Når lynet slår ned

Slik sikrer du boligen din.

Det er vanskelig å forsikre seg mot hvor lynet slår ned, men skulle uhellet være ute, er det fint å ha tatt enkelte forholdsregler.  Foto: colourbox.com
Det er vanskelig å forsikre seg mot hvor lynet slår ned, men skulle uhellet være ute, er det fint å ha tatt enkelte forholdsregler. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere steder i Sør-Norge kan det komme kraftige regnskyll og tordenbrak denne uken, tilsvarende det Østlandet fikk oppleve forrige helg, melder Yr.no.

Er du klar? Og har du klargjort boligen din?

Slik sikrer du deg:

Et par enkle grep kan redde mye. Det aller enkleste, og kanskje mest innlysende, er å trekke ut kontakter og ledninger. Slik hindrer du at lynnedslag og overspenning ødelegger elektrisk utstyr, eller i verste fall forårsaker brann.

De fleste hjem har jordfeilbryter, og har du ikke det, eller har du mistanke om at den ikke fungerer godt nok, bør du sørge for å sjekke dette så fort som mulig.

I tillegg kan du bruke overspenningsvern, for å verne det elektriske anlegget mot overspenning etter lynnedslag. Disse ser ut som elektroniske timere, og plugges inn i stikkontakter med jordforbindelse. De kan kjøpes fra rundt femhundrelappen, alt etter hvor mange ledninger du kan plugge inn i den. Har du et forsikringsgodkjent overspenningsvern kan dette også være med på å redusere forsikringspremien din.

I tillegg bør du selvfølgelig også sørge for å ha nødvendig brannvernutstyr som røykvarslere, brannteppe og brannslange/brannslukkingsapparat tilgjengelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer