Nå stopper boligprisene opp

Men det er ingen smell i sikte.

Prisene har falt noe, men prisutviklingen er fortsatt sterkere enn normalt.  Foto: Per Ervland
Prisene har falt noe, men prisutviklingen er fortsatt sterkere enn normalt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene falt med 0,4 prosent i oktober, viser meglerbransjens ferske boligprisstatistikk. Utviklingen har imidlertid vært sterkere enn normalt, korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,7 prosent i oktober, melder Dn.no.

Boligprisene er nå 7,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Delte boliger trekker opp snittet, her endret ikke prisene seg i november. Leiligheter falt med 0,3 prosent mens eneboliger falt med 1,0 prosent.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utviklet av analysebyrået Pöyry på grunnlag av data fra Finn.no på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligpriskalkulator

Prisfall i OBOS

Også prisene for brukte boliger i Norges største borettslag, OBOS, falt med 0,4 prosent i oktober.

– Boligmarkedet har vært noe roligere i september og oktober enn vi forventet. Likevel har prisøkningen de siste tre månedene sett under ett vært svært sterk, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i en pressemelding.

OBOS-prisene er nå 8,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Hittil i år har prisene steget med 8,8 prosent.

Selge bolig? Ha is i magen, det tar mye lenger tid enn du tror

Garanti mot strømmen

For borettslagsboliger formidlet gjennom Garanti Eiendomsmegling gikk det motsatt vei, om enn marginalt. Fersk statistikk viser at disse boligene steg med 0,1 prosent i oktober. I løpet av det siste året har prisene steget med 7,5 prosent.

– Siste måneders utvikling med svak prisnedgang fra august til september og en stabil utvikling fra september til oktober kan tyde på at prisene er i ferd med å flate ut. Samtidig øker antall oppdrag, og i tillegg selges boligene raskere denne måneden enn forrige. Dette viser at det fortsatt er god fart i markedet, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i oktober 2012 på 27.108 kroner, mens det tilsvarende tallet i september var på 27.073 kroner.
I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 7,5 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 25.226 kroner.

Slutt på boligprisfesten

Selv om høstens dipp i boligprisene har vært mindre enn normal, tror bransjen på en stagnasjon i prisveksten. Dette ifølge en fersk rapport av analysebyrået Pöyry.

– Vi tror boligprisene vil fortsette å øke fram til 2015, men med en noe lavere veksttakt enn de to siste årene, skriver Pöyry i rapporten Norsk Økonomi nr 3 - 2012.

De to siste årene har boligprisveksten vært på over åtte prosent, og anslaget for 2012 er 7,7 prosent, og herfra skal det gå gradvis nedover: i 2013 tror de veksten vil bli 6,7 prosent, så 4,9 prosent i 2014 og 2,3 prosent i 2015.

Se forventet prisutvikling for der du bor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer