Nå øker hytteprisene

Økt hyttesalg i alle fylker - og prisene øker også.

DYRERE: I tredje kvartal ble det omsatt over 5.500 fritidsboliger, en økning på 48 prosent fra samme periode i fjor. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var snittprisen på hyttene 2,1 millioner kroner, som er en økning på 11 prosent fra fjorårets priser. Foto: NTB scanpix
DYRERE: I tredje kvartal ble det omsatt over 5.500 fritidsboliger, en økning på 48 prosent fra samme periode i fjor. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var snittprisen på hyttene 2,1 millioner kroner, som er en økning på 11 prosent fra fjorårets priser. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I tredje kvartal ble det omsatt over 5.500 fritidsboliger spredt over hele landet, en økning på 48 prosent fra samme periode i fjor.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var snittprisen på hyttene 2,1 millioner kroner, som er en økning på 11 prosent fra fjorårets priser.

Det ble omsatt flest fritidsboliger i Oslo og Viken og Innlandet med henholdsvis 1.125 og 1.101 omsetninger.

Dyrest er hyttene i Vestfold og Telemark, med gjennomsnittlig kjøpesum på 2,9 millioner kroner, foran fritidsboligene i Oslo og Viken og Agder med 2,6 millioner kroner.

Ekspertene har allerede spådd at det vil bli fortsatt rift om hyttene, også fremover, selv om de mener årsaken til det store hyttesalget i tredje kvartal er at mange av dem som har ønsket seg hytte i Norge, har forskuttert hyttekjøpet.

Fjellhyttene populære også i sommer

For eksempel starter sesongen for salg av fjellhytter normalt når sommeren er over, mens det i år er blitt solgt fjellhytter siden tidlig på sommeren.

– Mange av dem som har ønsket seg hytte i Norge, har nå forskuttert hyttekjøpet. Samtidig har en del av dem som ønsket seg fritidsbolig i utlandet, begynt å se seg om etter noe her hjemme i stedet, sa segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange til NTB i september.

Et rekordlavt rentenivå bidrar også til at mange tør å realisere et hyttekjøp.

Dette koster hytta å eie

Dinside har skrevet om spinnville tilstander i hyttemarkedet i sommer, både for salg og utleie. Også der tronet Vestfold på toppen med de dyreste hyttene.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no minner om at det i tillegg til renteutgifter, også tilkommer andre faste utgifter for en hytteeier - som er lik uansett hvor mange døgn du bruker hytta.

Bruker du hytta lite, kan det derfor være lønnsomt å leie i stedet for, ifølge ham.

Kvadsheim har tidligere satt opp følgende regneeksempel for ei hytte til to millioner kroner fullfinansiert via økt boliggjeld som viser hvor mye døgnprisen på hytta blir etter hvor mye eierne bruker den:

Dette koster hytta deg

Utgift Pris
Renter31.200 kroner
Vedlikehold15.000 kroner
Strøm5000 kroner
Forsikring3000 kroner
Eiendomsskatt2500 kroner
Veiavgift/brøyting, festeavgift etc.3000 kroner
Tv/Internett500 kroner
Totalt60.200 kroner
Antall hyttedøgnDøgnpris
106020 kroner
203010 kroner
302007 krnner
501204 kroner

Den smarteste måten å få et mer lønnsomt hyttekjøp er å leie den ut, men bare seks prosent sa at de planlegger å leie ut sin fremtidige hytte, viste en tidligere undersøkelse fra Prognosesenteret, skriver Kvadsheim videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer