Nå stiger strømregningen

Vet du egentlig hva du betaler for?

Strømprisene stiger, men vet du hva du betaler for? Foto: Per Ervland
Strømprisene stiger, men vet du hva du betaler for? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte fremtidshandelen med strøm tyder på at prisene fra desember til februar vil stige med ca. 30 prosent. Samtidig viser en ny OECD-rapport at Norge topper listen over hvor mye strømprisen har økt det siste året. Den norske strømprisen skal, ifølge rapporten, ha økt med 35,8 prosent det siste året, noe som er langt mer enn de andre OECD-landene, skriver VG.

Finn billigste leverandør med DinSides strømkalkulator

Forbrukerrådet mener årsaken er at norsk strøm har vært billigere enn i resten av Europa, og at vi nå er i ferd med å få mer europeiske priser på strøm. Statkraft mener det er flere forhold som gjør at prisen øker, blant annet at kull- og oljeprisen for tiden er svært ustabil, og at det statistisk sett ikke er usannsynlig at det blir en kald vinter.

Den nordiske kraftbørsen Nord Pool fører fremtidsrettet statistikk over strømprisene. Gjennomsnittlig forventet strømpris for det kommende året ligger i dag på 52,11 euro per megawattime. Med dagens kurs tilsvarer dette omtrent 45 øre per kilowattime (kWh).

Legg av 1.500 kroner ekstra

Men strømprisen varierer selvsagt gjennom året (med mindre du har bundet deg til en fastprisavtale). Spotprisen var nede i 36 øre per kWh i slutten av oktober. Hvis strømprisen stiger med 30 prosent (0,47 kWh), vil dette merkes på lommeboka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.