Nå slipper du å tenke på datostemplingen

Endelig kommer holdbarhetsindikatoren som enkelt viser om varen er trygg å spise.

GLEM DATOEN: Ved å måle temperaturen viser Keep-It hvor lang den faktiske holdbarheten på et produkt er, ikke den beregnede. For dette vant Keep-it innovasjonsprisen ved Campus Ås i 2012, og forrige uke ble produktet tildelt Local EAT Award på EAT-konferansen i Stockholm. Her fra lanseringen. Foto: Berit B. Njarga
GLEM DATOEN: Ved å måle temperaturen viser Keep-It hvor lang den faktiske holdbarheten på et produkt er, ikke den beregnede. For dette vant Keep-it innovasjonsprisen ved Campus Ås i 2012, og forrige uke ble produktet tildelt Local EAT Award på EAT-konferansen i Stockholm. Her fra lanseringen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars 2012 ble holdbarhetsindikatoren Keep-it lansert med brask og bram.

Det norskproduserte produktet viser faktisk holdbarhet på en matvare, for å unngå at man kaster spiselig mat, bare fordi det har gått ut på dato.

Nordfjords kjøttdeig for dagligvarekjeden Rema 1000 var blant de første varene som tok holdbarhetsindikatoren i bruk, men etter den storstilte lanseringen ble det ganske så stille, og for to år siden stilte Dinside med rette spørsmålet «Hvor blir det av Keep-it?»

Nå har Rema 1000 inngått en ny avtale med Keep-It om en utvidelse av dagens samarbeid, skriver daglivarekjeden i en pressemelding.

FUGL OG FISK: Flere produkter med Keep-It-emballasje og holdbarhetsindikator rulles ut i Rema 1000-butikker fremover. Foto: REMA 1000
FUGL OG FISK: Flere produkter med Keep-It-emballasje og holdbarhetsindikator rulles ut i Rema 1000-butikker fremover. Foto: REMA 1000 Vis mer


Nordmenn har datoskrekk, og kaster 300.000 tonn brukbar mat hvert år

God informasjon på lettbedervelige produkter

Når Rema 1000 nå utvider bruken av Keep-It er det på sensitive og lettbedervelige matvarer som fisk og fugl.

- I dag har vi Keep-It på fisk, og vi vil etterhvert utvide med enda flere ferske fiskeprodukter og kyllingprodukter, sier Marianne Moen, kommunikasjonssjef i Rema 1000 til Dinside.

Per i dag settes datoen etter kriterier om forventet holdbarhet. Dette er bygget på en forventning om verdikjeden, fra hvor god kjølingen er, emballasje - og tiden varene er utenfor kjøleskap, for eksempel når du tar det hjem fra butikken.

- Det Keep-It gjør er å måle veien til produktet. Om verdikjeden er god nok, kan produktet ha bedre holdbarhet enn forventet, sier Moen.

- Tradisjonell datostempling har gått ut på dato. Keep-it er intelligent holdbarhetsmåling, som både bidrar til at kvaliteten på produktene holder seg lengst mulig - og ikke minst til mindre matkasting, sier Kristen Hovland, administrerende direktør i Keep-it Technologies i en pressemelding.

Ubrutte kjølelinjer er viktig for holdbarheten. Se vårt smarte kjøleelementtriks til matpakken

Forbrukerne matverstinger

Det er industrien eller det offentlige som er verst når regnskapet skal gjøres opp for de aller fleste former for forurensning og lite miljøvennlige handlingsmønstre, men når det gjelder matsvinn er det forbrukerne som er verst.

Privathusholdningene står for 70 prosent av all mat som kastes, mesn industri og dagligvarehandel står for de resterende 30 prosent, viser Format-rapporten fra 2013, som kartla matsvinn.

Visste du at vi kaster 190.000 brød - hver dag? Se alt det deilige du kan lage med brødrestene i stedet for å slenge dem i søppelet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer