Nå vil de stoppe Airbnb-misbruk i Norge

Regjeringen har foreslått nye regler med mål om å stanse boligeiere som bruker utleieportalen Airbnb til å drive hotellvirksomhet.

IKKE NOE HOTELL: Regjeringen ønsker ikke at du skal bruke Airbnb til hotellvirksomhet. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
IKKE NOE HOTELL: Regjeringen ønsker ikke at du skal bruke Airbnb til hotellvirksomhet. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE Vis mer
Publisert

Interessen for å leie ut leiligheter og deler av boliger gjennom utleieportalen Airbnb, er sterkt økende her til lands. Samlede inntekter fra Airbnb-utleie i Norge var i fjor på 1,6 milliarder kroner. Inntektene ventes å øke med 50 prosent til 2,4 milliarder kroner i år, ifølge en fersk analyse Menon Economics har utarbeidet for NHO Reiseliv.

Men enkelte har sett sitt snitt til å drive business på et helt annet nivå gjennom Airbnb enn det som opprinnelig var tanken bak løsningen.

Vil praksisen til livs

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) forteller Dagens Næringsliv at det ikke er noe galt med at boligeiere skal kunne leie ut leiligheten sin og tjene ekstra penger.

– Problemet er at mange kjøper opp masse leiligheter og i realiteten driver hotellvirksomhet. Dette har skapt store problemer flere steder i de store byene, og det er dette vi vil til livs. Vi er opptatt av å legge til rette for gode og stabile bomiljøer, sier Mæland.

Hun ønsker å ha begrensninger på korttidsutleie, noe flere europeiske storbyer har innført.

Må skatte fra i år

I år gjelder det nye regler for skatt ved korttidsutleie; den såkalte Airbnb-skatten. Leier du ut hele eller deler av boligen du selv bor i, for under 30 dager av gangen, må du skatte om inntekten totalt blir over 10.000 kroner i løpet av året.

Skatten er på 23 prosent, av 85 prosent av beløpet etter de 10.000 kronene.

Du får utdypende forklaringer i denne artikkelen hos Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer