Nå strammes såpe-reglene inn

Lørdag 1. februar er det slutt for flere farlige stoffer brukt i såpe, sjampo og flere andre produkttyper.

FARLIGE STOFFER I KOSMETIKK-PRODUKTER: Nå forbys farlige stoffer i såper, sjampo og andre personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk. Seinere i år kommer det også flere forbud. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
FARLIGE STOFFER I KOSMETIKK-PRODUKTER: Nå forbys farlige stoffer i såper, sjampo og andre personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk. Seinere i år kommer det også flere forbud. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nå forbys flere farlige stoffer i såper og kosmetikk. Flere ingredienser som blant annet brukes i sminke, såper, sjampo og deodoranter blir forbudt fra 1. februar 2020.

Det handler om miljøgiftene D4 og D5, som er en type stoffer som kalles siloksaner. De har blitt brukt i kosmetiske produkter for å gjøre dem enklere å smøre på kroppen.

Regelverket som trer i kraft i dag, bestemmer at det er forbudt å bruke de to siloksanene i høyere konsentrasjoner enn 0,1 prosent i personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk.

Det er altså i all hovedsak snakk om produkter som såper og sjampo i første omgang.

Ifølge Mattilsynet, er det imidlertid forventet at forbudet i framtida kan utvides til å omfatte produkter som ikke vaskes av, samt å inkludere siloksanen D6.

D6 har erstattet D4 og D5 i flere produkter, og D6 er også svært skadelig for miljøet.

4. juli kommer dessuten forbudet mot det perfluorerte stoffet PFOA, som brytes svært sakte ned i naturen.

Fakta: D4 og D5

Siloksanene D4 og D5 har betenkelige miljøegenskaper, og det er dette som gjør at stoffene blir forbudt under det europeiske kjemikalieregelverket REACH.

Både D4 og D5 er svært lite nedbrytbare i vann og sediment, og hoper seg svært lett opp i organismer. D5 kan også oppkonsentreres i næringskjeden, og bekymringen for stoffet stammer fra dets evne til å oppkonsentreres i organismer og næringskjeder og den lange oppholdstiden i miljøet.

Du kan finne stoffene i:

  • Kosmetikk og pleieprodukter (blant annet solkrem)
  • Vaske- og rengjøringsmidler
  • Bilpleiemidler
  • Impregneringsmidler
  • Fugemasser
  • Maling og lakk
  • Isolasjonsmaterialer

(Kilde: Miljødirektoratet og ErDetFarlig.no)

- Forbudt å produsere og selge

Men hva betyr det egentlig at stoffene er forbudt? Er det da snakk om produksjon eller salg?

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, understreker overfor Dinside at forbudet gjelder kosmetiske produkter som vaskes av, og at forbudet gjelder både produksjon og salg:

- Produkter med høyere innhold av D4 eller D5 enn 0,1 prosent, kan verken produseres eller selges etter 31. januar, sier Rasmussen til Dinside.

Dette bekreftes av sjefingeniør i Miljødirektoratet, Linda Reierson.

- Det er ikke lov å bringe disse produktene i omsetning, det vil si det er ikke lov å importere til EØS-området eller selge slike produkter, sier Reierson til Dinside.

Rasmussen legger til at kjemikalieregelverket, til forskjell fra kosmetikkregelverket, ikke tillater sluttsalg av produkter etter at regelverket er trådt i kraft - og dette er altså saken her.

Han understreker også at både leverandører og handel er godt informert om endringene som trer i kraft lørdag.

- Det er derfor all grunn til å tro at aktørene følger de nye reglene fra 1. februar, sier Rasmussen i en kommentar til Dinside.

- Kan ha stor skadeeffekt

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, har tidligere sagt til Dinside at de er veldig glade for det nye forbudet og at de er bekymret både for miljø og helse når det gjelder disse stoffene.

- Hovedproblemet med siloksaner er at de brytes sakte ned og sprer seg veldig lett gjennom både luft og vann. På denne måten blir det store opphopninger av disse stoffene i naturen, noe som potensielt kan være svært skadelig, sier Riise til Dinside.

- Giftighet er et spørsmål om mengde, og skadeeffekten på mennesker, dyr og miljø kan være stor dersom den totale mengden når et kritisk nivå. Derfor er det viktig å stoppe bruken av slike stoffer. Stoffet D4 er også skadelig for livet i vann, sier hun videre.

Framtiden i våre hender har etterlyst at forbudet også burde gjelde for kosmetikkprodukter som er ment å bli værende på kroppen, såkalte «leave-on» produkter, som for eksempel deodoranter - og generelt alle andre forbrukerprodukter hvor siloksaner brukes.

Når dette eventuelt vil komme, er imidlertid uklart.

- Det ser ut som om det er en forsinkelse i denne prosessen, men vi har dessverre ikke informasjon om akkurat når forbudet vil komme. Vi håper at det skjer veldig snart, sier Riise.

Dersom du selv vil sjekke om deodoranten din eller andre kosmetiske stoffer eller kroppspleieprodukter inneholder D5, bør du se etter Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, eller Polydimethylcyclosiloxane i ingredienslisten.

SJEKK SELV: Vil du sjekke om deodoranten din eller andre kroppspleieprodukter inneholder D5, bør du se etter Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, eller Polydimethylcyclosiloxane i ingredienslisten. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK SELV: Vil du sjekke om deodoranten din eller andre kroppspleieprodukter inneholder D5, bør du se etter Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, eller Polydimethylcyclosiloxane i ingredienslisten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Et viktig vedtak

Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet, sier til Dinside at bruken av siloksaner dessverre er svært utbredt, at utslippene til miljøet er store og at det antas at den største kilden til utslipp nå er kosmetikk.

Han kommenterer at forbudet som nå trer i kraft gjelder de som vaskes av ved vanlig bruk, men ikke hudkremer og produkter som er ment til å bli værende på huden.

- Heldigvis er det også foreslått at forbudet skal utvides til å omfatte siloksanet D6 og inkludere kosmetikk, kroppspleieprodukter og rengjøringsmidler. Om dette vil skje og når forbudet eventuelt vil bli utvidet, er imidlertid uklart foreløpig, sier Instefjord til Dinside.

- Siloksaner er svært lite nedbrytbare og hoper seg opp i organismer. D4 er klassifisert som mistenkt hormonforstyrrende stoff på «SIN»-listen. Dette er derfor et viktig vedtak. Vi håper det ikke tar lang tid før forbudet gjelder all kosmetikk og andre produkter, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer