Nye regler for boligsalg:

Nå skal regjeringen gjøre bolighandelen tryggere

Flere krav til tilstandsrapporter på boliger er en julegave til boligkjøpere, sier Huseiernes Landsforbund.

ENDRER REGLER: Nå kommer det større krav til tilstandsrapporter og takstmenn. Foto: NTB Scanpix
ENDRER REGLER: Nå kommer det større krav til tilstandsrapporter og takstmenn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Regjeringen fremmer nå nye regler for tryggere bolighandel.

Selgere som skal selge bolig kan ikke lenger ta generelle forbehold som «selges som den er», men må dokumentere boligens tilstand.

– Vi har lenge kjempet for en tryggere bolighandel, og vi er glade for at dette endelig prioriteres. Dette er den beste julegaven norske forbrukere kan få. Boligkjøp er den dyreste og største investeringen vi gjør i livet, sier Morten A. Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Strengere krav

Forslaget legger opp til at det kan reguleres hvilket innhold tilstandsrapportene skal ha, og krav til takstmennene som skal utarbeide dem.

I dag er det stor kvalitetsforskjell på tilstandsrapportene, og takstmennenes kompetanse varierer.

– Det er viktig at vi nå får en god standard på tilstandsrapportene som skal brukes i bolighandelen. Det er til alles beste å framskaffe mest mulig riktig informasjon om boligen, da det skaper en tryggere bolighandel for alle parter, sier Meyer

Kjøper får større ansvar

Det foreslås videre å lovfeste at kjøperen skal anses å kjenne til forhold som er tydelig beskrevet i en tilstandsrapport. Kjøperen kan da ikke påberope seg disse forholdene som mangler.

– Boligselgere blir trygge på at de får dokumentert boligen godt nok, mens kjøpere er trygge på at de får informasjonen de har krav på, sier Morten A. Meyer.

For å unngå konflikt om småsaker, foreslås det å presisere at kjøperen ikke nødvendigvis kan forvente en perfekt bolig når man kjøper brukt.

Forventningene må tilpasses boligens alder, synlige vedlikeholdstilstand og andre forhold. Det innføres også en minsteterskel ved at kjøperen skal bære kostnader opp til 10.000 kroner.

– Forslaget om en egenandel for kjøper på 10.000 kroner for småfeil tror vi er en fornuftig grense som vil hindre krangling om bagateller, sier Meyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer