Når Halloween blir et helvete

Barna drar spøken lengre når de har maska på…

Eggkasting, flaskekasting og steinkasting. For enkelte utvikler Halloween seg til et reneste helvete, hvor de sitter igjen med tilgriset hus og ødelagte eiendeler. Foto: Colourbox
Eggkasting, flaskekasting og steinkasting. For enkelte utvikler Halloween seg til et reneste helvete, hvor de sitter igjen med tilgriset hus og ødelagte eiendeler. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

”Trick or treat” eller ”knask eller knep”.

En tilsynelatende uskyldig trussel. Men ifølge politiet tar enkelte uttrykket ”Gir du ikke godterier, vil du få svi” litt for bokstavelig.

- Vi har sett eksempler hvor barn og ungdom i kostymer tillater seg mer og oppfører seg litt dårligere. Vi har sett litt av hvert de siste årene, sier politistasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud, til DinSide bolig.

Les også: Hold deg hel på Halloween

For å unngå knep, anbefaler politioverbetjent Bjørn Vestli ved Asker politistasjon, å ha noen godbiter i bakhånd denne siste kvelden i oktober.

- Det beste er nok å ha litt smågodt i bakhånd. Når det nå en gang har blitt en tradisjon her i landet, er det enkleste kanskje bare å spille med, sier han til magasinet hus&bolig.

Boikotter Halloween


For selv om de aller fleste barna oppfører seg bra, drar andre rampestrekene litt for langt.

- Ofte er det ungdom som utnytter et tidspunkt der rampestreker oppfattes som mer ”lovlig” enn ellers, sier forsker og sosialantropolog Mari Rysst ved Sifo, Statens institutt for forbruksforskning til hus&bolig.

Hun har sett nærmere på hvordan denne kvelden feires i ulike deler av landet, og forteller at forskjellene er store. Enkelte steder forgår feiringen i kontrollerte former sammen med voksne, mens man andre steder boikotter feiringen i frykt for bråk.

- Jeg vet om flere skoler som ikke ønsker noen markering av denne kvelden. De synes det blir for mye styr og gris, sier Rysst.

Ettersom det ikke er noen regler for hvor langt man kan gå med knepene, blir det en vurderingssak opp til den enkelte.

- Her må man bruke sunn fornuft. Men når noen utnytter situasjonen og gjør ting som grenser til kriminalitet, har det etter hvert svært lite med en positiv markering å gjøre.

Les også: Halloween-spøken som ikke slo an

Må tas opp hjemme

Halloween:

 • Halloween er det engelske navnet på Allehelgensaften, den katolske minnefesten for helgener og martyrer.
 • Ifølge engelsk tradisjon feires Halloween om kvelden den 31. oktober,
 • Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn hver høst går fra hus til hus og tigger godteri. I dag er imidlertid skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden
 • Norge har ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert Halloween-feiring ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-bøkene har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum.
 • De siste årene har det vært knyttet en rekke volds- og hærverksepisoder til amerikansk Halloween-feiring i Norge.
 • Kilde: Wikipedia

 • For politiet har den siste kvelden i oktober blitt en travel kveld. I år faller feiringen på en fredag, noe politiet frykter vil medføre ekstra mange henvendelser i forbindelse med halloween.


  - Det har for oss blitt en travel kveld. Noe jeg tror ville ha vært unødvendig dersom foreldrene tar noen forholdsregler. Dette har blitt en feiring som alle barna ville være med på og jeg skjønner at det er vanskelig for foreldrene å si nei, men ta en runde med barna og gjør det klart for dem at det ikke er lov til å ramponere eller drive hærverk. Det er helt uakseptabelt, sier Smedsrud til DinSide Bolig.

  - Å kaste egg eller bryte ned planter i hagen er dårlig barneoppdragelse, og det skal vi ikke godta at skjer. Jeg oppfordrer foreldrene til å ta en diskusjon om dette hjemme, fortsetter hun.

  Med en maske på fjeset tror hun mange overskrider sine egne grenser:

  - Mange har ringt oss i etterkant og klagd over at de har strevd med å rydde opp. Folk har fått egg klint ut over husveggene og endt opp med ødelagte eiendeler.

  Anmeld hærverk

  Unngå fanteri:

 • Skal du reise bort på halloween. Allier deg med naboene. Få dem til å holde et øye med hus og hage mens du er borte.
 • Skal du være hjemme? Kjøp litt godteri, så du har noe å gi når barna ringer på døren din.
 • Tar du ungdom på fersken idet de kaster egg eller andre ting som kan skade huset, kontakt politiet.
 • Utsettes du for alvorlig skadeverk bør du anmelde forholdene.
 • Kilde: Politiet/ Hus&bolig

 • - Hva skal folk gjøre dersom spøkene går litt for langt?

  - De som blir utsatt for skadeverk kan anmelde det, men dersom du vet hvem som står bak hærverket kan du først reagere overfor foreldrene. Foreldrene har et erstatningsansvar for de skadene barnet deres påfører, påpeker politistasjonsjefen.

  - Har dere ekstra bemanning på jobb denne kvelden?

  - Det har vi dessverre ikke mulighet til, men de siste årene har vi brukt mye tid på dette og vi er ekstra på vakt denne kvelden, sier Smedsrud og legger til;

  - Målet vårt er ikke å ødelegge denne feiringen, men å sørge for en hyggelig kveld uten uhell, ulykker og at det går ut over en uskyldig tredjepart.

  Les også: Grøss med Halloween-filmer

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer