Nærsynt måling av billig-import

9. juli meldte Statistisk sentralbyrå enda en gang at prisstigningen uteblir, og ingen blir forbauset. Forklaringen ligger i en tendens som har pågått i over ti år: Internasjonalt prisras på klær og teknologi.

Publisert
Sist oppdatert

Ettersom den norske pengepolitikken er sterkt knyttet til prisstigningen i Norge i forhold til andre land, er det et stadig større problem for økonommiljøene at Statistisk sentralbyrås måleinstrumenter begrenser seg til den samlede "kurven" av nordmenns forbruk, uavhengig av hvor produktene blir produsert. Det viktigste instrumentet som brukes er kjent som konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE).

For når klær og technoutstyr som produseres i utlandet blir billigere og bedre, blir prisveksten riktignok lav. Men det skyldes jo ikke at nordmenns etterspørsel er redusert, eller trenger å "hjelpes" med lavere rente.

Økonomer har nå grepet fatt i dette, og i siste nummer av Norges Banks "Penger og Kreditt", omtales en ny "kurve" som skal kunne si noe om hvordan importvarer påvirker nordmenns økonomi. Barnet har fått navnet "Indeks for internasjonale prisimpulser". Figuren nedenfor viser prisutviklingen siden 1991 i de syv varegruppene som inngår i den nye indeksen. Blant annet ser vi at prisene på audiovisuelt utstyr er blitt nesten halvert i årene siden 1991.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer