Slik renser du strålesamleren på tappekrana og blandebatteriet:

Når gjorde du dette sist?

Visste du at du bør rense strålesamleren to ganger i året? Slik ser den ut etter et par år uten rens.

SKJULER SEG: Bak denne strålesamleren skjuler det seg et tykt lag av smuss som kan være lurt å fjerne. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Visste du at det kan være lurt å vaske strålesamleren i vannkrana di? Ifølge Huseiernes landsforbund bør du nemlig gjøre det to ganger i året.

– Vi har stort sett godt vann i Norge, men ved for eksempel kraftig nedbør eller overvannsproblemer kan vannforsyningen forringes. Eventuell skitt og partikler som blir liggende i filtrene kan bli en grobunn for bakterier, står det på hjemmesidene deres.

På kjøkken og bad

Dette bør gjøres på tappekrana på kjøkkenet og blandebatteriet på badet. Blir filtrene veldig skitne vil dessuten vannet renne dårlig.

Filteret som sitter ytterst på tappekrana er en perlator eller strålesamler.

– Den er forholdsvis enkel å bytte selv hvis det skylle begynne å sprute i ville veier, forteller rørlegger Steffen Strand i Rørleggervakta AS til DinSide.

SKITTEN: Denne stråplesamleren var nærmest tett av smuss etter noen år uten rens. Foto: Celina Stamper
SKITTEN: Denne stråplesamleren var nærmest tett av smuss etter noen år uten rens. Foto: Celina Stamper Vis mer

Ikke et problem

Han forteller at vi har veldig rent vann i norge og derfor ikke pleier å være så mange problemer knyttet til bakterievekst.

– Eneste kunne ha vært ved store vannlekkasjer der hvor kloakkvann finner veien inn i drikkevannsrør for eksempel, sier han.

Enkel å rengjøre

Og dersom du vil gå over strålesamleren, så er den enkel å rengjøre og du trenger slettes ikke å kjøpe ny.

– Som regel kan man skru det av og bruke en lite børste for å fjerne smuss og kalk, som er den vanligste grunnen til at det tetter seg og gir dårligere stråle, sier Strand.

Sitronsyre gjør susen

Dersom smusset sitter litt bedre, har Hans Grohe på sine hjemmesider delt noen gode tips til hvordan man kan rengjøre strålesamleren enda nøyere.

– Hansgrohes kvalitetslaboratorium har testet en lang rekke rense- og avkalkingsmidler. Vi er kommet til den konklusjonen at jo mindre, desto bedre. Virkestoffet sitronsyre er vår favoritt: effektivt, velluktende og skånsomt for armatur og mennesker, står det på deres hjemmesider.

De fraråder rengjøringsmidler basert på eddik, eddiksyre, maursyre, natronlut og klor, fosforsyre og saltsyre.

– Disse stoffene er til dels svært etsende. Ved hyppig bruk skader de metallet og alle slike høyverdige forbindelser. Sitronsyre, derimot, kan vi anbefale uten forbehold, står det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer