Når boligen er mindre enn du trodde

Hvilke rettigheter har du når det viser seg at boligen er mindre enn det du fikk oppgitt av eiendomsmegleren? Det viser seg at dette i stor grad avhenger av hvor stor differansen er mellom det du ble lovet og det du fikk. Er differansen stor nok kan du kreve erstatning eller heve kjøpet.

Er arealsvikten en vesentlig mangel? Mye avhenger av rettens skjønn
Er arealsvikten en vesentlig mangel? Mye avhenger av rettens skjønn Vis mer
Publisert

Styreformann i Huseiernes Landsforbund og fylkesleder av forbundets vestfoldkontor, advokat Olav Vilnes, har gått grundig gjennom saken.

- Om du har retten på din side avhenger i vesentlig grad av om "arealsvikten" kan anses som mangel etter avhendingsloven, sier Vilnes.

Det er nemlig ikke uten videre slik at en arealsvikt utgjør en mangel i rettslig forstand.

Forvirrende måleregler

Boliger blir målt i bruttoareal (BTA), boligareal BOA) og bruksareal (BRA).

Definisjonen av de ulike arealmålemetodene er gitt i Norsk Standard 3940 og i retningslinjer fra Norges Takseringsforbund. Disse sier følgende:Bruttoareal inkluderer omsluttende vegger eller til midt i vegg mot nabo eller fellesrom.Boligareal inneholder rom som er innredet og innenfor omsluttende vegger. Fyrrom, garasje i kjelleren, vaskekjeller og boder omfattes ikke av boligarealet.Bruksarealet inkluderer enkelte ganger rom som er utelatt i boligarealet.- Problemet med disse definisjonene er at de er uklare og åpner for bruk av skjønn. Ofte kommer takstmenn frem til ulike svar, sier Vilnes. Dersom takstmenn er uenig om arealet kommer usikkerheten ofte selger til gode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.