Nå våkner brunsneglene

Tar du grep nå, kan du ta store antall samtidig.

BRUNSNEGLENE KOMMER NÅ: Der våren har kommet langt nok nå, er brunsneglene på vei fram. Det er lurt å rydde i hagen nå, for å fjerne gjemmestedene. Foto: NTB scanpix
BRUNSNEGLENE KOMMER NÅ: Der våren har kommet langt nok nå, er brunsneglene på vei fram. Det er lurt å rydde i hagen nå, for å fjerne gjemmestedene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er på god vei flere steder i landet, vi har snudd primstaven til sommertid og det er et høytrykk på vei inn over Sør-Norge.

Avhengig av hvor i landet du befinner deg, har du kanskje allerede kommet i gang med vårpussen på hus og terrasse - og du har kanskje til og med begynt å rydde litt i hagen?

Og akkurat det siste er det all grunn til å starte med dersom snøen er borte og du ikke er i gang med hageryddingen.

For har du ikke allerede sett dem, er de absolutt på vei til å våkne mange steder i landet: Ja, det handler om brunsneglene.

- På vei akkurat nå

Petter Bøckman, universitetslektor i zoologi ved Naturhistorisk museum, bekrefter overfor Dinside at de første brunsneglene nå vil dukke opp etter hvert, der forholdene ligger til rette for det.

- Ja, nå bør de første være ute, sier Bøckman, og påpeker at de kanskje er så små at du ikke helt kan se hvilken type snegle det er.

Også Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), bekrefter dette:

- De er på vei fram akkurat nå, der våren er kommet langt nok. I innlandet og der snøen ligger dyp ligger sneglene i ro til tulipaner og påskeliljer titter fram, sier Fløistad.

Bøckmann påpeker at det nok ennå ikke er så mye for sneglene å gå ute etter ennå - fordi det ikke er så mye som vokser og som de kan spise. Men ifølge zoologen er dette absolutt tiden å starte med rydding i hagen - nettopp for å bekjempe brunsneglene.

Rydd nå!

- Dette er det gilde tidspunktet å rydde i hagen, å få vekk materialhaugen du har latt ligge - og å slå ned kratt og bli kvitt kvist og kvast, sier Bøckman.

Grunnen for at du bør rydde unna, er at du vil bli kvitt det som brunsneglene kan bruke som skjulesteder:

- Disse sneglene trenger et sted når sola står på. Fjerner du skjulestedene nå, er ganske mye av jobben gjort, sier han.

Også Fløistad sier det er lurt å begynne med å rydde i hagen så tidlig som mulig etter at snøen forsvinner.

- Rydde i kvist og lauv, luke ugras og alt det der. Når man er aktiv og rydder i hagen, øker sjansen for å finne snegler når de kommer fram. Mange unge snegler overvintrer ofte på samme sted, der eggene ble lagt i fjor høst. Finner du en liten snegle nå, er det ofte flere på samme sted. Der kan man fort fjerne 20–30 stykk samtidig med litt leting, sier Fløistad.

Bøckmann advarer de som kanskje har gjort en lettvint løsning for å bli kvitt hageavfallet ved å tippe det ned over en skrent eller inn mot en bakke:

- Bor du i nærheten av en skrent og tipper hageavfallet der, har du skapt det perfekte sted for brunsneglene å overvintre, sier han, og oppfordrer til å tenke litt over hva du gjør med hageavfallet.

- Kanskje bør du heller levere det inn på en kommunal avfallsstasjon, råder han.

Brunsneglesommer?

Den varslede brunsnegleboomen i fjor sommer uteble, noe som ble forklart med at tørkesommeren fra året før hang igjen og gjorde at det ble mindre enn forventet.

Men hvordan blir årets sommer? Vil det bli mye brunsnegler?

- Hvordan sesongen blir, vil for det aller meste avhenge av været framover. Blir det varmt og tørt blir det lite snegleaktivitet, blir det mye regn kommer sneglene fram sammen med vårblomstene, sier Fløistad.

Bøckman sier det er vanskelig og forutse og understreker at det kan være veldig lokalt.

- Det kommer an på hvor i landet man er. Det er noen som hatt en meget kaldt og snørik vinter, men her på Østlandet har det vært lite kaldt, og en snøfattig vinter, som helt åpenbart ikke er det samme.

Han forklarer at en varm vinter heller ikke er det som er utslagsgivende for om det blir mye brunsnegler, men at snø isolerer og gjør at frosten ikke stikker så langt ned i bakken. Dette er en fordel for brunsneglene som klekker om sommeren og ligger i dvale om vinteren.

- Men vi forventer ikke et superdramatisk snegleår, sier han, og legger til:

- Tørke er tilsynelatende verre for brunsneglene enn kulda. Og om det blir mange er kanskje mer avhengig av hvordan været blir, enn hvordan det har vært, sier han.

Ganske ukjent

Sneglene vil ha det varmt og fuktig. Men for øvrig kommenterer zoologen at brunsneglen er ganske fersk i Norge og at vi derfor ikke vet så mye om den.

- Vi vet egentlig forbausende lite om den til å være et dyr som er så i fokus, sier Bøckmann, og fortsetter:

- Vi vet ikke hvor lenge de lever, om de parrer seg en eller flere ganger, eller hvor mange sesonger det tar før de når kjønnsmoden alder. Fordi vi har såpass liten kontroll på livshistorien, er det vanskelig å si hvordan vær og føreforhold vil påvirke bestanden.

Som en epidemi: Du utsetter bare toppen

Det beste tipset for å forhindre at brunsneglene tar helt over hagen din, er altså å rydde unna skjulestedene.

Bøckmann anbefaler også å plante planter som brunsneglene ikke liker.

- Du kan plante planter som de ikke liker. Det du ikke kan tygge, kan heller ikke brunsneglen tygge. Roser for eksempel, kan de ikke tygge. Brunsneglene har tenner på tunga, derfor er det begrenset hva de får i seg av vekster, forklarer han.

Bøckmann understreker at det ikke er slik at brunsneglebestanden vil vokse inn i det uendelige. Han forklarer at når det blir mange nok av dem, vil det komme sykdommer og parasitter å bekjempe dem - og man vil slik få et normalt tetthetsnivå.

Han sammenlikner økningen av brunsneglene med fasene i en epidemi: Går du inn med virkemidlene for å bli kvitt problemet for tidlig, vil du bare utsette toppen.

- Hvis du kniper bestanden på vei oppover, har du valgt det vanskeligste tidspunktet å bekjempe noe som helst på, som vokser eksponensielt; det er vrient. Det du egentlig gjør, er å utsette toppen på sneglebestanden. Men når det blir nok av dem kommer sykdommer og parasitter og bekjemper dem naturlig. Så det du egentlig gjør, er å utsette det.

- Det er en litt blandet velsignelse, du skyter deg selv litt i foten, sier han.

Ikke alt passer overalt. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

Er «øl-feller» løsningen?

Så selv om de populære «ølfellene» som fanger brunsnegler fungerer, er det ifølge Bøckmann ikke sikkert at det er det lureste du gjør.

Han mener det fint kan gå an å dele hagen med sneglene:

- Det aller beste å gjøre er å ikke bekymre seg. Du er ute i hagen i sol og fint vær, mens brunsneglen liker seg når kaldt og fuktig vær.

Fløistad sier også at øl-feller fungerer, men hevder at luking og rydding fremdeles er det beste du kan gjøre:

- Øl-feller fungerer, men mere effektivt er det å finne ut hvilke skjulesteder sneglene bruker når de gjemmer seg om dagen i din enga hage. Enkle tiltak, som luking og rydding kan gjøre disse skjulestedene ubrukelige for sneglene, og redusere plagene i din hage.

Og hvordan opprettholder man kampen gjennom sommeren?

- En rusletur rundt i hagen om kvelden, når sola går ned, er den beste tiden for å bekjempe brunskogsneglene. Da finner du også lett ut hvor sneglene har gjemt seg om dagen. Dette er så steder der det er viktig å legge hageprosjektene videre ut over sesongen. Luke, grave, flytte på planter, stein og liknende. Alt som forstyrrer sneglenes skjulesteder bidrar til å redusere bestanden, forteller Fløistad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer