Nå må fagfolk installere varmepumper

Fra og med 1. september 2013 er det ulovlig å montere varmepumpen selv.

NYE KRAV TIL VARMEPUMPER: Etter 1. september 2013 blir det ULOVLIG å installere varmepumper uten et spesielt sertifikat. Dette gjelder også demontering og reparasjoner på varmepumpa som inkluderer arbeide i kulde/varmekretsen på pumpa. Foto: ABK Klimaprodukter AS
NYE KRAV TIL VARMEPUMPER: Etter 1. september 2013 blir det ULOVLIG å installere varmepumper uten et spesielt sertifikat. Dette gjelder også demontering og reparasjoner på varmepumpa som inkluderer arbeide i kulde/varmekretsen på pumpa. Foto: ABK Klimaprodukter AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye forbudet gjelder også endel reparasjoner av varmepumpen, og demontering. Bransjen har riktignok hele veien advart privatpersoner fra å installere pumpen selv, og har lenge ønsket et forbud mot dette.

Og nå kommer det: Fra og med 1. september 2013 blir det ulovlig å ta dette i egne hender. Da trer de nye reglene om krav til sertifisering av varmepumpemontører i kraft.

– Veldig bra

Ikke bare blir det ulovlig for ufaglærte å drive med, men det innebærer også at montøren skal være sertifisert. Alle fagfolk som jobber med montering, reparasjoner eller demontering av varmepumper må snart være F-gass sertifisert.

Hovedmålet med forordningen er å redusere utslippene av F-gasser.

– Vi tror det vil være veldig bra, både for bransjen og for sluttbrukeren, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til DinSide. – Feilmontering er en av de største feilkildene i forbindelse med varmepumper som ikke fungerer, så vi synes det er veldig bra at dette kommer, sier Baardsen videre.

Også Einar Smidesang, markedssjef i Miba AS, som importerer Mitsubishi Electric klimasystemer til Norge, uttrykker at dette er positivt for bransjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.