Nå skal du få se når strømmen er dyr

Norske strømkunder skal få mulighet til å styre forbruket etter strømprisene.

Går regjeringens forslag igjennom, vil du få en strømavleser som måler forbruket ditt time for time innen utgangen av 2016. Slik som denne fra Fortum.  Foto: Fortum
Går regjeringens forslag igjennom, vil du få en strømavleser som måler forbruket ditt time for time innen utgangen av 2016. Slik som denne fra Fortum. Foto: Fortum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil be NVE legge frem forslag om å framskynde innføring av automatisk strømmåling (AMS) i Midt-Norge. AMS, eller timesmålere som de også kalles, leser av og rapporterer strømforbruket ditt til nettselskapet time for time, slik at forbrukere kan styre forbruket etter prisene dersom de ønsker.

Les også: Er det noen vits å spare strøm om morgenen når den er dyrest?

Det er tidligere vedtatt at alle norske forbrukere skal få timesmålere, men Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen foreslår nå at denne prosessen skal fremskyndes, spesielt i Midt-Norge.

- Jeg vil be NVE om å inkludere et krav om at 80 prosent av forbrukerne i Midt-Norge skal få installert AMS innen utgangen av 2013, det vil si to år før resten av landet, Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

I tillegg fremskyndes den endelige fristen for utrulling fra 1. januar 2018 til innen utgangen av 2016.

- Jeg har stor tro på at toveiskommunikasjon mellom nettselskap og forbrukere vil øke bevisstheten rundt energiforbruk og samtidig stimulere til mer energisparing.

Ikke kjøp nå - vent

Strømprisene er avhengig av den strømmen som er tilgjengelig. På NordPools nettsider får du enkelt oversikt over spotprisen i de ulike sonene (NO1-5) og, som du kan se her, hvordan kraftflyten er. Foto: NordPool
Strømprisene er avhengig av den strømmen som er tilgjengelig. På NordPools nettsider får du enkelt oversikt over spotprisen i de ulike sonene (NO1-5) og, som du kan se her, hvordan kraftflyten er. Foto: NordPool Vis mer


I desember i fjor leverte det såkalte Bye-utvalget sin rapport om langsiktige tiltak for å bedre kraftsituasjonen. Blant tiltakene utvalget anbefaler er innføring av AMS for å øke forbrukerfleksibiliteten slik at kraftsystemet kan utnyttes på en bedre måte.

Du kan få AMS, eller timesmålte strømmålere allerede i dag, men det er ikke sikkert det er så smart å bruke de cirka 2.500 kronene det koster i dag, fordi du vil måtte betale for en ny i løpet av de neste tre-fem årene.

Velger du å vente, finnes det flere andre løsninger som kan hjelpe deg til å få oversikt over energiforbruket ditt. Vi har testet Efergy Elite Energimåler, som kobles til sikringsskapet, og gir deg oversikten over hvor mye strøm du bruker akkurat nå - og snittforbruk. Vår anmelder ga energimåleren terningkast 5.

Ulike strømpriser

Hvorfor hender det at strømmen er dyrere i Midt-Norge? Statnett har delt landet inn i fem ulike prissoner, eller elspotområder. Dette kan gi ulike strømpriser i ulike deler av landet, avhengig av tilbud og etterspørsel i de ulike sonene.

Elspotområde er et markedsområde for kjøp og salg av kraft. Elspot er det uttrykket som brukes om spotmarkedpå den nordiske børsen Nord Pool.

- Dagens energilov legger til grunn at elektrisk kraft skal omsettes på markedsmessige vilkår, og at de virkemidlene Statnett som systemansvarlig skal bruke også så langt som mulig skal bygge på markedsmessige prinsipper, heter det i en melding fra Statnett.

Ifølge Hilde Totland Harket i NVE er de ulike prisområdene/elspotområdene innført for å få bedre balanse mellom tilgangen på kraft og etterspørselen i et geografisk område, men det er ikke normen at det er store prisforskjeller mellom de fem områdene.

- Gjennom mange timer i døgnet har prisene vært lik den siste tiden, sier Totland Harket til DinSide.

- Prisforskjellene er et signal på hvordan de ulike områdene opplever energitilgangen frem mot vårsmeltingen kombinert med kapasiteten i linjenettet fra andre områder.I noen områder er det nå større energiknapphet i magasinene enn andre, derfor blir strømprisene forskjellige, sier Totland Harket. - Hadde det vært lik mulighet til strømtilførsel i hele landet, hadde det vært samme pris.

Betaler du for mye for strømmen? Finn de billigste strømleverandørene i vår strømkalkulator.

Bytt strømleverandør

Uansett hvordan du vrir og vender på det: Det aller smarteste du gjør for å spare strøm, er å bytte til den strømleverandøren som er billigst for deg og ditt forbruk.

Med vår smarte strømkalkulator kan du finne ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement som lønner seg for deg. Når du får opp resultatene, finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av URLen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felt, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Ta grep: Se ekspertens beste strømsparetips

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer