- Nå skjønner jeg at folk ikke liker fisk!

Noen skuffelser, men opptil flere positive overraskelser blant de nye ferdigmiddagene.

ÅRETS FERDIGMIDDAGER: Vi har smakt på ti nye ferdigretter. Picolissimaene var dessverre ikke til stede da bildet ble tatt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ÅRETS FERDIGMIDDAGER: Vi har smakt på ti nye ferdigretter. Picolissimaene var dessverre ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre ganger i året slippes hundrevis av nye matvarer i butikkene; februar, mai og september.

Vi har smakt oss gjennom de nye ferdigmiddagene.

Se vår test av ferdigmiddager som ble lansert i februar

Pizza, fisk, grønnsaker og bønner

Ferdigrettene vi har smakt på kan i hovedsak deles inn i fire kategorier: frossenpizza, mikrofisk, frossengrønnsaker og bønnesalater. Du kan lese enkeltomtaler av hvert produkt lenger nede i testen.

BATTLE OF THE BEANS: Middelhavssalaten fra Delikat var overlegen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BATTLE OF THE BEANS: Middelhavssalaten fra Delikat var overlegen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merI bønnesalat-tvekampen var det ingen tvil om hvem som stakk av med seieren. Da vi smakte på den første, Denjas bønne- og linsesalat, som rett og slett smakte bønner i litt utvannet ketsjup, ble idéen lansert om å skylle bønnene, og skvise over litt sitron og olivenolje.

Så kom Delikats middelhavsalat på bordet, med nettopp sitron og oliven på ingredienslisten. Dessverre var det brukt rapsolje, så det ble ikke toppscore, men i bønnekampen var det ingen tvil om hvem som stakk av med seieren.

Forskjellene var mindre drastiske da vi smakte på pizza, og testvinneren overrasket og overbeviste ikke minst de to i smakspanelet som mener at ananas på pizza burde vært forbudt ved lov:

Big One California Malibu Ham med ananas.

ALT MÅ SMAKES: Men man må ikke svelge. I forgrunnen kan du ane en uspiselig squashbit.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ALT MÅ SMAKES: Men man må ikke svelge. I forgrunnen kan du ane en uspiselig squashbit. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Men pizzaen var generelt frisk, og ananasen trolig fersk - ikke den slappe, alt for søte hermetiske varianten, bunnen sprø, og smaken satt.

Se også: Dette er nytt til grillen i år

Slik testet vi:

Dette er en ren smakstest, utført av Dinsides journalister. Vi har altså ikke tatt hensyn til næringsinnhold, men hvordan vi synes maten smakte.

Det er svært ulike retter som er presentert, men de er vurdert utifra hvilket inntrykk vi får fra pakken at maten skal smake, altså hva rettene sier at de er.

Vi har fulgt fremgangsmåten for varming i mikrobølgeovn eller ovn slik produsenten anbefaler.

Alle mattestene fra Dinside

Her kan du lese enkeltomtaler av hvert av de testede produktene:

Findus Grønnsaker i form

NEI NEI NEI: Ideen er god, men resultatet katastrofalt dårlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NEI NEI NEI: Ideen er god, men resultatet katastrofalt dårlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merKonseptet er genialt: Frosne grønnsaker i ferdig aluminiumsform som kan settes rett på grillen eller i ovnen.

Resultatet, etter at vi har fulgt anvisningene på pakken, og gitt den maksimalt med tid i ovnen, er intet mindre enn katastrofalt.

Squashen er gummiaktig. Aspargesen har mistset all sprett. Rødløken har konsistens som en sopp. Søtpotetene er for så vidt greie, men det unnskylder ikke den forbrytelsen som er begått mot cherrytomatene.

- Jeg trodde ikke det var mulig å ødelegge cherrytomater? Dette er rett og slett vondt!

Krydderblandingen har heller ikke vært spesielt heldig, og i ett tilfelle ble squashen spyttet ut igjen.

Dette var rett og slett bare trist.

Merk at resultatet kan nok bli bedre om man ignorerer anvisningene på pakken og lar den stå inni ovnen to eller tre ganger så lenge.

Produsenten skal ha for at de angir dette, at effekten kan variere fra ovn til ovn, men vår splitter nye ovn med eget program for frossenmat, der både grillelement og undervarme får spille på lag med varmluft, burde ha gitt et godt resultat innenfor minimumstiden som var angitt.

Det kan også bli bedre på grill. Men vi anbefaler at du heller går for et av de andre alternativene, eller lager det selv.

Fjordland torskefilet

TRIST: Ikke en gang gode mikropoteter kan redde denne retten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TRIST: Ikke en gang gode mikropoteter kan redde denne retten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det er kanskje urettferdig å sammenligne torsk med pizza, men utifra preferansene til dem som sitter rundt bordet, er det ikke pizzaen som burde gått seirende ut av den kampen.

Dessverre skuffer denne på alle plan. Gulrotene ihjelkokte. Sausen smakløs, og i unødvendig raus mengde.

Squashbitene er nesten totalt fraværende, og de to (!) vi fikk med i pakken er så bløte og ihjelkokte at de nesten går i oppløsning når vi prøver å få dem på gaffelen.

Og fisken? Tørr og tung å tygge. Og er det egentlig torsk vi spiser?

- Er du sikker på at det er torsk? Det smaker sei.

Pakken sier torsk, men hadde noen fortalt oss at det var sei hadde vi ikke protestert. Men det hadde fortsatt ikke vært en god sei.

- Nå skjønner jeg at folk ikke liker fisk!

Det skal sies at potetene er fint krydret og har en grei konsistens, men det er ikke nok til å redde denne katastrofen av en ferdigrett. Det kan være så sunt det bare vil, godt er det ikke.

Denja Bønne- og linsesalat

KJEDELIG: Kunne vært godt, men skuffer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KJEDELIG: Kunne vært godt, men skuffer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Denja bønne- og linsesalat med tomatsalsa kunne vært et fint alternativ til potetsalaten. Det tviler vi på at den blir.

Bønner og linser svømmer i en litt tynn ketsjuplignende saus, nesten som om noen har tilsatt litt flere bønnevarianter i en pakke tomatbønner.

- Jeg vil jo ikke ha bønner i ketsjup!

Og ketsjup er nok nettopp det det er; tomatpuré, vann, sukker og krydder. Og den heten eller styrken vi ventet oss, tomatsalsa gir forventninger om litt chili, en saus som sparker, er totalt fraværende. Dette er rett og slett tamt.

TAMT: Bønnene svømmer i for søt og tam saus.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TAMT: Bønnene svømmer i for søt og tam saus. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Vanlig ketsjup smaker mer.

Tanken er god, men når smakstesterne seriøst diskuterer om det kunne gått an å skylle bort sausen, og heller ha over litt sitron, eller god hjemmelaget salsa, er noe feil.

Det er ikke vondt, men det er langt fra godt, og det svarer ikke til forventningene vi har til smak fra pakken.

Dr.Oetker Ristorante Pizza Prosciutto 9x Piccolissima

SMART: Ventepølsen har fått en utfordrer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SMART: Ventepølsen har fått en utfordrer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merPakken ser ut som vanlig, men det er ni små pizzaer i denne Ristorante-pizzaen fra Dr.Oetker. Det er slett ikke dumt.

De små pizzaene har raust med både saus, kjøtt og ost, og smaker, ifølge en av testpanelet, nesten som en vanlig Grandiosa.

Men bunnen er mye bedre. Vi savner imidlertid litt krydder, og det er i overkant salt.

Vi tipper likevel disse kan bli en god hit i barnebursdager, eller som alternativ til ventepølser. (Ja, du kan legge dem på grillen.)

Orkla: Grandiosa 4 x ost

LITE SPENNENDE: Vi skulle ønske de hadde turt å velge en litt mer spennende ost. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LITE SPENNENDE: Vi skulle ønske de hadde turt å velge en litt mer spennende ost. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det er ingen tvil om at det er et medlem i Grandiosa-familien som er på tallerkenen. Det ser ut som Grandiosa (uten kjøtt og paprika), det lukter Grandiosa, og det smaker Grandiosa.

Orkla har valgt fire norske oster: Jarlsberg, Norvegia fyldig, Edamer og Mozarella. Ingen av dem spesielt utfordrende eller skarpe. Det er kanskje her det går skeis.

- Det er jo mer ost enn på en vanlig Grandis, men det smaker ikke noe særlig annerledes. Når jeg kjøper en quattro formaggio regner jeg med å få oster med litt mer smak.

Pizzaen er ikke vond, men heller ikke spesielt spennende. Og bunnen er slapp.

Når det er sagt, er testpanelet enige om at med skinke og paprika på, ville det vært en marginalt bedre Grandiosa enn ordinært. Men gitt valget, ville vi heller hatt en klassisk Grandiosa med ost både over og under.

Dr.Oetker Ristorante Pizza Pepperoni 9x Piccolissima

FETT: Men mer spennende enn den magrere varianten med skinke. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FETT: Men mer spennende enn den magrere varianten med skinke. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Skal du servere minipizza i stedet for ventepølser, vil vi imidlertid anbefale at du går for denne varianten med pepperoni.

Der mangel av topping ofte skuffer på frossenpizza, er disse små godbitene utstyrt med rause mengder saus, pepperoni og ost.

Med så mye hakket pølse som topping er det kanskje ikke rart at den er noe fet. Vi har ikke sett på næringsinnhold i denne testen, men denne ble litt i overkant tung for noen av testerne.

Orkla Foods Norge: California Style by Big One Venice Beach Meatballs

NAM! Her spiller det meste på lag, dette smakte godt, men  vi skulle gjerne sett litt mer topping. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NAM! Her spiller det meste på lag, dette smakte godt, men vi skulle gjerne sett litt mer topping. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Hvorfor er det alltid mindre kjøtt på pizzaen enn på pakken?

Mengden kjøtt skuffer litt, det ser ut som om antallet chorizo og kjøttboller er omtrent lik, men at de er mindre på pizzaen enn på bildet på pakken.

CHORIZO? På pakken står det pepperonipølse.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
CHORIZO? På pakken står det pepperonipølse. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Men selv om øyet ble litt skuffet, fikk smaksløkene en positiv overraskelse. Bunnen er fin og sprø, sausen smaker mer, og det er godt med kjøtt, til tross for at det er mindre enn man kunne tro.

- Ostesmaken her er bedre enn på fire oster-Grandiosaen.

Hver for seg smaker kjøttet lite, men sammen gir det pizzaen en fin umami-smak.

Findus Kokkens anbefaling: Søtpotet, pastinakk og gulrot

FARE FOR GJENTAKELSE: Frossengrønnsaker med tyggemotstand kan vi like. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FARE FOR GJENTAKELSE: Frossengrønnsaker med tyggemotstand kan vi like. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Etter den første fadesen fra Findus var vi lett avventende til kokkens andre anbefaling. Det hadde vi ikke trengt.

Det er lenge siden vi har fått frossengrønnsaker som har vært såpass al dente. En perfekt miks av myk søtpotet, litt fastere gulrot og pastinakker med skikkelig tyggemotstand.

Og her får grønnsakene skinne. Du kan nok tilsette mer krydder etter hva du har planlagt å servere det til, men i en ellers overkrydret mathverdag var det forfriskende at råvarene var gode nok til at noen turde å la dem slippe til alene.

Denne kommer i pose, og ikke i form, så her må du selv sørge for noe å steke grønnsakene i. Vi laget en provisorisk form av aluminiumsfolie og det fungerte perfekt.

Også denne grønnsaksvarianten fra Findus kunne med fordel stått litt lenger i ovnen, men det var likevel godt

Delikat Middelhavssalat

UTFORDRER: Denne kommer til å bli en real konkurrent til potetsalaten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UTFORDRER: Denne kommer til å bli en real konkurrent til potetsalaten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Denne fikk en takknemlig start: etter at smakspanelet hadde drømt om å skylle bønnesalaten med salsa og ha over sitron og olivenolje i stedet, var det nesten akkurat det vi fikk servert.

Bønner og grønnsaker i sitron og olje. Det var riktignok rapsolje, men med hakkete oliven i, fikk vi nesten samme effekt.

- Denne kunne jeg godt ha kjøpt og hatt som tilbehør.

Selv bønneskeptikeren lot seg overbevise og forsynte seg med mer enn han måtte.

I en ideell verden ville det vært en litt bedre olivenolje, det er tross alt en Middelhavssalat, og litt mer sitron, men det er pirk.

Sammen med tidligere Delikats byggrynssalat, som gikk til topps da vi testet ny ferdigmat i februar, er den et supert alternativ til de majonestunge potetsalatene.

Orkla Foods Norge: California Style by Big One Malibu Ham

ALT STEMMER: Malibu-pizzaen fra BigOne har sprø bunn og frisk smak. Best i test! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ALT STEMMER: Malibu-pizzaen fra BigOne har sprø bunn og frisk smak. Best i test! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det finnes to typer mennesker. De som synes at det er greit med ananas på pizza, og de som synes det burde vært forbudt ved lov.

Deler av smakspanelet vårt tilhører den siste gruppen, og gjøv ikke akkurat løs på stykket fulle av lyst og iver.

Heldigvis hoppet vi ikke over, for dette var faktisk godt. Pizzaen er overraskende frisk på smak. Sausen er godt krydret med god smak, og bunnen er fin og sprø. Paprikaen og løken kommer ferdigsvertet i kantene etter en omgang på grillen, og det som gjør at det klaffer: Ananasen er fersk.

Er du ananas på pizza-skeptiker kan vi ikke love at du vil like denne, men vi anbefaler å gi den en sjanse.

Det klaffet, rett og slett, og California style by BigOne Malibu Ham var testens beste ferdigmiddag.

Siden dette er nye produkter, og ikke alle er i butikk ennå, har vi ikke tatt med priser denen gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer