Skadedyrbekjempelse

Nå trekker rotter og mus inn i hus

Med vinteren i anmarsj, bør du som boligeier passe på at mus og rotter ikke føler seg velkommen inn til deg når mørket senker seg og gradene kryper nedover.

MUS: Slik kommer musa seg inn i boligen - og derfor kan det være farlig. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

- Høsten og vinteren er normalt årstider hvor mus og rotter søker varme og trekker inn i hus og hytter, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

De vanligste smågnager-skadene er lukt fra rotte- og musebol, som avgir en ammoniakklignende lukt.

Rottene og musene forårsaker også gnageskader på isolasjon, treverk og, i noen tilfeller, vann og avløpsledninger.

Skader til hundretusener

Dersom mus og rotter får tilstrekkelig tid til å etablere seg i boligen, kan de forårsake svært store skader, og i enkelte tilfeller skadeomfang på flere hundretusener av kroner.

- Vi har sett eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Nielsen i Fremtind (se video øverst i saken).

Helt ferskt eksempel fra virkeligheten

 • En forsikringskunde oppdaget at flere lysspotter sluttet å fungere. Når disse ble tatt ned, oppdaget de at mus hadde gnaget i stykker ledningene.
 • Det ble videre oppdaget at det manglet musebånd, så mus hadde kommet seg opp gjennom flere etasjer og opp på kaldt loft.
 • Ved siden av en del skader på elektrisk anlegg, samt bol i vegger og tak, måtte 90 kvadratmeter med isolasjon skiftes, og skadene ble taksert til rett under 100.000 kroner.

Kilde: Gjensidige

Dekkes av forsikringen

Arne Voll i Gjensidige sier at mus- og rotteinvasjon i hjemmet dekkes stort sett av forsikringen, dog med litt variasjon mellom selskapene.

- Kort fortalt dekker vi utbedring av skaden, men årsaken må kunden dekke selv. Er årsaken, for eksempel, gammel og dårlig grunnmur med mange sprekker, må kunden selv stå for kostnaden med ny mur eller sikring, slik at skadedyret ikke kommer inn igjen, sier Voll til Dinside.

Start forebygging nå

Nettopp derfor er det viktig at boligeiere sikrer hus og hytte så godt det lar seg gjøre mot skadedyr.

Her rapporteres det om flest mus- og rotteskader

 • Hordaland
 • Rogaland
 • Akershus
 • Oslo
 • Trøndelag

Kilde: Gjensidiges 2019-tall

Det aller beste er å oppdage skadedyrene før de slår seg skikkelig til ro i boligen, blant annet ved å tette små hull og sprekker på utsiden av husveggene.

Ofte skal det ikke større åpning enn én centimeter for at mus og rotter kommer innenfor husets fire vegger.

GUFS FRA FORTIDEN: Komiker Dag Sørås kjente hypokonderen i ham vokste da han sto side om side med pestbefengte rotter i Kasakhstan. Video: NRK Vis mer

Skadesjef Stein Norstein i Anticimex har tidligere fortalt Dinside at det spesielt er to steder hvor musa vanligvis kommer seg inn:

Mellom grunnmuren og kledningen og i hjørnekassene på eldre hus.

- Det kan være en sprekk mellom det nederste bordet av kledningen og grunnmuren. På eldre hus, gjerne gamle laftehus, kommer musa inn gjennom hjørnekassene, en kasse utenpå hjørnene der panelet på de to veggene møtes, sa Norstein.

Til tetting kan du, blant annet, bruke netting eller en spesialblanding av plast og stålull som dyttes inn i hull og sprekker, mens fugeskum frarådes.

- Fugeskum og isolasjon er som marshmallows for gnagere, men de er ikke glad i tettemidler som metallnetting og lignende, forklarer Voll.

Flere forebyggende tips

 • Ta en titt på utsiden av bygningen og kjenn etter åpninger som avgir varme. Tett igjen hull, sprekker og ventiler med netting.
 • Hold det ryddig rundt huset
 • Gnagere trives godt i vedstabler og løvhauger. Hold dette unna husveggen.
 • Rotter kan komme opp fra kloakken via utette rør, dårlige vannlåser eller åpninger uten tunge rister. Ikke kast mat i toalettet.
 • Rydd nedfallsfrukt i hagen.
 • Unngå overfylte søppeldunker, og åpne komposthauger.
 • Lukk kjellervindu og lufteventiler.
 • Sjekk forsikringen din. Ikke alle dekker skader og bekjempelse av skadedyr.

Kilde: Elsikkerhetsportalen.no

Lytt godt

Frykter du å ha skadedyr og insekter i boligen, bør du bruke hørselen ekstra godt, anbefaler Norsk Hussopp Forsikring.

Blant annet bør du være ekstra påpasselig på kneppelyder, knitrende bruselyder, gnaging og krafsing i veggene, skriver de i en pressemelding.

Her er en oppsummering av ulike lyder du kan søke eller høre, samt hvilke skadedyr de kan tyde på:

 • Klang - For å undersøke om noe er galt, anbefaler Norsk Hussopp Forsikring at du banker på materialet. Steder med mindre klang, tyder på at materialet er hult, som kan bety at her er det stokkmaur på ferde.
 • Kneppelyder - Noen ganger går det an å høre husbukk. Larvene lager kneppelyder når de biter i materialene og denne lyden kan det være mulig å høre hvis det ellers er stille i rommet. Dette forekommer særlig i den varme årstider.
 • Krafse- og gnagelyder tyder, derimot, på at her er det mus eller rotter på ferde. Rotter er størst og dermed lettest å høre, men også mus kan høres når de romsterer i boligen.

Unngå gift

Å bruke gift mot mus er ikke nødvendig, mener Norstein i Anticimex.

- Vær varsom med å bekjempe mus og rotter selv. Bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv, som kan spre ubehagelige lukter, sier Voll i Gjensidige.

Det er også greit å være klar over at for private er det kun musegift, ikke rottegift, som er tillatt. Musegift kan bare brukes innendørs i åtestasjoner. Du kan lese mer om reglene som gjelder hos Miljødirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer