Nå stiger strømregningen

Vet du egentlig hva du betaler for?

Strømprisene stiger, men vet du hva du betaler for? Foto: Per Ervland
Strømprisene stiger, men vet du hva du betaler for? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte fremtidshandelen med strøm tyder på at prisene fra desember til februar vil stige med ca. 30 prosent. Samtidig viser en ny OECD-rapport at Norge topper listen over hvor mye strømprisen har økt det siste året. Den norske strømprisen skal, ifølge rapporten, ha økt med 35,8 prosent det siste året, noe som er langt mer enn de andre OECD-landene, skriver VG.

Finn billigste leverandør med DinSides strømkalkulator

Nord Pool ASA

Nord Pool er en nordisk børs for elektrisitet og eies av de systemansvarlige nettselskapene i Norge og Sverige.

Nord Pool opptrer som markedsplass for energi i de nordiske landene.

Mens Nord Pool ASA er et marked for fremtidspriser, er den fysiske kraftomsetningen skilt ut i et eget datterselskap, Nord Pool Spot AS.

Forbrukerrådet mener årsaken er at norsk strøm har vært billigere enn i resten av Europa, og at vi nå er i ferd med å få mer europeiske priser på strøm. Statkraft mener det er flere forhold som gjør at prisen øker, blant annet at kull- og oljeprisen for tiden er svært ustabil, og at det statistisk sett ikke er usannsynlig at det blir en kald vinter.

Den nordiske kraftbørsen Nord Pool fører fremtidsrettet statistikk over strømprisene. Gjennomsnittlig forventet strømpris for det kommende året ligger i dag på 52,11 euro per megawattime. Med dagens kurs tilsvarer dette omtrent 45 øre per kilowattime (kWh).

Legg av 1.500 kroner ekstra

Men strømprisen varierer selvsagt gjennom året (med mindre du har bundet deg til en fastprisavtale). Spotprisen var nede i 36 øre per kWh i slutten av oktober. Hvis strømprisen stiger med 30 prosent (0,47 kWh), vil dette merkes på lommeboka.

La oss si din husholdning har et årlig strømforbruk på 20.000 kWh, og at du bruker 70 prosent av strømmen i løpet av vinterhalvåret. Hvis strømprisen holder seg på dette nivået, vil du betale 1.540 kroner mer i ren kraftpris.

Det er ikke gitt at strømprisen vil holde seg på dette nivået. Nedenfor ser du hva som påvirker prisen.

Du kan spare over 1.000 kroner på å velge billigste strømleverandør

Kalkulator: Billigst strøm der du bor

Hvorfor varierer prisen på strøm?

Prisen på kraft blir bestemt av tilbud og etterspørsel. Faktorer som påvirker prisutviklingen på kort sikt er temperaturforhold, nedbørsmengde og generelt aktivitetsnivå i økonomien. Magasinsituasjonen, forventninger om fremtidige priser og produksjonskostnadene for kraft i våre naboland spiller også inn på prisen.

Prisen kan variere betydelig fra år til år avhengig av nedbørforhold og temperatur. Rikelig nedbør samtidig med et mildt klima gir vanligvis lave priser, mens lite nedbør og lave temperaturer gir høye priser.

Hva er det egentlig du betaler for?

Den totale strømprisen til en forbruker har tre komponenter. For det første skal kunden betale for energien, altså det som det koster å produsere den elektriske kraften. Det er denne delen av strømregningen som bestemmes av tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet.

For det andre skal kunden betale for å få overført strømmen fra kraftstasjonen til hjemmet. Dette kalles overføringstariff eller nettleie og fastsettes av det lokale e-verket som står for distribusjonen. Nettleien dekker kostnadene i sentralnettet, regionalnettet og distribusjonsnettet. Det lokale e-verket har monopol på å bygge og drive distribusjonsnettet for strøm.

For det tredje skal kunden betale el-avgift og merverdiavgift til Staten. Disse avgiftene er bestemt av Stortinget. Energiprisen, overføringsprisen og avgiftene om lag en tredel hver av den samlede strømregningen til forbruker. El-avgiften for 2008 er på 10,5 øre per kw/t.

Skal du velge variabel pris, fastpris eller spotpris?

Slik tolker du strømregningen

Når strømregningen kommer, kan det være vanskelig å forstå alle postene på fakturaen. Dersom du velger en annen kraftleverandør enn den som er i ditt nærområde, vil du motta to strømregninger, én regning for kraften og én regning for nettleie.

Fakturaen fra kraftleverandøren vil inneholde informasjon om målerstanden ved starten og slutten av perioden, strømforbruket i kilowattimer og fastbeløp (årsavgift), for å nevne noe.

Posten Akonto kraft er det beløpet du skal betale for kommende periode, beregnet ut fra antatt årsforbruk og pris. Akontobeløpet blir trukket fra på neste faktura, eller på oppgjørsfaktura for hele året, som du får på nyåret følgende år.

Lurer du på spesifikke poster i fakturaen? Energibedriftenes Landsforening (EBL) har laget en visuell oversikt som forklarer postene på fakturaen i detalj. Du finner den her.

(Kilder: Norges Vassdrags- og energiforbund (NVE), Engergibedriftenes Landsforening (EBL), Nord Pool)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer