjyrer og tall over hvor mye man kan spare. Det er viktig å få et tilbud basert på dine oppvarmingsbehov og dine utgifter på oppvarming per i dag. Et tilbud med beregninger om forventet besparelse bør komme etter et hjemmebesøk av en forhandler/installatør. Novap advarer sterkt mot å kjøpe varmepumper for selvmontering.

Varmepumpen må være tilpasset norske forhold: Det er essensielt at varmepumpen er tilpasset norske forhold. Det har dessverre blitt solgt noen luftvarmepumper som ikke er beregnet på kalde vintere eller kystklima. Be gjerne forhandleren dokumentere at anlegget er beregnet på norske forhold.

Få varmepumpen montert av fagfolk: Uansett hvilken varmepumpe du velger vil riktig installasjon gjort av kvalifiserte varmepumpeinstallatører være en forutsetning for å oppnå forventet besparelse. Dette gjelder alle typer varmepumpe og merker. Alle hus er ulike og det er derfor viktig å vurdere sammen med installatør hvilken varmepumpemodell som passer best til boligen og hva som er riktig plassering av innedel og utedel. Det å oppnå en god varmefordeling i huset er viktigere enn type varmepumpe. Novap anbefaler at man velger et lokalt firma med et godt renommé. På Novaps nettsider finner man en oversikt over firmaer i hele landet som er godkjent av Novap.

Følg råd om vedlikehold og service for varmepumpe: Det er viktig å undersøke om du skal gjøre noe i forhold til vedlikehold av varmepumpeanlegget. Be forhandleren forklare deg hva du selv skal gjøre og påse at dette også står skrevet i bruksanvisningen. Be også forhandleren anbefale deg en serviceavtale. Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av varmepumpeanlegget både med tanke på ytelse og levetid.

Forhandler må ha tilgang på reservedeler: Det er viktig at du forsikrer deg om at forhandleren har reservedeler til ditt varmepumpeanlegg i dag og for hele varmepumpas levetid. Det er svært ugunstig for deg at en eventuell reservedel skal bestilles fra utlandet med en leveringstid på opptil 2 måneder. Få gjerne tilgang til reservedeler bekreftet i tilbudet fra forhandleren. Et ekstra tips er å kjøpe varmepumpe og montering av samme firma, da er det aldri noen tvil hvem som er ansvarlig om noe skulle gå galt.

Les mer på Varmepumpeinfo.no


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer