Skadedyrbekjempelse

Nå trekker rotter og mus inn i hus

Med vinteren i anmarsj, bør du som boligeier passe på at mus og rotter ikke føler seg velkommen inn til deg når mørket senker seg og gradene kryper nedover.

MUS: Slik kommer musa seg inn i boligen - og derfor kan det være farlig. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

- Høsten og vinteren er normalt årstider hvor mus og rotter søker varme og trekker inn i hus og hytter, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

De vanligste smågnager-skadene er lukt fra rotte- og musebol, som avgir en ammoniakklignende lukt.

Rottene og musene forårsaker også gnageskader på isolasjon, treverk og, i noen tilfeller, vann og avløpsledninger.

Skader til hundretusener

Dersom mus og rotter får tilstrekkelig tid til å etablere seg i boligen, kan de forårsake svært store skader, og i enkelte tilfeller skadeomfang på flere hundretusener av kroner.

- Vi har sett eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Nielsen i Fremtind (se video øverst i saken).

Dekkes av forsikringen

Arne Voll i Gjensidige sier at mus- og rotteinvasjon i hjemmet dekkes stort sett av forsikringen, dog med litt variasjon mellom selskapene.

- Kort fortalt dekker vi utbedring av skaden, men årsaken må kunden dekke selv. Er årsaken, for eksempel, gammel og dårlig grunnmur med mange sprekker, må kunden selv stå for kostnaden med ny mur eller sikring, slik at skadedyret ikke kommer inn igjen, sier Voll til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer