Når du setter bort gressklipperen

Det er snart slutt på gressklippingen, og gressklipperen fortjener stell før vinteren.

GI DEG LENGRE LEVETID: Gressklipperen trenger stell før den settes bort. Foto: Colourbox.com
GI DEG LENGRE LEVETID: Gressklipperen trenger stell før den settes bort. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hagemaskiner er nyttige og tåler utrolig mye uvøren bruk og manglende stell. Men det er grenser for alt, og du kan holde gressklipperen gående i mange flere år dersom du gir den litt ekstra oppmerksomhet før du setter den bort for høsten og vinteren.

Den største utfordringen for maskiner av metall er rust. Og rust oppstår som de fleste vet der det blir liggende fuktighet. Gress inneholder gjerne en del fukt og ved manglende rengjøring kan det bli liggende kaker av vått gress under maskinen sammen med annen fuktighet.

Oppbevaringssted er også viktig. Sørg for at garasje eller redskapsbod har god utlufting slik at det ikke blir liggende fuktighet på gjenstander som lagres.

Du bør imidlertid lagre høyttrykkspyleren innendørs om vinteren.

Dette må du passe på

En gressklipper varer i flere år dersom du gir den godt stell.
En gressklipper varer i flere år dersom du gir den godt stell. Vis mer


Bruk en kraftig børste med passe stiv bust, slik at du får vekk alle gressrester. Både flater og kriker og kroker bør tas grundig. Undersiden er viktig, det er her de største utfordringene ligger med tanke på gressrester og fuktighet.

Har du tilgang på en kompressor avslutter du med å blåse reint hele klipperen, da får du også fjernet fukt.

Tøm tanken for bensin, hvis det bare er en liten skvett igjen dunster den raskt bort dersom du skrur av tanklokket. Dette gjør du selvsagt utendørs...

Sjekk i instruksjonsboken hvordan du demonterer og renser luftfilteret, eller bytter det ut.

Skru ut tennpluggen, sjekk at den ikke er sotete eller brent, bytt den ut hvis den begynner å dra på årene.

Før du skrur den inn igjen tømmer du omtrent en teskje motorolje i plugghullet. Så drar du i startsnora et par ganger slik at motoren går rundt og oljen fordeler seg i sylinderen. Dette forhindrer rust i sylinderen.

Sør for å olje alle bevegelige deler, inkludert gassvaieren og mekanismen for justering av klippehøyde.

Hvor lenge må du klippe gresset?

Slip kniven

Mens du er i gang kan det også være gunstig å skru av selve den roterende kniven. Den har som oftest godt av en omgang med slipeutstyr etter en hard sesong med småstein, kvist og kongler.

Når du er ferdig lar du gressklipperen stå på hjulene fram til neste sesong.

Tips: Vi har brukt alkylatbensin i mange år på både snøfreser og gressklipper. Det gir både bedre arbeidsmiljø og renere motor. Artikkelen finner du her.

Hva med andre redskaper?

Gressklipperens slektninger kantklipper og hekkesaks trenger også stell, på sin måte. Rengjøring og oljing er stikkord også her, og en kombinasjon av børste og trykkluft gjør susen også her.

Har du batteridrevet hageredskap er det svært viktig å ikke la batteriene sitte i redskapene i månedsvis. Moderne lithiumbatterier bør oppbevares tørt og kjølig og må for all del ikke lades helt ut og så bli liggende. Da «dør» de. Det er faktisk bedre å la dem sitte i laderen gjennom vinteren slik at de får en vedlikeholdsladning innimellom.

Et annet alternativ er å sette dem i laderen med et par måneders mellomrom bare for å sørge for at de er ladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer