Nå skal kaffen være svart. Helsvart.

Du drikker vel ikke melk i kaffen?

Nei, vi fikk ikke melk i kaffen. Det gjorde ikke noe.  Foto: Per Ervland
Nei, vi fikk ikke melk i kaffen. Det gjorde ikke noe. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Kunne jeg fått litt melk i kaffen?

– Nei, vi serverer bare svart kaffe.

Starten på pressekonferansen til Wilfa og Tim Wendelboe fikk kanskje ikke den beste starten for en melk-i-kaffenavhengig og morgentrøtt journalist. Heldigvis var kaffen så god at det ble påfyll både én og to ganger.

Svart uke

Ikke alle stamkundene var like fornøyd med at Wendelboe kuttet melk fra kaffen en liten uke, men Wendelboe er like blid. (Nå er den tilbake igjen, red.anm.) Foto: Per Ervland
Ikke alle stamkundene var like fornøyd med at Wendelboe kuttet melk fra kaffen en liten uke, men Wendelboe er like blid. (Nå er den tilbake igjen, red.anm.) Foto: Per Ervland Vis mer


Det er helsvart hos barista, kaffebrenner og kaffebarinnehaver Tim Wendelboe i dag. Vi får ikke servert noe annet enn svart kaffe. Det er ikke første gang.

– Vi har tidligere hatt en svart uke til mange stamkunders fortvilelse. Noen sluttet å komme, men det er greit, sier Tim Wendelboe, og legger til: - Vi brenner kaffe, og vår jobb er å pushe god kaffe.

Nå får imidlertid kundene melkebaserte kaffedrikker igjen. Til tross for at kaffelatte, cortado, cappuchino, macchiato - melkebaserte kaffedrikker - er på vei ut. Wendelboe forteller at for 5-10 år siden var det kaffelatte, cappuchino og macchiato som var storselgerne. Men kaffetørste nordmenn er på vei bort fra dette, og tilbake til røttene: God, gammeldags svart kaffe.

– Da vi startet, var omtrent ti prosent av kaffen vi solgte svart kaffe. Nå er vi oppe i 40 prosent, sier Wendelboe.

Lage filterkaffe? Styr unna de brune kaffefiltrene, og ikke glem å skylle filteret før bruk

Manuell brygging

Wilfas Svart har allerede rukket å få merket for god design, og fås i to ulike fargekombinasjoner.  Foto: Per Ervland
Wilfas Svart har allerede rukket å få merket for god design, og fås i to ulike fargekombinasjoner. Foto: Per Ervland Vis mer


Grunnene til dette er flere. For det første har selve kaffen blitt bedre. Wendelboe brenner selv, og har et nettverk av kaffebønder han kjøper fra, som han kan påvirke slik at kaffen blir slik han vil ha den. Og siden han selv brenner bønnene, har han full kontroll her. I tillegg er kaffen nykvernet, og sist men ikke minst: Håndbrygget.

For den svarte kaffen som kun ble servert oss ubesudlet av søte sukkerkorn og hvite melkedråper er ikke laget i en håndvending. Vann kokes opp, kaffe kvernes og veies, og så helles det kokende vannet over kaffen i sirkelbevegelser over tre-fire minutter.

– Tre og et halvt minutt, cirka, ifølge Arild Jørgensen i Wilfa. For det er her omtrent Wilfa kommer inn. Elektronikkprodusenten har utviklet den nye kaffemaskinen Svart i samarbeid med Tim Wendelboe.

– Det er ikke et nytt produkt, men det er ny innpakning, innrømmer Jørgensen. Du kan selvfølgelig gjør det samme med en vannkoker og en filterholder. Men fra Wilfa får du det nå i en pen innpakning. Så pen at den har fått Merket for God Design av Norsk Designråd. I tillegg får du litt huskehjelp, forholdet vann/kaffe står merket på siden av vannkokeren. Og vannkokeren kan du selvfølgelig også bruke på vanlig måte.

Sliten vannkoker? Slik blir den god som ny

Kaffekunst

Men tilbake til bryggingen. Det er et poeng at kaffen skal håndbrygges. Her er det ikke noe trykk-på-knappen og ta en dusj-effektivitet. For du skal helle vannet sakte over kaffen i filteret. Vente litt og la det renne ned, og helle litt til.

Ifølge Wendelboe skal kaffen ideelt sett være i kontakt med vann mellom fire og seks minutter. Bruker du en tre-fire minutter på å helle over vannet, tar det et minutt eller to ekstra for all kaffen å renne ned i kolben.

Vannet bør ideelt sett holde mellom 92 og 96 grader når det helles oppi kaffegruten.

Se Jørgensen brygge kaffe på den nye gamlemåten:

Wilfas Svart kommer i butikk i mai, og vil blant annet være å få kjøpt hos Elkjøp. Veiledende pris er 1.499 kroner.

Alt om kaffe på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer