Nå utvides energimerkeordningen

Flere energiklasser, flere produkter, og støynivået må oppgis.

Energimerkeordningen utvides. Nå skal også TV-ene merkes.  Foto: Per Ervland/Energimerking.no
Energimerkeordningen utvides. Nå skal også TV-ene merkes. Foto: Per Ervland/Energimerking.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvitevarer har lenge blitt klassifisert etter hvor energieffektive de er, og fra 1. juli 2010 måtte også alle boliger energimerkes. Nå utvides merkeordningen, melder NVE.

Er du blant dem som bryr deg om hvor mye lyd apparatene lager, kan vi glede deg med at det nå også skal opplyses om støy. Dette er kanskje særlig aktuelt for vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, men bør heller ikke undervurderes ved for eksempel sammenligning av kjøleskap, der støynivået varierer mye.

Men støy er bare ett av elementene som nå skal merkes.

Nå skal TV-en merkes

Ifølge NVE er det sannsynlig at flere produktgrupper skal energimerkes, men i denne omgang har turen kommet til hjemmets midtpunkt: TV-en.

Fra før av har energibevisste forbrukere kunnet sammenligne TV-ers energiforbruk gjennom elektronikkbransjens søsterorgan i Sverige, ElektronikBranschen.

Andre produkter som kan komme til å bli omfattet av energimerkeordningen fremover er varmtvannsberedere, fyrkjeler, kombikjeler og støvsugere. I tillegg vil den eksisterende merkeordningen for tørketromler endres noe.

Utvider skalaen

Slik skal det nye energimerket se ut. Foto: ENERGIMERKING.NO
Slik skal det nye energimerket se ut. Foto: ENERGIMERKING.NO Vis mer


Observante lesere vil også se at det har skjedd noe med selve energimerkingen. For energiklasse A er for lengst forbigått av ny teknologi, slik at vi har fått nye energiklasser; A+ og A++ har vært i bruk en god stund, og EU har nå tatt i bruk enda en ny energiklasse, A+++. Fra nå av får også disse plass på det nye merket, som du kan se til høyre.

– En A etterfulgt av tre pluss-tegn skal være i det teknologiske grenselandet for hva det er mulig å lage, sier Birger Bergesen, seksjonssjef i NVE i en pressemelding. – De dårligste karakterene (E,F og G) skal ikke lenger brukes når de nye plusstegnene tas i bruk, forteller Bergesen.

Her kan du se hele informasjonsbrosjyren fra Energimerking.no

Gjør det selv: Energimerking av boliger

Skal du selge eller leie ut boligen din, er det påkrevd at du energimerker den. Det kan virke komplisert, men det er ikke det, så lenge du har orden i papirene. Vi har laget en enkel veileder her: Slik energimerker du boligen din.

Merkeordningen for energimerking av boliger gikk trått. To måneder etter at merkeordningen ble obligatorisk for alle boliger over 50 kvadratmeter, var det kun 3 av 10 boligannonser som fulgte reglene. Nå er imidlertid systemet noe bedre innarbeidet. En sjekk av 50 tilfeldig valgte eiendommer som nylig er lagt ut på Finn.no viser at rundt rundt 6 av 10 boligannonser oppgir boligens energikarakter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer