Norske flaggregler

Når skal flagget heises og tas ned?

Det er bestemte tider for når flagget skal heises og tas ned, men flaggreglene gjelder i utgangspunktet det offentlige.

OPP KL. 08:00: Slik er reglene for statlige virksomheter, men de gjelder kun som en pekepinn for private. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
OPP KL. 08:00: Slik er reglene for statlige virksomheter, men de gjelder kun som en pekepinn for private. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av et år er det en rekke offentlige flaggdager her til lands, og 17. mai er naturlig nok en av dem.

Og selv om nok en gang blir få tog å se på nasjonaldagen i år, er flagget kanskje blitt et enda sterkere symbol på samhold enn tidligere. I år som i fjor er det også oppfordret om å synge nasjonalsang klokka 12 - der du måtte befinne deg på dette tidspunktet på 17. mai.

Men hvordan er det egentlig for private som ønsker å heise flagget - må de følge flaggforskriften på flaggdagene?

Og hva med utenlandske flagg, kan de også veives med på 17. mai?

Dette sier reglene

Det er forskrift angående bruk av statsflagget og handelsflagget som sier noe om hvilke dager som er offentlige flaggdager, som ikke nødvendigvis er de samme som fridagene i løpet av et år. Forskriften slår også fast på hvilke tidspunkt flagget skal heises og tas ned:

På denne tiden av året skal flagget heises klokka 08:00, og tas ned ved solnedgang, men ikke seinere enn klokka 21:00 hvis sola går ned etter det.

Fra november til og med februar skal flagget opp klokka 09:00, men i Nord-Norge heises flagget kl. 10:00 i samme periode, og tas ned kl. 15:00 - ikke ved solnedgang, som i resten av landet.

Disse reglene gjelder altså statlige virksomheter, men hva med folk flest som ønsker å heise flagget?

Rettesnor

- Private er ikke lovpålagt å følge flaggforskriften på samme måte som offentlige, men den kan jo være en grei rettesnor for når det skal flagges, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i utenriksdepartementet til Dinside.

Det er altså ikke et krav til privatpersoner at de skal følge de samme reglene som det offentlige - uansett hva naboen din måtte si - selv om mange nok tar hensyn til disse reglene likevel.

I år blir det ikke mange tog å se på 17. mai, men i et normalår - vil man da kunne veive med utenlandske flagg?

Bruken av utenlandske flagg i toget på 17. mai har også vært en del diskutert de siste åra. Da Faktisk.no så på temaet i 2018, uttalte Anine Kierulf, jurist og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, at hun mener bruk av utenlandske flagg faller innenfor ytringsfriheten.

– Alle i Norge har rett til ytringsfrihet. Dette er nedfelt i Grunnloven. Man kan fremme et meningsuttrykk med et flagg, og dette er innenfor norsk lov, også i 17. mai-tog, sier Kierulf.

Samtidig viser Kierluf til at vi har lover og regler for hva man kan forby, og at for eksempel flagg med hakekors kan forbys fordi det regnes som hatefulle ytringer. Samtidig faller utenlandske flagg ikke inn under dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer