Bytte sengetøy - hvor ofte?

Når bør du bytte?

Om vinteren kan du vente lenger med å skifte sengetøy. Men hvor ofte bør det egentlig byttes, og hvor sjelden er for sjelden? Dette sier ekspertene!

PÅ TIDE Å BYTTE: Flere faktorer spiller inn på hvor ofte du bør bytte sengetøy, men om vinteren kan du faktisk vente lenger før du gjør det. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenker du vanligvis over hvor lenge du egentlig har sovet i det samme sengetøyet? Sjansen er heller liten for at vi har stålkontroll over hvor mange dager det er siden vi byttet på sengen sist.

Det er ofte noe vi plutselig kommer på at er nødvendig. Men enkelte venter såpass lenge før de bytter at det begynner å lukte dårlig av sengetøyet.

Men hvor ofte skal vi egentlig bytte på sengen?

Annenhver uke

– Det er litt individuelt hvor ofte man bør bytte, men generelt bør man bytte sengetøy hver 14. dag, sier Malin Skaar, leder i Orkla forbrukerservice.

Det som kan påvirke at man kan skifte oftere eller sjeldnere, er blant annet om man svetter mye eller bruker pysj, mener Skaar.

– Man vil nok oppleve en ubehagelig lukt dersom det går for lang tid. Den vonde lukten kan komme raskere dersom man ikke har vasket på høy nok temperatur, forteller eksperten.

Kan føre til allergi

Det er imidlertid enkelte som bør bytte sengetøyet mer hyppig enn andre, og det er de som er allergisk mot sengemidd, understreker Skaar.

Sengemidd, også kalt husstøvmidd, er et lite insekt som lever av døde hudceller og andre kroppsprodukter som setter seg i sengetøyet.

La sengen lufte seg

Det skitne sengetøyet bør vaskes relativt raskt etter at du har tatt det av sengen for å unngå at det ligger fuktig i skittentøyskurven, noe som kan føre til mugg og sur lukt.

Og du bør ikke vaske sengetøyet på for lav temperatur:

– Sengetøy bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rent, understreker Skaar.

Hogne Skogesal, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og allergiforbund anbefaler en ukentlig vask av sengetøyet.

– Man regner for eksempel ukentlig vask av sengetøy som et godt tiltak mot midd, men samtidig viser undersøkelser at det finnes svært lite midd i norske senger, sier han og legger til:

– God hygiene er viktig for oss alle, men for oss er det viktigere å minne om at man bør være bevisst på valg av vaskemiddel, og ha gode skyllerutiner når man vasker sengetøyet.

Ifølge Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft hos Sifo, oppgir det norske folk i ulike undersøkelser at de vasker sengetøyet annenhver uke. Men trolig vasker folk sengetøyet sjeldnere enn de, forteller forskeren.

Det er nødvendigvis ikke «krise», om du passer på å ta vare på sengemiljøet ditt:

– Sjeldnere vask, og renere seng, kan du oppnå gjennom sengetøy i ull, med risting, lufting og kuldebehandling. Det å lufte sengetøyet, ikke re opp sengen, slik at den tørker raskt hver morgen, er viktig for å holde sengen ren, sier Klepp.

Og gjør du dette, slipper du å skifte på sengen like ofte - enkelt og greit.

Deler av artikkelen ble først publisert desember 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer