Nå må fagfolk installere varmepumper

Fra og med 1. september 2013 er det ulovlig å montere varmepumpen selv.

NYE KRAV TIL VARMEPUMPER: Etter 1. september 2013 blir det ULOVLIG å installere varmepumper uten et spesielt sertifikat. Dette gjelder også demontering og reparasjoner på varmepumpa som inkluderer arbeide i kulde/varmekretsen på pumpa. Foto: ABK Klimaprodukter AS
NYE KRAV TIL VARMEPUMPER: Etter 1. september 2013 blir det ULOVLIG å installere varmepumper uten et spesielt sertifikat. Dette gjelder også demontering og reparasjoner på varmepumpa som inkluderer arbeide i kulde/varmekretsen på pumpa. Foto: ABK Klimaprodukter AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye forbudet gjelder også endel reparasjoner av varmepumpen, og demontering. Bransjen har riktignok hele veien advart privatpersoner fra å installere pumpen selv, og har lenge ønsket et forbud mot dette.

Og nå kommer det: Fra og med 1. september 2013 blir det ulovlig å ta dette i egne hender. Da trer de nye reglene om krav til sertifisering av varmepumpemontører i kraft.

– Veldig bra

Ikke bare blir det ulovlig for ufaglærte å drive med, men det innebærer også at montøren skal være sertifisert. Alle fagfolk som jobber med montering, reparasjoner eller demontering av varmepumper må snart være F-gass sertifisert.

Hovedmålet med forordningen er å redusere utslippene av F-gasser.

– Vi tror det vil være veldig bra, både for bransjen og for sluttbrukeren, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til DinSide. – Feilmontering er en av de største feilkildene i forbindelse med varmepumper som ikke fungerer, så vi synes det er veldig bra at dette kommer, sier Baardsen videre.

Også Einar Smidesang, markedssjef i Miba AS, som importerer Mitsubishi Electric klimasystemer til Norge, uttrykker at dette er positivt for bransjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer