Netatmo værstasjon

Nå skal Yr bruke data fra værstasjonen din

Inngår samarbeid med Netatmo.

EGET VÆR: Yr har nå begynt å bruke data fra værstasjonene til private brukere både i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Foto: Netatmo
EGET VÆR: Yr har nå begynt å bruke data fra værstasjonene til private brukere både i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Foto: Netatmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netatmo har gjort stor suksess med sine private værstasjoner.

Hvor mange nordmenn som så langt har kjøpt en eller flere enheter av denne typen har vi ikke greid å få rede på, men det må være mange.

For på kartet som viser værstasjoner som eierne har åpnet slik at de synes for andre, ligger temperatur-, vind- og regnmålere tett i tett.

Nå har værtjenesten Yr, som drives av NRK i samarbeid med Meteorologisk institutt, inngått samarbeid med det franske selskapet.

– Enda bedre temperaturvarsler

Det betyr at værdata fra mange tusen nordmenn vil være med i beregningene til Yr.

– Resultatet er at Yr-brukeren vil få enda bedre og mer presise temperaturvarsler. Særlig under værforhold der temperaturen i et område kan ha store lokale forskjeller, vil Yr nå i større grad få fram disse variasjonene, sier redaktør Ingrid Støver Jensen til Yr.no.

Ifølge utviklingsdirektør Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt vil verdien av nye stasjoner vil være størst i områder hvor det fra før finnes få eller ingen observasjoner, som i øde daler, hytteområder på fjellet og tynt befolkede kystområder.

MANGE STASJONER: Et utsnitt av sentrale Østlandet viser at tettheten av Netatmo-værstasjoner er stor. Foto: Tore Neset/Netatmo
MANGE STASJONER: Et utsnitt av sentrale Østlandet viser at tettheten av Netatmo-værstasjoner er stor. Foto: Tore Neset/Netatmo Vis mer

Tar høyde for feilkilder

Alle som har Netatmo-utstyr, og som følger med på kartet der andre målere er registrert, vil se at det kan være store variasjoner lokalt.

En måler som befinner seg bare noen hundre meter unna kan vise en helt annen temperatur enn din egen.

Årsakene kan være mange. Det har for eksempel betydning om måleren står nær en husvegg om vinteren, eller om den er flyttet et stykke ut i hagen. Men de aller største utslagene kommer nok av at mens enkelte målere står i sola, står andre i skyggen.

Dette har imidlertid Yr tatt høyde for.

– En værstasjon i en hage kan være inkludert i værvarselet om morgenen, men tas ut om ettermiddagen om den står i sola, forklarer Kristiansen.

– Artig å bruke

Mange spør seg kanskje hvorfor man skal kjøpe seg sin egen, private værstasjon når man har fiks ferdig og helt gratis værmelding både på mobil, radio og TV.

Men for noen er det altså et poeng å se akkurat hvordan været er utenfor stuedøra, også når du selv befinner deg på Gran Canaria.

Da vi selv testet grunnpakka til Netatmo i 2015, konkluderte vi slik:

Du blir nesten avhengig, og det føles trist å gå tilbake til et vanlig «dumt» digital termometer.

Med digitale værstasjoner til under 300 kroner føles 1.400 kroner litt voldsomt. Det finnes også en nettbasert konkurrent fra Oregon (LW 302) som gjør omtrent det samme for 200 kroner mindre.

Netatmo-utstyret er likevel så gjennomtenkt, brukervennlig og ikke minst artig å bruke at vi helt klart ville gått for denne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer