Vaskemaskin-nyheter

Nå skal klærne bli rene - superraskt

Produsentene byr på mange nye funksjoner som skal gjøre klesvask enklere - og raskere.

SNAKKER SAMMEN: Du skal ikke snakke til vaskemaskinen - den skal snakke med sin kamerat, tørketrommelen. Her Bosch-modellene som kommuniserer med hverandre, og som ble vist frem på IFA. Foto: Berit B. Njarga
SNAKKER SAMMEN: Du skal ikke snakke til vaskemaskinen - den skal snakke med sin kamerat, tørketrommelen. Her Bosch-modellene som kommuniserer med hverandre, og som ble vist frem på IFA. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Syns du vaskemaskinen bruker for lang tid på standardprogrammene, eller at det er kjedelig å tømme filteret på tørketrommelen?

Det skjer mye nytt også på markedet for hvitevarer - her kan du se noe av det som er lansert av nye funksjoner den siste tiden - og hva du kan vurdere å satse på om du har behov for ny vaskemaskin eller tørketrommel.

Raske, energieffektive vaskeprogrammer er noe av det flere produsenter nå satser på - samtidig som de lover at klærne skal bli rene.

Kortere vasketid

Siden 2013 har produsenten Miele hatt et vaskeprogram kalt QuickPowerWash, som vasker energieffektivt på bare 59 minutter. Nå vil derimot programmet være ferdig med vasking av opptil 4 kilo klær på bare 49 minutter, kunne produsenten lokke med under IFA-messa som gikk av stabelen i Tyskland i begynnelsen av september.

Da må de se seg slått av LGs TurboWash™ 360 funksjon, som også skal kutte kraftig ned på vasketida uten at dette skal gå utover rensligheten - med sitt 39-minutters vaskeprogram.

Samsung har også vært tidlig på banen med sin såkalte QuickDrive-teknologi, som skal redusere vasketiden med opptil 50 prosent uten å gå på kompromiss med vaskeresultatet. Vaskemaskinene med denne teknologien har en hovedtrommel utstyrt med en bakplate som beveger seg selvstendig. Dette skal gjøre vannstrømmen i trommelen mer effektiv og vaskemiddelet skal trenge dypere inn i materialene.

Også Bosch kan friste med sitt 4D-vaskesystem - som vasker fortere. Denne teknologien skal ifølge produsenten sprøyte vann og vaskemiddel inn i midten av et hulrom som dannes inni trommelen, som roterer med høyere hastighet. Dette gjør at tøyet bløtlegges jevnere og mer effektivt mens vaskemiddelet påføres med full effekt, Bosch.

Deres søsterselskap, Siemens, lanserer også et nytt hurtigprogram, powerSpeed59, hvor du kan vaske opptil 5 kilo klær med optimalt resultat, hevder de, med det som høres ut som et liknende system som det Bosch bruker: Vaskemidlet tilsettes aktivt i tekstilene i stedet for med vannet, slik at det kan fungere på en svært konsentrert måte og gi rene resultater raskere - og med energimerkingen A på vaskemaskinene.

Legg til klær under vaskeprogrammet

Samsung har tidligere lansert vaskemaskinen med en luke hvor du kan slenge inn en gjenglemt sokk eller liknende etter at vaskemaskinen har startet vaskeprogrammet.

LG satser på to i ett-varianter for vasking av flere klesvask samtidig. Foto: Berit B. Njarga
LG satser på to i ett-varianter for vasking av flere klesvask samtidig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

LG derimot, har valgt å gå for en vaskemaskin med en mindre trommel nederst på maskinen, der du kan vaske en mindre klesvask paralellt med en større klesvask i den store trommelen.

Nå vil også Miele gjøre det enklere om du har et plagg du glemte å legge til vask, eller kanskje et som er mindre skittent enn resten av klesvasken - uansett størrelse på plagget, og også hele veien gjennom vaskeprogrammet. Denne funksjonen kaller de AddLoad. Via appen deres kan du sjekke om det fortsatt er mulig å pause vaskeprogrammet, og du får ti minutter på deg til å hente og legge i plagget. Dette har kun vært mulig i starten av vaskeprogrammet på tidligere Miele-modeller.

Vaskemaskin og tørketrommel som «snakker sammen»

Under IFA var det stor fokus på at stadig flere vaskemaskiner og tørketromler skal kommunisere med hverandre. Under finner du noen eksempler på dette:

  • Bosch tørketrommel med Smart Dry: Vaskemaskinen sender informasjon fra siste vask (program, fyllnivå og gjenværende fuktighetsinnhold) til tørketrommelen. Dette velger automatisk riktig innstilling for tørkeprosessen. Du styrer dette gjennom den såkalte Home Connect-appen, og det fungerer sammen med Home Connect-vaskemaskiner.
  • IFA-nyheten AEG 9000 Premium Edition som består av vaskemaskin og tørketrommel, der du får tilgang på samkjørte, synkroniserte vaske- og tørkesykluser. Et et helautomatisert My wash/My Dry-program sørger for det best mulige resultatet for klærne.
  • Siemens iQ 800 Premium vaskemaskin og tørketrommel er Siemens satsning som byr på kommunikasjon mellom hvitevarer: For eksempel overfører vaskemaskinen sin sensorinformasjon til tørketrommelen via en funksjon kalt intelligentDry. Tørketrommelen vet dermed hvor mye klesvask som er vasket og med hvilket antall omdreininger det ble spunnet. Slik kan den velge automatisk et passende tørkeprogram, i tillegg til å gi en nøyaktig visning av tørketiden.

Glem rensing av lofilteret

Et annet produkt som ble trukket frem av Bosch under årets store IFA-messe, var tørketrommelen som byr på funksjonen AutoClean, lansert som verdens første filterfrie tørketrommel.

Enklere uten filtertømming, hevder Bosch. Foto: Berit B. Njarga
Enklere uten filtertømming, hevder Bosch. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

I stedet for det velkjente filteret har tørketrommelen en beholder, hvor lo fra klærne havner etter hver tørking. Denne er nederst på tørketrommelen, og må tømmes cirka hver tyvende tørkesyklus, noe du vil få beskjed om ved hjelp av intelligente sensorer. Dette tilsvarer rundt åtte ganger i året, hevder Bosch.

Bærekraft i fokus

Energieffektivitet står tydelig i fokus blant produsentene, som alle dro frem bærekraft som et viktig prinsipp for sin produktutvikling.

Gjenbruk av plast hos Grundig. Foto: Berit B. Njarga
Gjenbruk av plast hos Grundig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Med dette i mente har Miele laget et nytt vaskeprogram, SingleWash, hvor du kan vaske selv små mengder klær energieffektivt, ettersom vaskemaskinen tilpasser vannmengden til mengden klær.

Grundig gjør en egen vri på det med bærekraft, og kunne vise frem sin vaskemaskin der store deler av trommelen er laget av resirkulert plast fra plastflasker. Dette var en av deres nyheter i fjor.

LG derimot, hevder deres smarte vaskesystem, som vasker klærne etter vekt og tekstilkvalitet, også kan gi mindre slitasje på klærne som blir vasket.

Her kan du lese flere nyheter fra årets IFA-messe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer