Naboen fra helvete

Slik blir du kvitt ham.

Noen naboskap gir og tar, mens andre bare gir problemer. Kanskje du skal klage til huseier før naboen røyker eller vanner deg ut? Foto: iStockphoto.com
Noen naboskap gir og tar, mens andre bare gir problemer. Kanskje du skal klage til huseier før naboen røyker eller vanner deg ut? Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør du hvis naboen nesten brenner ned blokka, fordi han setter på kokeplata mens han er rusa og sovner?

Hva gjør du hvis naboene fester hver helg, og lager så mye støy og uhygge at det er deg eller dem?

Hva gjør du hvis det lukter marihuana eller hasjrøyk fra naboens leilighet? Hva hvis du mistenker at naboen lager sprit eller driver bordell? Slike virksomheter kan mest sannsynlig tiltrekke seg mennesker du ikke vil møte alene i oppgangen.

Les også: Vi krangler som aldri før med naboene våre

Noe må man tåle når man har naboer. Hvis du ikke tåler den minste anelse fårikållukt i oppgangen, en sneip utenfor inngangsdøra eller en enkel fest som gikk for langt utover natta, da får du flytte ut på landet. Det er både billig og ensomt hvis du kommer deg langt nok bort fra allfarvei.

Vi snakker ikke om småproblemer som litt søle i gangen, en enkeltepisode med en glemt søppelpose eller en barnevogn som står i veien for egoet ditt. Nei, et naboproblem er reellt med en gang det går utover din trygghet og nattsøvn over tid.

For å sette problemet i perspektiv, spør en venn eller et familiemedlem om hva de ville gjort i din situasjon.

Sjekk naboen før du kjøper

Rusa nabo

Episoden med den rusa naboen som lager mat og sovner er selvopplevd. Vi tok umiddelbart kontakt med huseier, og informerte ham. Deretter ringte vi det lokale politiet og tipset dem. Det tok seks telefoner og mange ledd med mennesker som satte oss videre før de politiet mottok tipset.

- Det er vanskelig å vite hvor grensen går. Hvis man oppfører seg dårlig, lager bråk eller trøbbel er det å misligholde leieavtalen. Men det er først ved vesentlig mislighold at man kan avslutte leieforholdet, sier Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund.

Les også: Slik kaprer du drømmeleiligheten

Som huseier må man dokumentere problemene skriftlig, og sende leietaker en advarsel. Brevet bør inneholde hva som har skjedd, når det skjedde og gjøre det klart at oppførselen ikke er akseptert. Det kan være lurt å skrive: "Hvis du fortsetter med dette, eller det forekommer ytterligere brudd, kan jeg komme til og prøve å si opp leieforholdet."

- For å kaste noen ut må misligholdet være vesentlig, understreker Leisner.

Med andre ord: Du flyr ikke på naboer eller huseier med kniv tre ganger før misligholdet er vesentlig. Det holder antageligvis en gang. Men en høylytt fest er ikke nok til å kaste noen ut. Tre ganger på et halvt år er nær mislighold, men antageligvis ikke nære nok.

- Utleier må dokumentere hva som har skjedd. Dessuten må naboene fortelle huseier hva som har skjedd, naboene selv kan ikke kaste ut den plagsomme naboen, sier Leisner.

Hevet kjøpet fordi naboen var rar

Brudd på husleieloven

- Å ruse seg slik at man nesten sovner fra en brann er et brudd på husleieloven. Men om du sitter foran TVen og spiser piller, så plager du ingen, sier Leisner.

- Hvis det gjentar seg, er det et grunnlag for vesentlig mislighold.

At naboen sovner fra en brann er med andre ord et brudd på kontrakten. Han har vært uforsiktig og satt folk i fare. Men at han er rusa på narkotika, det er faktisk uvesentlig. På den måten er det et brudd på kontrakten om du er så trøtt eller full at du sovner mens du lager mat også. Uansett hva det skyldes, så har du skapt en farlig situasjon.

- Selv om narkotika er farlig, så er ikke det et brudd på leiekontrakten. Men rus kan sette folk i fare, sier Leisner.

Les også: Studenthybler kan være brannfeller

En samtale med leietaker om problemene, og et ønske om at vedkommende flytter, fører sjelden til at noen flytter frivillig, ifølge Leisner.

Sjenerende prostitusjonstrafikk

Hvis leietakeren prostituerer seg, og bruker leiligheten til denne virksomheten må huseier foreta seg noe.

- Det forbudt å leie ut til prostitusjon, huseier må ta kontakt med politiet ved mistanke om prostitusjon. Deretter er det opp til politiet å vurdere om det faktisk foregår prostitusjon, sier Leisner.

Hvis damen, eller for all del mannen, som prostituerer seg selv eier, da må fellesskapet klage. Trafikken må være sjenerende, og borettslaget må klage til personen som prostituerer seg. Man må med andre ord være selveier for å prostituere seg i eget soverom, uten altfor mye bråk rundt virksomheten.

Les også: Prøveordningen med Husleietvistutvalget blir permanent

Anne Mette Hårdnes, advokatfullmektig i Leieboerforeningen, bekrefter at det må vesentlig mislighold til for at huseier kan si opp leiekontrakten med leietaker.

- Mislighold kan både være betalingsmislighold og annet mislighold, som brudd på husordensregler, sier Hårdnes.

Om utleier ønsker å avvikle leieforholdet i forbindelse med mislighold av leieavtalen, kan man skille mellom oppsigelse og utkastelse.

- Hvis utleier sier opp leietaker med begrunnelse i mislighold, må han gi en formriktig oppsigelse med oppsigelsestid og protestrett for leietaker. Ved utkastelse kan prosessen være raskere. Om utleier ønsker å kaste ut leietaker på bakgrunn av brudd på husordensregler må han heve leieavtalen, noe som krever vesentlig mislighold. Dette er et meget strengt krav. Utleier kan ikke selv kaste ut leietaker, men må gå veien via Namsfogden, sier Hårdnes.

Snakk med huseier

- Når det gjelder bråk har utleier ansvar for å holde ro og orden. Hvis det er bråkete i bygården, eller der man bor, bør man ta det opp med huseier. Utleier må deretter vurdere hva han skal gjøre, sier Hårdnes.

Hvis naboen søpler eller roter i oppgangen, bør man også ta kontakt med huseier, slik at huseier kan sørge for at det blir fjernet.

- Er naboen prostituert eller selger narkotika, er det naturlig å kontakte politiet. Dessuten bør man kontakte huseier i tillegg, sier Hårdnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer