Bytte sengetøy - hvor ofte?

Når bør du bytte?

Om vinteren kan du vente lenger med å skifte sengetøy. Men hvor ofte bør det egentlig byttes, og hvor sjelden er for sjelden? Dette sier ekspertene!

BAKTERIEBOMBE: Senga er et yndet sted for mange, men også arnested for basselusker som kan gjøre deg syk om du ikke skifter sengetøyet ofte nok. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenker du vanligvis over hvor lenge du egentlig har sovet i det samme sengetøyet? Sjansen er heller liten for at vi har stålkontroll over hvor mange dager det er siden vi byttet på sengen sist.

Det er ofte noe vi plutselig kommer på at er nødvendig. Men enkelte venter såpass lenge før de bytter at det begynner å lukte dårlig av sengetøyet.

Men hvor ofte skal vi egentlig bytte på sengen?

Annenhver uke

– Det er litt individuelt hvor ofte man bør bytte, men generelt bør man bytte sengetøy hver 14. dag, sier Malin Skaar, leder i Orkla forbrukerservice.

Det som kan påvirke at man kan skifte oftere eller sjeldnere, er blant annet om man svetter mye eller bruker pysj, mener Skaar.

– Man vil nok oppleve en ubehagelig lukt dersom det går for lang tid. Den vonde lukten kan komme raskere dersom man ikke har vasket på høy nok temperatur, forteller eksperten.

Kan føre til allergi

Det er imidlertid enkelte som bør bytte sengetøyet mer hyppig enn andre, og det er de som er allergisk mot sengemidd, understreker Skaar.

Sengemidd, også kalt husstøvmidd, er et lite insekt som lever av døde hudceller og andre kroppsprodukter som setter seg i sengetøyet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer