Økning av trelastpriser april 2022:

Nå stiger prisene

Dersom du skal bygge platting eller pusse opp i huset, må du regne med at det blir dyrere enn først antatt.

DYRERE: Prisene på trelast har økt etter 1. april. Foto: Delta Studio / Shutterstock / NTB
DYRERE: Prisene på trelast har økt etter 1. april. Foto: Delta Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byggevarekjeder advarte i mars om at byggevarer kan bli inntil 20 prosent dyrere i løpet av våren. Nærmere sagt fra 1. april.

Det er krigen i Ukraina som har ført til at det ikke lenger kjøpes inn varer fra Russland og Hviterussland, som er store produsenter av trelast og trebaserte produkter.

– Markedet kommer nok opp på det høyeste prisnivået vi har sett de siste fem åra, sier Pål Erichsen, kategoridirektør i Optimera – Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør, til NRK.

Firmaet, som har rundt 140 Montér-butikker i Norge, har varslet prisendringer fra 1. april 2022.

– I over to år har vi hatt et sterkt marked med høy internasjonal etterspørsel, og på toppen av dette kommer utfordringer knyttet til krigen i Ukraina, sier Erichsen.

Fjernet umiddelbart

Hos Bauhaus har de ikke lenger produktene som berøres av krigen.

– Når det gjelder produkter fra Russland og Hviterussland har vi ikke noe av dette i vårt sortiment lenger. Dette ble fjernet umiddelbart etter at krigen brøt ut og leverandørene våre får ikke lenger lov å levere varer derfra, sier Aagot Benterud, markedsansvarlig i Bauhaus Norge.

Hun forteller at når det gjelder priser så har de ikke mulighet for å kommentere hva som skjer etter 1. april av hensyn til deres leverandøravtaler.

– Ingenting tilsier at vår lagersituasjon eller tilgang til trevirke i kommende sesongen vil bli påvirket av situasjonen i Ukraina/Russland/Hviterussland for vår del.

Oversikt over prisstigningen

DinSide har samlet sammen noen populære varer innen trelast hos noen av de store byggevarekjedene i Norge. Førprisene ble innhentet 29. mars 2022.

De aller fleste varehusene har økt prisen på de ulike trelast-produktene som vi noterte prisen til før prishoppet.

Blant produktene vi holdt øye med var det et par prishopp som var litt større enn de andre. Moelven 13x120 Furu Sprekk Beiset Seterbrun gikk fra 59 kroner meteren til 65 kroner meteren. Men andre produkter som Moelven 28x120 Impregnert Terassebord står fortsatt på 24,45 kroner meteren.

Men ikke alle varehusene har endret prisene sine. Varehuset Bauhaus har fortsatt like priser. I tillegg er noe også er nedsatt i pris hos blant annet Byggmakker der prisen på Moelven Kledning Gran 19x173 Rektangulær KI1 Ubehandlet er satt ned fra 79 kroner meteren til 61 kroner meteren.

Følger situasjonen tett

– Obs Bygg har ikke varer fra Russland eller Hviterussland. Når det gjelder tilgang på varer generelt så følger vi situasjonen tett, men per i dag skal vi ha god tilgang på varer fra våre leverandører, forteller Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

Han forteller at det er som vanlig en prisøkning fra leverandørene 1. april, men hvordan dette tas ut mot kundene kan de ikke kommentere av konkurransehensyn.

– Vi skal gjøre det vi kan for fortsatt å være det billigste byggevarekjeden for våre kunder som er de som eier oss, sier han.

BILLIG OPPUSSING: Har du lyst til å pusse opp badet eller kjøkkenet, men ikke så lyst til å bruke store summer på det? Da kan du male flisene! I videoen viser vi deg hvordan. Video: Celina Stamper. Vis mer

Vil være det rimeligste alternativet

Niklas Hamberg, norgessjef i Byggmax, forteller at kjeden er en av Nordens største byggevarekjeder.

– Bredden av leverandører gir oss gode forutsetninger for god kapasitet på førsteklasses nordisk trevirke til lave priser, selv når en leverandører endrer pris. I Byggmax setter vi ikke prisene våre etter hva leverandørene tar seg betalt, vi setter prisen vår så vi alltid er billigst, forteller han til DinSide.

Kjeden tilbyr også prisgaranti sju dager tilbake i tid. Det betyr at hvis du har kjøpt trelast hos Byggmax, og en lokal konkurrent setter ned prisen inntil sju dager seinere, så matches prisen pluss en tilbakebetaling av ti prosent av prisdifferansen.

– For kundene er det også spesielt interessant å merke seg at leverandørenes varslede prisendring bare er en brøkdel av prisforskjellene du finner mellom de ulike byggevarekjedene, avslutter Hamberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer